Järjestyssäännöt päivitettiin Hekan ja asukkaiden yhteistyönä

Miten varmistetaan naapurussopu, asumisturvallisuus ja yleinen viihtyvyys? Järjestyssäännöillä tietenkin – ja pian ne päivittyvät. Suurimmat muutokset liittyvät tupakointiin.

Kirjoittanut Anne Ventelä

Voisikohan talon pihassa ruokkia lintuja? Haittaako se, jos koiran ottaa mukaan pesutupaan?

Päivittäisessä arjessa tulee helposti vastaan tilanteita, joissa on kyse myös naapureiden asumismukavuudesta ja turvallisuudesta. Näiden ylläpitämiseksi Hekalla on järjestyssäännöt.

Hekan järjestyssäännöt uudistuvat vuoden 2022 alussa. Säännöt käännätetään seitsemälle eri kielelle, jotta niihin olisi mahdollisimman helppo tutustua.

– Järjestyssäännöt takaavat rauhallisen ja turvallisen asumisen kaikille. Siksi niitä on tärkeä noudattaa, sanoo vuokralaisneuvottelukunnan jäsen Jorma Dahl.

Tupakointi puhututti toimikunnissa

Suurin muutos säännöissä tulee tupakointiin.

Järjestyssääntöjen uusiminen oli pitkä prosessi, jota tehtiin yhteistyössä asukkaiden kanssa. Esitys kävi lausuntakierroksella, jolloin kuultiin asukkaiden näkemyksiä. Tupakointiin liittyvät säännöt herättivät paljon keskustelua, kertoo Dahl.

– Hekan järjestyssäännöt eivät kuitenkaan voi olla ristiriidassa tupakkalain tai kaupungin järjestyssäännön kanssa. Kun kaikilla on samat pelisäännöt, on helppo asua ja toimia yhdessä.

Yhteiset säännöt tukevat viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Sääntöihin tehtiin myös pienempiä täsmennyksiä ja kielellisiä muokkauksia. Iso osa näistä perustuu asukkaiden antamaan lausuntoon, kertoo Hekan asiakastoiminnan koordinaattori Kirsi Ikonen.

Esimerkiksi tupakointiin liittyvät säännöt koskevat myös Hekan työntekijöitä.

– Me kaikki sitoudumme sääntöihin yhdessä, sanoo Ikonen.

Järjestyssäännöt

  • Säännöt ovat muuttuneet keskeisesti tupakoinnin osalta.
  • Asuntojen ulkopuolella tupakointi on sallittua vain Hekan erikseen osoittamalla tupakointipaikalla, jos kohteessa on tällainen.
  • Tupakointipaikka merkataan kyltillä ja metallisella tuhkakupilla.

Tutustu Hekan päivitettyihin järjestyssääntöihin, jotka tulevat voimaan 1.1.2022: