Asumisen haasteet puheenaiheena Hyyryläispäivässä

Hekan asukasaktiivien järjestämää Hyyryläispäivää vietettiin lauantaina 5. lokakuuta jo kahdeksannen kerran. Tilaisuus järjestetään erityisesti asukasaktiiveja varten, mutta se on samalla asukkaiden ja Hekan edustajien tiedonvälityksen foorumi.

Mukana on myös vierailevia puhujia, tällä kertaa paikalla olivat apulaispormestari Anni Sinnemäki, Naapuruussovittelukeskuksen Jens Gellin, poliisista Juha Anttinen, johtava asumisneuvoja Anne Kinni ja tulevaisuuden asumisen asiantuntija Kimmo Rönkä. Hyyryläispäivän järjesti Hekan vuokralaisneuvottelukunta ja tilaisuuden avasi puheenjohtaja Markku Saarinen.

Toista kertaa Vanhan kaupungin kosken tuntumassa, juhlatila Koskenrannassa pidetty tilaisuudessa oli positiivinen ilmapiiri, vaikka muutamasta teemasta, kuten vuokrankorotuksista, puhuttiinkin paikoin tiukkaan sävyyn. Tilaisuuteen osallistui arviolta 400 asukasaktiivia.

Hyyryläispäivän järjestäneen vuokralaisneuvottelukunnan sihteeri Sami Auersalmi (vas.) ja puheenjohtaja Markku Saarinen ottamassa happea puheenvuorojen ollessa tauolla.
Hyyryläispäivän järjestäneen vuokralaisneuvottelukunnan sihteeri Sami Auersalmi (vas.) ja puheenjohtaja Markku Saarinen ottamassa happea puheenvuorojen ollessa tauolla.

Puheenaiheina asumisen ja huollon haasteet

Hekan edustajat puhuivat arjen haasteista. Huoltoon liittyviä haasteita käsittelivät Hekan kiinteistöhoitaja Vesa Jurmu ja Heka Lännen huollon kiinteistöpäällikkö Reijo Nurmela esityksessään. Toimitusjohtajapaneelissa vastattiin asumisen haasteisiin liittyviin kysymyksiin. Arkiset käytännöt esimerkiksi lenkkisaunavuoroista ja kerhohuonetoiminnasta kiinnostivat. Lisäksi muun muassa asunnon jälleenvuokrauksesta ja Hekan suhtautumisesta Airbnb-vuokraukseen keskusteltiin. Paneelissa mukana olivat emoyhtiön toimitusjohtaja Jaana Närö sekä uudet, tänä vuonna toimessaan aloittaneet, Jasi Kuokkanen Kaakosta, Mari Catanzaro Koillisesta ja Pekka Pirinen Idästä.

Tilaisuudessa oli käytössä viestiseinä, johon paikalla olleet ja striimin kautta tilaisuutta seuranneet saivat lähettää kysymyksensä. Panelisteille ja muillekin esiintyjille kysymykset seinältä valkkasi tilaisuuden juontanut Kirsi Alm-Siira.

Puheiden jälkeen jännitettiin Vuoden asukkaan ja asukasaktiivin valintaa. Asukkaiden ehdotusten pohjalta Vuoden asukkaaksi valittiin Jenna Niskanen ja Vuoden asukasaktiivin kunniamaininnan sai Arto Nyrönen. Palkittujen videohaastattelun voit katsoa tästä jutusta.

Hyyryläispäivän ensikertalaista kiinnosti vuokrankorotukset

Vihervarpusentie 3:ssa asuva Anna-Liisa Taskinen osallistui Hyyryläispäivään ensimmäistä kertaa. Anna-Liisa on asunut Hekalla kolme vuotta ja toimii kohteensa talotoimikunnan varapuheenjohtajana.

Anna-Liisa Taskinen toimii Vihervarpusentie 3:n talotoimikunnan varapuheenjohtajana.
Anna-Liisa Taskinen toimii Vihervarpusentie 3:n talotoimikunnan varapuheenjohtajana.

Talotoimikunnassa toimiminen on mielenkiintoista. Teemme päätöksiä ja järjestämme asukkaiden yhteisiä asioita, kuten pihajuhlia. Koitetaan informoida asukkaita parhaamme mukaan, Taskinen kertoo.

Hyyryläispäivässä Anna-Liisaa kiinnosti puheenvuorot vuokrankorotuksista. Sen sijaan asukasaktiivien toiminnan sääntömuutokset ja niihin liittyvät palkkiojärjestelyt eivät kummemmin liikuttaneet.

 Tätä hommaa ei tehdä rahasta. Palkkioista säästetyt varat kohdistetaan kohteen hyväksi, mikä on aivan oikein.

Taskinen on ollut kolmen vuoden Heka-historiansa aikana tyytyväinen Hekan toimintaan. Yhtenä konkreettisena toiveena Hekan suuntaan on kerhohuone, sillä pienessä Vihervarpusentien kohteessa ei omaa ole.

Hyyryläispäivän videotallenteen voit katsoa täältä.