Hekan talouden ja hallinnon valvonta on tarkkaa työtä

Hekan talouden ja hallinnon valvojan tehtävänä on valvoa vuokralaisdemokratian ja yhteishallintolain toteutumista. Tänä vuonna uutena valvojana aloitti Tuomas Anttila.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Sami Heiskanen

Hekan vuokralaisneuvottelukunnan valitsema talouden ja hallinnon valvoja seuraa ja tarkastaa Hekan talouden ja hallinnon hoitoa. Kahdeksan vuotta tehtävässä toiminut, Mellunmäessä asuva Pirjo Salo kuvailee tehtävää mielenkiintoiseksi ja antoisaksi.

– Valvojana toimin ikään kuin asukkaiden tilintarkastajana.

Salolle tehtävänkuva oli varsin luonteva, sillä vastaavien asiakirjojen tarkastaminen oli hänelle tuttua kirjanpitäjän työstä.

– Tehtävä on antanut paljon, ja olen saanut solmittua uusia ystävyyssuhteitakin tehtävän parissa, Salo kertoo.

Uusi Heka-tason valvoja Pikku-Huopalahdesta

Heka-tason valvojan pesti siirtyi Pikku-Huopalahdessa asuvalle Tuomas Anttilalle kuluvan vuoden alussa.

– Olen aiemmin ollut mukana useamman yhdistyksen hallituksessa ja muun muassa seurakuntaneuvostossa, päivätyössään yläkoulun opettajana työskentelevä Anttila kertoo.

Anttila suhtautuu uuteen luottamustehtävään mielenkiinnolla.

– Valvojana minulla on oikeus tutustua yhtiön hallintoon ja kirjanpitoon, ja pyydettäessä pystyn selvittämään asioita, joita asukkaat toivovat.

Anttila toivoo, että vuokralaisdemokratiatoimintaan lähtisi mukaan aiempaa enemmän nuoria, perheellisiä ja monikulttuurisista taustoista tulevia asukkaita.

– Apua saa aina vanhoilta toimijoilta, hän kannustaa.

Valvontaa myös aluetasolla

Jokaisella Hekan alueella toimii myös oma aluetason valvoja. Aluetason valvoja seuraa ja tarkastaa toiminta-alueensa kohteiden talouden ja hallinnon hoitoa.

– Aluevalvojana tarkistan esimerkiksi, onko parkkipaikkojen vuokrauksessa ja viherpalvelusopimusten täytäntöönpanossa noudatettu talotoimikuntien päätöksiä, kertoo Hekan idän toimiston aluevalvojana toimiva, Mellunmäessä asuva Auli Rantanen.

Lisäksi asukkaiden kokous voi valita kohteelleen oman valvojan.