Kuin pienessä kylässä

Hekan vuokralaisilla on mainio mahdollisuus vaikuttaa omaan asumisviihtyvyyteen osallistumalla vuokralaisdemokratiatoimintaan.

Kirjoittanut Anne Penttilä Kuvat Roope Permanto

Vuokralaisdemokratia-aktiivit kannustavat asukkaita mukaan toimintaan, jossa riittää monenlaista mukavaa tekemistä.

– Olemme järjestäneet esimerkiksi pihatalkoita keväisin ja syksyisin, kirpputoreja, grilli-iltoja ja joulupuuron syöntiä, listaavat Anne Vuori ja Anne Siivonen.

– Talon kerhotiloissa voi järjestää vaikka mitä, esimerkiksi joku asukas saattaa innostua vetämään kerhoa lapsille ja joku toinen opettamaan tietotekniikan käyttöä muille asukkaille. Uusista ideoista saa mielellään tulla kertomaan talotoimikunnalle, sanoo Vuori.

Voimme olla ylpeitä mahdollisuudesta tällaiseen asumismuotoon.

Anne Vuori on asunut 64 huoneiston pientalossa Torpparinmäessä 16 vuotta, ja toiminut talotoimikunnan puheenjohtajana lähes koko ajan.

– Meidän talomme on tiivis yhteisö, joka tekee paljon, kiinnittää huomiota viherasioihin ja jätelajitteluun sekä yleiseen viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Olemme positiivisesti vuokralla. Mielestäni voimme olla ylpeitä mahdollisuudesta tällaiseen asumismuotoon, kun markkinavuokrat ovat korkealla.

Anne Siivonen kertoo, että parasta vuokralaisdemokratiatoiminnassa on yhteisöllisyyden kasvu sekä mahdollisuus vaikuttaa oman talon viihtyvyyteen ja turvallisuuteen.

– Itse vaikutuin aikoinaan ”koko kylä kasvattaa” -ajatuksesta. Tunsimme naapurimme ja pihan lapset, ja pidimme yhdessä huolta toisistamme ja pihapiiristämme. Vuosien varrella on eri luottamustehtävien myötä tutustunut muidenkin alueiden toimintatapoihin ja saanut uusia tuttuja, myös joitakin hyviä ystäviä.

Siivonen on asunut Pikku Huopalahdessa vuodesta 1994 ja ollut aktiivisesti mukana talotoimikunnassa, 15 viimeistä vuotta puheenjohtajana. Hän jää nyt pois vd-toiminnasta.

Vuokralaisdemokratiasääntö selkeytyy

Tänä syksynä vuokralaisdemokratian saralla on luvassa uudistuksia.

– Uudistukset koskevat Hekan vuokralaisdemokratiasääntöä sekä ohjeita taloille maksettavasta toimintamäärärahasta ja talotoimikunnan kokouspalkkioista. Muutokset ovat olleet lausuntokierroksella, ja päätökset tehdään Hekan hallituksen kokouksessa, kertoo vuokralaisneuvottelukunnan puheenjohtaja Markku Saarinen.

– Esityksen mukaan vuokralaisdemokratiasääntöä tullaan selkeyttämään, mikä on hyvä. Määrärahojen erikseen anominen jäisi pois, ja yli sadan asunnon kohteissa määräraha lisääntyisi. Lisäksi on esitetty muun muassa määrärahojen käytöstä päättämisen siirtämistä talotoimikunnalta asukaskokoukselle sekä talotoimikunnan kokouspalkkioiden pienentämistä.

Vuokralaisdemokratiatoiminnassa on Saarisen mukaan kysymys myös siitä, että osa maksetuista vuokrista palautetaan takaisin asukkaille ja annetaan mahdollisuus käyttää ne niin kuin he haluavat. Asukkaat voivat hankkia esimerkiksi kahvinkeittimen tai jumppapallon kerhotiloihin, makkarat grilli-iltaan tai raketit uuden vuoden ilotulitukseen.

– Mitä paremmin vuokralaiset viihtyvät, sitä vähemmän sattuu epäsuotavia tapahtumia ja koituu kustannuksia. Sitä kautta vuokrankorotuspaineetkin laskevat, tähdentää Saarinen.

Vuokralaisdemokratia

  • Perustana laki yhteishallinnasta vuokrataloissa sekä Hekan vuokralaisdemokratiasääntö.
  • Tavoitteena lisätä asumisviihtyvyyttä ja edistää talon eli kohteen kunnossapitoa.
  • Väylä vaikuttaa omaan asumiseen liittyviin asioihin kuten vuokranmääritykseen ja -tasaukseen sekä kiinteistön korjaussuunnitelmiin.
  • Talon asukkaiden kokous valitsee talotoimikunnan kahden vuoden välein. Toimikunnan sijasta kohteessa voi olla luottamushenkilö.
  • Talotoimikunnan puheenjohtaja tai muu luottamushenkilö on jäsenenä alueellisessa vuokralaistoimikunnassa.
  • Vuokralaistoimikunta valitsee edustajansa vuokralaisneuvottelukuntaan, joka kattaa koko Helsingin.
  • Kohde saa käytettäväkseen määrärahaa asukkaiden yhteistä toimintaa varten.
  • Määrärahan suuruus vaihtelee kohteen koosta riippuen. Se on minimissään 500 euroa ja maksimissaan 3000 euroa vuodessa.
  • Vuokralaisneuvottelukunta järjestää vuosittain ajankohtaisia asioita käsittelevän hyyryläispäivän, jonne kutsutaan asukasaktiiveja.

Päivitys 11.9.2019: tehty asiakorjaus alareunassa olleen listan määrärahoihin liittyvään kohtaan. Jutun julkaisun jälkeen Hekan hallitus teki päätöksen asukastoiminnan sääntöihin liittyen. Asiasta voit lukea tarkemmin tästä uutisesta.