Kaksiosta unelmakotiin Asunnonvaihtopörssin kautta

Hekan asunnonvaihtopörssissä on vilkasta. Vaihto toiseen asuntoon sujuu mutkattomasti, kun vaihtokumppanin löytää itse.

Kirjoittanut Päivi Leinonen Kuvat Roope Permanto

Maunulassa asuva Ida-Maria Lehtonen on vaihtamassa asuntoa jo toista kertaa. Hän muuttaa puolisonsa ja pienen lapsen kanssa kaksiosta kolmioon, joka löytyi asunnonvaihtopörssin kautta.

– Asunto löytyi todella helposti. Saimme päätyasunnon rivitalosta pihalla ja saunalla, eli juuri mitä halusimmekin. Laitoimme pörssiin ilmoituksen, ja meihin otti pian yhteyttä eläkeläispariskunta, joka halusi muuttaa kolmiosta pienempään.

Pörssiä voi käyttää kirjautumalla palveluun, jonne laaditaan itse vapaamuotoinen ilmoitus.

– Kerroimme, että etsimme isompaa asuntoa perheenlisäyksen vuoksi. Nykyisestä asunnosta mainitsimme koon, sijainnin ja hyvän pohjaratkaisun. Palvelu toimii todella hyvin, ja Hekalta saa aina apua.

Vaihtokumppania voi etsiä myös Facebookissa HEKA Sisäinen asunnonvaihto -ryhmästä. Kun intressit vaihtoon kohtaavat, on seuraava askel asuntojen katsominen molemmin puolin. Jos molemmat osapuolet haluavat vaihtaa, tehdään hakemus asuntopalveluihin.

Vaihtoa voi hakea, kun on asunut nykyisessä asunnossa vuoden. Vaihto edellyttää kuitenkin moitteetonta asumishistoriaa: kaikki vuokrat ja muut saatavat tulee olla maksettu ja huomautuksia ei saa olla viimeisen vuoden ajalta. Lisäksi vaaditaan lausunto asunnonvaihtoa varten, jossa todetaan, että häiriöitä ei ole.

Jos kumppania ei kuitenkaan löydy omatoimisesti, vaihtoa haetaan asuntohakemuksella Hekan asuntopalveluista. Prosessi on yleensä keskinäistä vaihtoa hitaampi.

Keskinäisten vaihtojen järjestelmä on ollut käytössä pari vuotta. Asuntosihteeri Maria Ronkaisen mukaan palvelu on löydetty alkuvaikeuksien jälkeen hyvin.

– Vuonna 2017 keskinäisiä vaihtoja tehtiin noin 650 ja viime vuonna jo yli 900.

Vinkit asunnonvaihtokumppanin etsintään

  • Laadi asunnonvaihtoilmoitukseen ytimekäs kuvaus vaihtotarpeesta, esimerkiksi ”vaihto kaksiosta kolmioon”.
  • Mainitse itselle tärkeät toiveet vaikkapa pihasta tai saunasta, jotta saat oikeanlaisia yhteydenottoja.
  • Nykyisen asunnon hyvä kuvaus edistää vaihtoa - lisää mukaan myös kuvia.
  • Ole aktiivinen ja ota yhteyttä sopiviin kumppaneihin.

Lue lisää:

Ohjeet asunnonvaihtoon
Asunnonvaihtopörssi