Suutarilassa naapureista pidetään yhdessä huolta

Iltatähdenkujalla Suutarilassa kenenkään ei tarvitse potea yksinäisyyttä. Ikäinstituutin aloittaman Yhdessä Kotikulmilla -toiminnan ansiosta kotipihalla kukoistaa yhteisöllisyys. Niin naapureista kuin yhteisistä asioistakin pidetään yhdessä huolta.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Roope Permanto

Kahvin ja pullan tuoksu täyttää pihakodan, ja tulen loimun ympärillä kuuluu iloinen puheensorina. Suutarilassa Iltatähdenkuja 1–3:n sisäpihalla seisovassa Mutteriksi nimetyssä kodassa vallitsee lämmin ja hilpeä tunnelma – ja syystä. Asukkaat ovat kokoontuneet kotaan kerran viikossa vaihtamaan kuulumisia makkaranpaiston merkeissä, mutta toiminta on ollut koronapandemian takia pitkällä tauolla.

– Vihdoin päästiin näkemään kunnolla! Tätä on odotettu, tokaisee makkaranpaistosta vastuussa oleva Markku Tapio.

Makkarat ovat paistuneet Tapion johdolla säännöllisesti useamman vuoden ajan. Grilli kuumenee samaan kellonaikaan käytännössä joka torstai.

– Aina on tullut reilusti porukkaa. Nämä grilli-iltamat sujuvat aina talkoovoimin. Yksi tuo kahvia, toinen makeaa syötävää ja kolmas jotain muuta.

Kuvassa on pieni ikkunassa roikkuva sydän, jossa lukee Tervetuloa ystävät.
Iltatähdenkuja 1–3:n asukkaat ovat sisustaneet sekä grillikodan että kerhohuoneen yhdessä.

Sana on selvästi kiirinyt, sillä pihakodan penkit alkavat käydä vähiin. Osa asukkaista siirtyy istumaan ulkopuolella sijaitsevien pöytien ääreen. Vastapäiseen kerhohuoneeseenkin mahtuisi, mutta grilli-iltojen ideana on viettää aikaa nimenomaan yhdessä pihakodassa ja sen ympärillä. Kerhohuone on ahkerassa käytössä muina päivinä.

– Maanantaisin lämpiää lenkkisauna, tiistaisin meillä on bingo, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin pelejä, torstaisin jumppaa ja tämä makkaranpaisto. Joka päivälle löytyy jotain tekemistä, kahvikupin äärelle istahtanut Karen Tamminen luettelee.

Ennen korona-aikaa yhdysvaltalaissyntyinen Tamminen veti itsekin kerhotoimintaa asukkaille English Club -nimisen kerhon muodossa.

– Kokoonnuimme kerran viikossa puhumaan englantia. Meillä oli tosi hauskaa!

Kuvassa Salme Herranen, Yont Papadthe, Kirsti Videman, Martti Nevalainen, Karen Tamminen ja Peter R. Schild.
Kotikulmilla-toiminta on tehnyt naapurit tutuiksi, tietävät Salme Herranen, Yont Papadthe, Kirsti Videman, Martti Nevalainen, Karen Tamminen ja Peter R. Schild.

Toimintaa asukkaiden toiveiden mukaan

Talon yhteisöllinen toiminta erilaisine jumppineen ja bingoineen ei ole syntynyt täysin tyhjästä, vaikka muun muassa makkaranpaistoperinne onkin jatkunut Iltatähdenkujalla useamman vuoden ajan. Toiminta alkoi toden teolla vuonna 2017 Ikäinstituutin ikäihmisille kehittämän Yhdessä Kotikulmilla -toimintamallin ansiosta.

Yhdessä Kotikulmilla -toiminnan ideana on madaltaa asukkaiden kynnystä yhteisille kohtaamisille ja yhteiselle tekemiselle.

Kuvassa Seppo Müller ja Pirkko Rynä.
Talotsempparina toimiva Seppo Müller on järjestänyt asukkaille yhteisiä korttipeli-iltoja. Pirkko Rynä taas vetää tiistaisin pidettävää bingo-iltaa.

– Kun toiminta tuodaan mahdollisimman lähelle kotia tai esimerkiksi yhteiseen kerhohuoneeseen, mukaan pääsevät sellaisetkin asukkaat, joiden voisi olla hankala kulkea muualle harrastamaan. Vaikka toiminta on alun perin suunniteltu vain ikäihmisille, kaikki asukkaat iästä riippumatta ovat tervetulleita mukaan, Ikäinstituutin Yhdessä Kotikulmilla -koordinaattori Jukka Murto kertoo.

Iltatähdenkujalla innokkaita osallistujia on riittänyt alusta asti. Yhtenä syynä lienee se, että kohde on tarkoitettu vähintään 60 vuotta täyttäneille. Suurin osa kodeista on yksiöitä, joten yhteinen piha ja kerhohuone toimivat eräänlaisina olohuoneina.

Tsemppareiden avulla mukaan

Vaikka Ikäinstituutti on Kotikulmilla-toiminnan taustalla, asukkaat vastaavat itse toiminnasta ja sen suunnittelusta. Ikäinstituutti kouluttaa toimintaa varten talotsemppareita, jotka huolehtivat käytännön asioista. Talotsempparit osallistuvat ryhmätapaamisiin, tiedottavat tapaamisista ja ohjelmasta sekä hoitavat tarjoiluja.

Kuvassa Karen Tamminen ja Peter Schild.
Karen Tammisen ja Peter Schildin mukaan yksinäisyyttä ei tarvitse pelätä, kun seuraa löytyy omalta kotipihalta.

Iltatähdenkujalla talotsemppareita toimii tällä hetkellä kuusi. Jukka Murron mukaan vähempikin määrä riittäisi, mutta asukkaille on usein mukavampaa, kun vastuun voi jakaa useamman henkilön kesken.

– Talotsempparit saavat meiltä starttipaketin, jonka avulla toimintaa pääsee käynnistämään. Lisäksi olemme järjestäneet tsemppareille ohjelmallisia yhteistapaamisia. Esimerkiksi korona-aikana olemme tarjonneet koulutusta digivälineiden käyttöön, Murto kertoo.

Talotsempparit saavat tukea ja neuvoa toimintaansa Ikäinstituutilta olemalla esimerkiksi yhteydessä Ikäinstituutin koordinaattoriin. Lisäksi Ikäinstituutti järjestää talotsemppareille erilaisia koulutuksia ja yhteisiä päiviä, joissa he voivat jakaa kokemuksiaan.

Talotsempparin tehtävänä on saada ihmiset tapaamaan toisiaan, ja näyttää, että siinä ollaan onnistuttu.

Murto ja muut Ikäinstituutin Kotikulmilla-tiimin työntekijät piipahtavat silloin tällöin itsekin katsomassa, miten toiminta sujuu käytännössä. Makkaranpaiston lomassa Murto ehtii vaihtaa kuulumiset myös talotsempparina toimivan Seppo Müllerin kanssa. Ikäinstituutti myöntää pieniin yhteishankintoihin avustuksia, joten Müller ja Murto pohtivat yhdessä, voisiko Ikäinstituutti avustaa Iltatähdenkujan asukkaita yhteisen shakkipelin hankinnassa.

– Sittenhän te voitte ottaa vaikka shakkiturnauksen naapuritalojen kanssa, Murto ehdottaa.

Müller aloitti itse talotsempparina vuoden alussa, mutta asukkaat ja yhteistoiminta ovat ehtineet tulla tutuksi jo aikaa sitten.

– Ihan yksin en tähän varmaan olisi lähtenyt, mutta on kiva, että voidaan jakaa vastuuta. Tsempparin tehtävänä on saada ihmiset ulos tapaamaan toisiaan, ja näyttää, että siinä ollaan onnistuttu, hän nauraa.

Yhteisöllisyyttä yksinäisyyden sijaan

Yhdessä Kotikulmilla -toiminnan yhtenä päätavoitteena on ehkäistä yksinäisyyttä ja luoda asukkaiden välille aitoa yhteisöllisyyttä. Iltatähdenkujan asukkaiden tarinoita kuullessa on helppo vakuuttua siitä, että tavoitteessa on onnistuttu.

– Muutin tänne vähän reilu pari vuotta sitten. En tuntenut tätä aluetta oikeastaan yhtään, enkä uusia naapureitakaan. Istahdin yhtenä päivänä tuohon pihakeinuun, ja ei mennyt montaa minuuttia, kun naapurit tulivat juttelemaan ja toivottamaan tervetulleeksi, kertoo Pirkko Rynä.

