Ekoekspertti-mobiilisovellus haastaa ympäristötekoihin kotona ja omassa asuintalossa

Hekan Ekoekspertti on uutta digitaalista asumisen ympäristötoimintaa, jota tehdään mobiilisovelluksen välityksellä. Asukkaat ja taloyhteisöt voivat kisata keskenään tekemällä ympäristöystävällisiä tekoja.

Kirjoittanut Anne Penttilä Kuvat Amir Tahvonen

Ekoekspertti-toimintaa lähdettiin suunnittelemaan, kun Hekassa huomattiin asukkaiden kiinnostus ympäristö- ja jäteasioihin erityisesti jätehuollon teemavuotena 2018. 

– Lähdimme miettimään, miten voisimme vaikuttaa asumisen ympäristövaikutuksiin yhdessä asukkaiden kanssa. Siitä heräsi ajatus asukkaita osallistavasta mobiilisovelluksesta, kertovat projektikoordinaattori Milla Heiskanen ja ympäristöasiantuntija Marika Nyyssönen

Ekoekspertti-projektille ja mobiilisovelluksen kehittämiseen haettiin ja myös saatiin ulkopuolista rahoitusta Sitralta ja Aralta. 

Projekti käynnistyi viime vuoden lokakuussa, ja suunnitelmien mukaan mobiilisovellus tulee kaikkien asukkaiden ladattavaksi kesäkuussa. Lisäksi materiaalia julkaistaan Hekan verkkosivuilla. 

– Tarkoituksena on pelillisyyden kautta haastaa asukkaita tekemään ympäristöystävällisiä tekoja ja valintoja omassa arjessaan, ja samalla lisätä tietoa oman toiminnan vaikutuksista. 

Mobiilisovellukseen rekisteröityneet asukkaat kisaavat keskenään suorittamalla erilaisia haasteita. Henkilökohtaisten haasteiden lisäksi jokainen voi suorittaa yhteisöhaasteita. Oman pistetilin kartuttamisen lisäksi asukkaan suorittamista yhteisöhaasteista kertyy pisteitä taloyhteisölle. Hyvin suoriutuneet voidaan palkita. 

– Haasteena voi olla esimerkiksi tarkistaa tilanne jätekatoksessa tai ettei oman kodin wc-istuin vuoda, käydä kaupassa polkupyörällä auton sijaan, pitää kasvisruokapäivä tai kokeilla ympäristöystävällistä pesuainetta.

Viikin Latokartanossa asuva Laura Pukarinen pitää Ekoekspertti-toimintaa todella tärkeänä. 

– On hyvä olla paljon erilaisia keinoja, joilla ihmisiä osallistetaan. Haasteena on ihmisten erilainen tiedon taso. Esimerkiksi lapset oppivat paljon ekoasioista jo koulussa, mutta joillekin niissä voi olla enemmän kommervenkkejä. 

Pukarinen soisi Ekoekspertti-menestyksen näkyvän vaikkapa ekotähtinä vuokranmääritysyksikön esittelysivuilla. 

– Siitä tulisi fiilis, että tuonne haluaisin muuttaa. Yhteisöllisyys on kuitenkin kaikessa asukastoiminnassa tärkein kannuste. 
 
Ekoekspertti-mobiilisovellus julkaistaan kesäkuussa ja sen voi ladata maksutta sovelluskaupoista. Lue lisää Ekoekspertti-toiminnasta ja -sovelluksesta.