Iloista menoa ekofiksussa asukastapahtumassa

Heka Etelän ekofiksu asukastapahtuma levittäytyi Käpylän peruskoulun pihalle, jossa kuultiin jätteiden lajittelusta, nautittiin kahvia kierrätyskupeista ja tehtiin sirkustemppuja.

Kirjoittanut Päivi Maaniitty Kuvat Ville Rinne

– Lähdettiin katsomaan avoimin mielin, mitä täällä on viihde- ja asiapuolella tarjolla, kommentoi Mikko Tarvainen Heka Etelän ekofiksussa asukastapahtumassa samalla, kun seurasi lastensa Matiaksen ja Millan taiturointia Sirkus Magentan välineillä.

Sirkus Magentan työpaja Hekan ekofiksussa asukastapahtumassa
Sirkus Magentan työpaja Hekan ekofiksussa asukastapahtumassa
Helsinkiläisen Sirkus Magentan työpaja innosti lapsia ja aikuisia opettelemaan sirkustemppuja.

Käpylän peruskoulun pihassa kävi kiinnostunut kuhina jo heti tapahtuman alettua syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina kello 12. HSY:n pisteellä ympäristöneuvoja Ilkka Vartiainen veti lajittelukisaa ja ohjeisti jätteiden oikeaoppisessa lajittelussa. Kierrätysämpäririvistön ympärille kokoontui kiinnostuneiden ryhmä kuulemaan muun muassa siitä, kuinka käytetyt paristot voi viedä mihin tahansa paristoja myyvään kauppaan kierrätettäväksi.

Eniten asukkailta on tullut kyselyjä muovin kierrätyksestä.

HSY:n piste Hekan ekofiksussa asukastapahtumassa
HSY:n piste Hekan ekofiksussa asukastapahtumassa
HSY:n pisteellä saattoi testata omat lajittelutaitonsa ja kysyä kierrätysneuvoja seudun parhailta jäteasiantuntijoilta. 

– Eniten asukkailta on tullut kyselyjä muovin kierrätyksestä, sillä se on tuore asia. Tärkeintä on muistaa, että kierrätykseen voi laittaa vain pakkausmuovia, ei liian likaista, eikä PVC-muovia, Vartiainen muistutti.

Asukkaiden kierrätyspöytien takana Anne Utriainen Jätkäsaaresta ja Seija Alasiurua Ruoholahdesta myivät kotiin jääneitä ylimääräisiä vaatteita ja tavaroita. Pöytä oli täyttynyt ainakin koruilla ja laukuilla.

– Tosi kiva, kun sää suosi ja on katoskin pöytien päällä. Saatiin myös kahvit Hekan puolesta, totesi Utriainen ja mietti lähtevänsä tuleviinkin tapahtumiin kirpputorimyyjäksi.

Säköpyörän testausta Hekan ekofiksussa asukastapahtumassa
HSY:n Ilmastoinfo polki paikalle sähköpyörän, jonka selkään kipusi moni ekofiksusta liikkumisesta kiinnostunut asukas. 

Tapahtumassa sai myös testata sähköpyörää, tutustua vaatelainaamo Vaaterekin palveluihin ja katsella ekomuotinäytöstä, jossa nähtiin kotimaista ekomuotia AarreKidiltä, Plan B:ltä, PureWastelta ja Costolta. Musiikista vastasi Stadin juhlaorkesteri.

Ekomuotia Hekan ekofiksussa asukastapahtumassa
Ekomuotia Hekan ekofiksussa asukastapahtumassa
Pukeutumisessakin voi tehdä ekofiksuja valintoja. Niistä kerrottiin tapahtuman ekomuotinäytöksessä, jonka mallit olivat Hekan asukkaita.

Ekofiksu asukastapahtuma järjestetään vielä 8.9. Heka Koillisessa ja 9.9. Heka Idässä.

Kahvitarjoilu Hekan ekofiksussa asukastapahtumassa
Hekan tarjoamat kahvit nautittiin kauniista kierrätyskupeista. Kun kuppi oli hörpätty tyhjäksi, se pestiin ekologisella käsitiskiaineella ja jätettiin kuivumaan seuraavalle kahvittelijalle.
Kiinteistönhuoltokone Hekan ekofiksussa asukastapahtumassa
Erikoisammattimies Kaj Koskisen esittelemä kiinteistönhuollon ajoneuvo kiinnosti erityisesti pienimpiä tapahtumavieraita.