Rynä kuvailee taloon muuttoa eräänlaiseksi lottovoitoksi. Mukavan naapuruston lisäksi Kotikulmilla-toiminnalla on ollut iso vaikutus viihtyvyyteen, ja Rynä on sittemmin itsekin kouluttautunut talotsemppariksi.

– En osannut kuvitellakaan, että täällä olisi tällainen porukka vastassa! Edelleen tiedän, että jos minulla on mitä vain murheita, ei tarvitse kuin kävellä tähän pihalle, niin aina löytyy juttuseuraa. Parasta on, kun koirallekin on löytynyt lukuisia innokkaita lenkittäjiä, Rynä kertoo.

Kuvassa Iltatähdenkuja 1–3.
Iltatähdenkuja 1–3:n sisäpiha toimii läpi vuoden talon yhteisenä olohuoneena. Pihalla juhlitaan syntymäpäiviä, ja kukkalaatikoissa kasvatetaan yhdessä kukkia ja vihanneksia.

Hän huomauttaa, että asukkaiden kesken Iltatähdenkujaa nimitetäänkin leikkimielisesti Kuolemanlaaksoksi.

– Täältä ei haluta lähteä kuin jalat edellä, hän nauraa.

Vieressä nyökyttelevä Peter Schild on samaa mieltä. Kun kotikulmilla viihtyy ja seuraa löytyy aina tarvittaessa, ei muuttohaluja muualle ole. Schild osallistuu viikoittain sekä grilli-iltaan että talon yhteiseen jumppahetkeen. 12 asuinvuoden aikana hän on oppinut tuntemaan niin koko naapuruston kuin sen asukkaatkin.

– Koetamme pitää yhtä. Vaikka kaikki asukkaat eivät viihdy yhteisissä tapaamisissa, pidämme kuitenkin huolta siitä, että kaikki on kunnossa. Jos jotain sattuu, pääsemme tarvittaessa avuksi, Schild kertoo.

– Yksinäisyyttä tai yksin ikääntymistä täällä ei onneksi tarvitse pelätä. Seuraa ja apua löytyy aina, ja näissä yhteisissä tapahtumissa tulee kerrattua talon ja asukkaiden kuulumisten lisäksi niin maailmanpolitiikan kuin sosiaalipolitiikankin viimeisimmät käänteet, Schild kertoo.

Ja kun juhlaan on aihetta, ne järjestyvät helposti porukalla. Asukkaat ovat ottaneet tavaksi järjestää syntymäpäivät jokaiselle halukkaalle.

– Juhlia on ollut usein. Kaikkia muistetaan vuorollaan, ja meillä on kyllä ollut hauskoja hetkiä yhdessä, Rynä huikkaa.

Yhteistä toimintaa matalalla kynnyksellä

  • Ikäinstituutin kehittämä Yhdessä Kotikulmilla -toiminta on kaupungeissa asuvien iäkkäiden yhteistä ryhmätoimintaa, johon myös muut asukkaat ovat tervetulleita osallistumaan. Toiminta tapahtuu esimerkiksi yhteisessä kerhotilassa tai pihalla.
  • Asukkaat vastaavat itse toiminnasta vapaaehtoisten, koulutettujen Talotsemppareiden avulla. Toiminta voi sisältää esimerkiksi kahvittelua, peli-iltoja, yhteistä ulkoilua tai esimerkiksi koko talon yhteisiä elokuvahetkiä kerhohuoneessa.
  • Toiminnan tavoitteena on tarjota asukkaille tekemistä oman kodin läheisyydessä sekä lisätä asukkaiden välistä yhteisöllisyyttä.
  • Parhaimmillaan asukkaat tutustuvat toisiinsa ja he pystyvät itse kehittämään monenlaista muutakin yhteistä tekemistä, kuten Iltatähdenkujalla on käynyt.
  • Toiminta on helppo käynnistää. Kannattaa olla suoraan yhteydessä Kotikulmilla-tiimiin. Sen kautta saa paitsi koulutuksen myös vinkkejä siihen, missä ja miten tapaamiset kannattaa käynnistää.

Lisätietoja Yhdessä Kotikulmilla-toiminnasta saa hankkeen verkkosivuilta ja toiminnan koordinaattorilta Jukka Murrolta (puh. 040 552 7100).