Hyvä naapuruus on yhdessä tekemistä

Avuliaisuus palkittiin. Vuoden asukasaktiivi Anne Lehto ja vuoden asukas Keijo Mähönen ovat valinnasta kiitollisia ja yllättyneitä.

Kirjoittanut Selja Tiilikainen Kuvat Ville Rinne

“Keke työntää käsin pyörätuolilla kulkevia kauppaan, apteekkiin, asioille, lähiöasemalle ja kirkkoon. Käy kantamassa huonekaluja, naulaamassa naulat, vie koiria, auttaa lapsia, korjaa pyöriä ynnä muuta. -- Koko Pihlajamäki tuntee Keken ja häneen voi luottaa kuin kallioon.”

Muun muassa näillä perusteluilla Keijo Mähönen valittiin Hekan vuoden asukkaaksi.

- Toistaiseksi minut on vielä kelpuutettu avuksi, Mähönen itse kommentoi vaatimattomasti.

- Muiden auttaminen on hyvä lisä elämään. Se tuo mielekästä tekemistä päivään, ja pääsee näkemään ja kokemaan uusia asioita. Sitä paitsi reumapotilailta saa tarkemmat säätiedotukset kuin televisiosta!

Toinen avuliaisuudestaan palkittu on vuoden asukasaktiivi Anne Lehto. Hänet tunnetaan laajasti Hekassa paitsi avuliaisuudesta, myös ystävällisestä ja rauhallisesta tavasta ottaa yhteyttä esimerkiksi alueyhtiöön. Myös hän korostaa ilon merkitystä, joka tarttuu autetusta auttajaan.

- Auttamisesta tulee hyvä mieli itsellekin. Kun kävin vastikään esimerkiksi paistamassa ja tarjoilemassa lettuja palvelutalossa, ilon näki asukkaiden kasvoilta.

Lehto auttaa myös omassa kotitalossaan Mäkelänkadulla naapureita, ja järjestää vuodesta toiseen naapureille kalenterijuhlien mukaan tilaisuuksia ja keittää kahvit viikoittain koko talon väelle. Kesällä kahvit nautitaan talon sisäpihalla. Niin monet kahvit on Lehto keittänyt, että oikea annostus suodatinpussiinkin tulee noin vain humpsauttamalla.

- Juhlien kautta yhteishenki paranee ja oppii tuntemaan naapureita. Olen myös luonteeltani ehkä sellainen, että autan pyytämättäkin, jos joku tarvitsee apua, Lehto pohtii.

- Toisaalta myös meidän talon yhteishenki tekee auttamisesta helppoa.

Mähönen on samoilla linjoilla:

- Auttamista helpottaa myös se, jos talossa ei ole hissiä. Silloin naapureita tapaa väkisinkin portaissa.

- Olen kiitollinen ja yllättynyt valinnasta”, Lehto jatkaa.

- Kun sain soiton asiasta, hyvä ettei puhelin pudonnut kädestä!

- Kyllähän se aikamoiset adrenaliinit heitti, kun sain kuulla valinnasta. Olin ihan täpinöissäni, ja vieläkin on tutinat päällä. Kiitos!, Mähönen sanoo.