Hyyryläispäivät järjestettiin kymmenennen kerran

Hekan vuokralaisneuvottelukunnan järjestämässä asukastapahtumassa teemana oli turvallisuus, jota käsiteltiin monipuolisesti. Iltapäivän paneelikeskustelussa puhututti erityisesti energiansäästö. Tapahtumakeskus Koskenrannassa 1. lokakuuta järjestettyyn tapahtumaan osallistui noin 400 Hekan asukasta ja työntekijää.

Hyyryläispäivän avasi Hekan vuokralaisneuvottelukunnan puheenjohtaja Sami Auersalmi. Avajaispuheessaan Auersalmi puhui muun muassa turvallisuus-teeman laajuudesta ja yhteishallintolain uudistuksesta sekä korosti toimivan yhteistyön tärkeyttä Hekan ja asukkaiden välillä. Avajaispuheen jälkeen nähtiin videotervehdys Helsingin kaupungin pormestarilta Juhana Vartiaiselta.

Turvallisuudessa tärkeintä on ihmisten oma aktiivisuus

Turvallisuus-aiheisen aamupäivän Koskenrannassa käynnisti pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, jonka aiheena oli Turvallisuus Suomessa. Kohvakka korosti puheenvuorossaan, että vastuu turvallisuudesta kuuluu jokaiselle suomalaiselle. Lisäksi Kohvakka korosti toimivan palovaroittimen merkitystä.

Turvallisuus Hekassa -teemasta olivat puhumassa Hekan turvallisuuskoordinaattori Tenho Kellokangas, koulutuspäällikkö Jaana Kivistö Helsingin Pelastusliitto ry Helpestä sekä Hekan vuokralaisneuvottelukunnan varapuheenjohtaja Hans Duncker. Myös he korostivat asukkaiden oman aktiivisuuden merkitystä sekä turvallisuushenkilöiden merkitystä talojen turvallisuuden kannalta. Heka-talojen uudet turvallisuushenkilöt valitaan syksyn asukkaiden kokouksissa.

Energian riittävyys on ollut huolenaiheena viime aikoina, ja myös Hyyryläispäivässä aihe oli esillä. Motivan energiatehokkuusasiantuntija Päivi Suur-Uski kertoi puheenvuorossaan ajankohtaisia tietoja ja vinkkejä energiansäästöön liittyen. Suur-Uski korosti, että tulevana talvena jokaisen kannattaa ajoittaa sähkönkäyttöä tarjonnan mukaan niin, että kulutusta siirretään viikonloppuihin tai iltoihin.

Turvallisuus-aamupäivän päätteeksi kuultiin vielä komisario Katja Nissistä Poliisista. Nissinen esitteli eri kanavia, joista poliisin saa kiinni. Nissisen mukaan tärkeintä on, ettei epäröi olla yhteydessä poliisiin, jos tilanne sitä vaatii. Lisäksi Nissinen kannusti lataamaan 112-sovelluksen, josta on suuri apu hätätilanteessa.

Energiansäästö ja saunavuorot puhuttivat paneelissa

Lounaan jälkeen Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö esitteli Hekan tulevaa yhden toimiston mallia ja syitä sekä tavoitteita muutoksen taustalla. Närön esityksen jälkeen siirryttiin jo perinteeksi muodostuneeseen paneeliin, jossa Hekan johto vastasi asukkaiden kysymyksiin. Paneelikeskustelun puheenaiheena oli mm. asiakaspalvelun saavutettavuus yhden toimiston mallissa, talkoolavat, talotoimikuntien kokousten lukumäärä, tupakointipaikkojen sijainnista päättäminen, saunat ja tulevat energiansäästöt.

Keskustelussa toimitusjohtaja Närö korosti, että ”Energiansäästö on nyt kaikkien suomalaisten asia ja myös Hekan asukkaiden on säästötalkoisiin osallistuttava”.

Paneelikeskustelijoita sekä tilaisuuden juontaja.
Paneelikeskusteluihin osallistui Hekan johtoa. Keskustelua veti Hyyryläispäivien juontaja  Susanna Svartsjö (oikealla).

Paneelin jälkeen kokenut asukasaktiivi Raija Manninen antoi toimivia vinkkejä oman talon ja pihapiirin yhteisöllisyyden rakentamiseen. Lisäksi Hekan asiakkuusjohtaja Riitta Pulkka esitteli parhaillaan kehitettävää asukastoiminnan mobiilisovellusta sekä asukassivuja. Pulkka kertoi, että asukassivuilla on jo 17 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.

Päivän päätteeksi palkittiin Hekan Vuoden asukas 2022. Vuoden asukkaana palkittiin Pasilassa asuva Ulla-Kaija Heinilä.

Jos haluat tutustua tarkemmin Hyyryläispäivän esityksiin, kaikki materiaalit löytyvät Hekalaiset-verkkosivulta.