Jätkäsaaressa testataan tavarasähköpyörän yhteiskäyttöä

Hyväntoivonkadun Heka-kohteessa on kokeilussa heinäkuun puoliväliin asti tavarasähköpyörä, jota kuka tahansa kohteen asukas voi lainata. Pyörä tulee HSY:ltä ja Heka tarjoaa pyörälle paikan kohteen pyörävarastosta.

Kuvat Petteri Nisula

Kokeiltavana oleva pyörä on Cargobike Classic Electric -tavarasähköpyörä, jonka laatikossa voi kuljettaa enintään 100 kiloa tavaraa tai neljä lasta. Pyörällä voi hoitaa esimerkiksi kauppa- tai harrastusreissuja tai lähteä vaikka retkelle. Pyörällä onnistuvat myös hieman pidemmät retket: yksi Hyväntoivonkadulla asuvan perheen isä oli lapsineen ajanut pyörällä 25 kilometrin pyöräretken. Pyörän voi varata kerrallaan maksimissaan yhdeksi päiväksi ja sen akku ladataan pyörävaraston latauspistokkeesta.


HSY:n Ilmastoinfon toteuttamassa kokeilussa pyritään selvittämään, miten yhteiskäyttöisen tavarapyörän käyttö toimii vuokrataloyhtiössä. Erityisesti kokeilussa halutaan tutkia sitä millaisia järjestelyjä ja tiedotusta yhteiskäyttöisen tavarapyörän käyttöönotto vaatii. Lisäksi selvitetään ketkä pyörää käyttävät ja millaisiin tarkoituksiin sitä käytetään.


Hyväntoivonkatu 7 valikoitui tavarapyörän kokeilukohteeksi kohteen talotoimikunnan oman aktiivisuuden ansiosta. Myös pyörän käyttövaraukset hoituvat yhden talotoimikunnan jäsenen kautta.

Pyörää säilytetään ja ladataan pyörävarastossa.

Monet asukkaat ovatkin jo ehtineet kokeilla pyörää ja ovat olleet varsin tyytyväisiä kokemuksiinsa.

”Ensimmäisten viikkojen aikana 4-5 perhettä on ollut kiinnostunut pyörän testaamisesta. Yksi perhe ehtikin jo tehdä pyöräretken Lammassaareen. Pyörä on hyvä perheretkiin, koska sähköavusteisella pyörällä lapset kulkevat kevyesti mukana” kuvailee pyörän herättämää kiinnostusta talotoimikunnan jäsen Riikka Mäkinen.

”Itse olen käyttänyt pyörää muun muassa kauppareissuihin ja sellaisiin kuljetuksiin, joihin normaalisti tarvitsisi autoa. Olen parhaillaan laittamassa parveketta kesäkuntoon, ja pyörällä on ollut helppo kuljettaa rautakaupasta kotiin kukkia ja kalusteita”, kertoo Mäkinen omista kokemuksistaan.