Kahvia ja päätösvaltaa asukkaiden kokouksessa

Lehdet kellastuvat ja ilma tuoksuu kirpeältä. Se tietää yhtä asiaa Hekassa: vuosittaiset asukkaiden kokoukset tulevat taas.

Kirjoittanut Selja Tiilikainen

Asukkaiden kokouksessa talotoimikunnan jäsenet ja mahdolliset alueyhtiön edustajat kertovat yleensä painavaa asiaa esimerkiksi vuokranmääritykseen ja mahdollisiin remontteihin liittyvistä asioista. Samalla on mahdollisuus sanoa oma sanansa yhteisiin asioihin. 

Tämänsyksyiset asukaskokoukset tulee pitää marraskuun puoliväliin mennessä. Kaikki täysi-ikäiset talokirjaan merkityt asukkaat ovat tervetulleita ja äänioikeutettuja. Vuokralaisneuvottelukunnan sihteeri Sami Auersalmi listaa syitä, miksi pian lähetettäviin kokouskutsuihin kannattaa tarttua.

Saat tietoa oman talosi kuluvasta vuodesta ja tulevista asioista

– Asukkaiden kannattaa osallistua vuosittain pidettävään asukkaiden kokoukseen, Auersalmi kannustaa. 

– Kokouksessa pääset vaikuttamaan oman talosi asioihin ja kuulet samalla ajankohtaisista asioista niin omassa vuokramääritysyksikössä kuin alueyhtiössäkin.

Saat tietoa yhtiön ajankohtaisista asioista

Tulorajat, tupakointikielto, järjestyssäännöt, turvallisuushenkilöt... Hekassa on tällä hetkellä paljon painavaa käynnissä. Asukkaiden kokouksessa on hyvä sauma keskustella kaikkia hekalaisia koskevista asioista.

Voit vaikuttaa

Asukkaiden kokouksissa ei vain jutustella, vaan tehdään ihan oikeita päätöksiä.

– On hyvä muistaa, että asukkaiden kokous on ylin päättävä elin asukasdemokratiassa, Auersalmi kertoo.

Esimerkiksi asukkaiden kokouksessa voidaan päättää vuokranmääräytymisyksiköiden omista ohjeista, korjauksista ja pienistä hankinnoista.

Lisää valtaa luottamustoimissa

Asukkaiden kokouksessa valitaan myös henkilöitä luottamustoimiin, kuten oman alueyhtiön hallinnon- ja talouden valvojaksi hallitukseen tai sen valiokunnan jäseneksi. Kokouksessa valitaan myös turvallisuushenkilö, joka saa toimia oman asuinympäristönsä turvallisuusasiantuntijana.

Tutustut naapureihin

Samalla, kun saat tietoa ja pääset vaikuttamaan, saat uusia tuttavuuksia. Asumisturvallisuutta ja -mukavuutta lisää huomattavasti se, että tietää, kenen toisen arkeen yhteiset päätökset tulevat vaikuttamaan. 

– Varmasti monessa kokouksessa saa myös pullakahvit, Auersalmi hymyilee.