Kun asukkailla on kiistaa, asukassovittelija auttaa

Kahdeksan vapaaehtoista asukasta on koulutettu asukassovittelijoiksi, jotka auttavat Hekan vuokralaisia sopimaan riitansa.

Kirjoittanut Anne Penttilä Kuvat Ville Rinne

Asukkaiden välinen kiista alkaa usein jostain arkisesta asiasta, kuten esimerkiksi toisesta asunnosta kantautuvista äänistä tai hajuista.

– Pieni parin asukkaan välinen kina saattaa pitkittyessään kasvaa isoksi konfliktiksi, joka haittaa koko talon asumisviihtyvyyttä ja saa aikaan turvattomuuden tunteita, sanoo Naapuruussovittelun keskuksen hankepäällikkö, vapaaehtoisia kouluttava Pia Slögs.

Hänen mukaansa asukassovittelun tavoitteena on lisätä asukkaiden välistä kommunikaatiota ja konfliktinratkaisukykyä sekä yhteisöllisyyttä talossa. Sovittelija kuuntelee, edistää kommunikaatiota ja auttaa osapuolia ratkaisemaan riitansa itse. Sovittelija ei ota kantaa siihen, kuka on oikeassa tai väärässä, ja hän on vaitiolovelvollinen.

Asukassovittelu edistää hyvää asumisilmapiiriä.

Kirsi Azaize-Dria ja Carita Rahimi hakivat mukaan asukassovittelijatoimintaan ja kävivät nelipäiväisen koulutuksen.

– Olen aina tykännyt ratkoa haastavia tilanteita, ja haluan oppia lisää ihmisistä, perustelee Azaize-Dria toimintaan osallistumista.

– Halusin kehittää itseäni ja pidän ihmisten kanssa työskentelemisestä. Rauha asuinalueilla on se suurempi kuva, että ihmisten olisi hyvä asua, toteaa Rahimi.

Koulutus antoi Azaize-Drian mielestä hyvät perusteet sovittelulle, vaikka ensimmäinen sovittelutapaus silti yllätti.

– Tilanne oli haastava. Pitkälti siinä on kyse tunteista ja paljon riippuu mukana olevista ihmisistä. Kun yhteisymmärrys saavutettiin, siitä tuli itsellekin oikein hyvä tunne.

Mitä on asukassovittelu?

  • Sovittelijat toimivat aina kokeneemman sovittelijan työparina, eivät kuitenkaan omalla asuinalueellaan.
  • Vapaaehtoistyötä, josta ei makseta palkkaa.
  • Edistää hyvää asumisilmapiiriä ja vähentää asukkaiden vaihtuvuutta.
  • Helpottaa isännöitsijöiden ja asumisneuvojien työtä, he hoitavat myös ristiriitojen selvittelyä.
  • Asukassovittelijaan saa yhteyden esimerkiksi oman isännöitsijän kautta.