Koko talon Timo – Haastattelussa Hekan Vuoden asukas 2021

Pihlajistossa asuva Vuoden asukas Timo Kolehmainen pitää kotitalon yhteishenkeä yllä ja huolehtii talon yhteisistä asioista. Kolehmainen valittiin syyskuussa 2021 Hekan vuoden asukkaaksi.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Mika Vartiainen

Pihlajistossa sijaitsevassa Salpausseläntie 3:ssa kahvinkeitin porisee joka sunnuntai, ja yhteisestä kahvihetkestä nauttii parhaimmillaan toistakymmentä talon asukasta.

– Mukaan liittyy usein spontaanisti asukkaita, jotka huomaavat, että olemme taas pihalla kahvittelemassa ja vaihtamassa kuulumisia, kertoo Salpausseläntie 3:n talotoimikunnan puheenjohtaja Timo Kolehmainen.

Talon yhteisten kahvihetkien lisäksi Kolehmainen on ollut mukana järjestämässä asukkaille lukuisia muitakin tapahtumia ja tempauksia: jouluisin asukkaat kokoontuvat yhdessä kerhohuoneelle juomaan glögiä, ja pienimmille juhlijoille jaetaan joulupaketit. Talkoopäivinä Kolehmainen on ollut järjestämässä tapahtumia ja osallistunut pihan siistimiseen aamusta iltaan.

Useimmiten Salpausseläntie 3:n asukkaat törmäävät Kolehmaiseen kuitenkin arkisemmissa merkeissä.

– Olen vähän sellainen järjestelijä. Kun jokin asia vaatii hoitamista, hoidan sen kuntoon. Vaimo joutuukin aina muistuttelemaan, että en ole talonmies, eikä kaikkea tarvitse hoitaa itse, hän nauraa.

Valinta vuoden asukkaaksi tärkeä tunnustus

Kolehmainen valittiin syyskuun lopussa 2021 Hekan vuoden asukkaaksi, ja hänen valintansa oli varsin yksimielinen. Valintaperusteluissa Kolehmaista luonnehdittiin muun muassa koko talon sydämeksi, joka hoitaa asiat, auttaa aina ja pitää huolta yhteisöllisyydestä. ”On aika palkita se, joka palkinnon todella ansaitsee”, eräässäkin perustelussa kirjoitettiin.

Jos emme pitäisi yhtä, täällä olisi paljon tylsempää asua.

Palkinnon saajalle valinta Vuoden asukkaaksi tuli silti yllätyksenä.

– Se tuntuu erittäin hienolta tunnustukselta, enkä osannut yhtään odottaa tällaista, hän kuvailee.

Kolehmainen on asunut Hekalla yhteensä 22 vuotta, joista viimeiset 16 vuotta nykyisessä talossa. Yhteisöllisyyden vaaliminen on ollut hänelle aina tärkeää.

– Tämä on melko pieni talo, sillä rappuja on vain kolme. Jos emme pitäisi yhtä emmekä esimerkiksi tervehtisi toisiamme, täällä olisi paljon tylsempää asua. Nyt kaikkien naapureiden kanssa vähintään moikataan, ja osasta on tullut oikein hyviä ystäviä.

Hyvä yhteistyö naapuruston kesken parantaa muutenkin asumismukavuutta.

– Ei täältä ole mitään halua muuttaa pois, kun kaikki toimii, sijainti on näin keskeinen ja talossa on hyvä yhteishenki, Kolehmainen summaa.

Katso video Hekan Vuoden asukkaasta 2021: