Talotoimikunnassa toimiminen antaa enemmän kuin ottaa

Talotoimikunnassa pääsee vaikuttamaan suoraan oman kotitalon asioihin. Asukasviihtyvyyden parantaminen veti Martti Karin mukaan toimintaan. 

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Vilja Harala

Talkoita, pihajuhlia ja pieniä arkisia parannuksia. Siinä muutama asia, joihin Puistolassa Suuntimotiellä asuva Martti Kari on päässyt viime vuosina vaikuttamaan toimiessaan talotoimikunnan puheenjohtajana.  

– Puheenjohtajana toimiminen vie jonkin verran aikaa, mutta kaiken kaikkiaan tämä antaa enemmän kuin ottaa. On hienoa, että talotoimikunnan kautta on voinut vaikuttaa suoraan oman kotitalon asumisviihtyvyyteen. Samalla myös naapurusto on tullut tutuksi, Kari sanoo.  

Vaikuttamisessa on välillä kyse varsin arkisistakin asumista helpottavista asioista.  

– Muutama vuosi sitten taloon tehtiin saunaremontti, eikä uusiin saunatiloihin asennettu käsisuihkuja. Moni asukas harmitteli asiaa, sillä esimerkiksi saunatilojen pesu on käsisuihkulla huomattavasti tehokkaampaa. Perustelimme asian hyvin Hekalle, ja parin viikon kuluttua saimme käsisuihkut paikoilleen, Kari kertoo. 

Kari päätyi talotoimikuntaan alun perin vaimonsa esimerkkiä seuraamalla.  

– Muutin nykyisen vaimoni luokse tänne Puistolaan vuonna 2004, jolloin hän toimi talotoimikunnassa. Kun vaimo jättäytyi pois toiminnasta, minut valittiin jatkamaan työtä. 

Mukaan toimintaan pääsee helposti asukaskokouksissa

Hekan kohteiden asukaskokoukset pyörähtävät taas syksyn aikana käyntiin. Karin mukaan kokoukseen kannattaa osallistua, vaikka varsinaisessa talotoimikunnassa toimiminen ei kiinnostaisikaan.  

– Jos oman talon asukasviihtyvyys kiinnostaa, mukaan kannattaa ehdottomasti tulla. Jos toiminta ei olekaan mieleistä, siitä voi aina poistua, hän vinkkaa.  

Myös Hekan asukastoimikunnan koordinaattori Kirsi Ikonen rohkaisee tutustumaan vuokralaisdemokratiaan ja talotoimikuntien toimintaan. Ikosen tehtävänä on toimia linkkinä asukkaiden ja Hekan välillä ja auttaa asukkaita parantamaan asumisviihtyvyyttään.  

– Minuun voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Voin esimerkiksi auttaa ideoimaan erilaista toimintaa, jotta talojen kerhotilat saadaan aiempaa paremmin käyttöön, Ikonen sanoo.