Asukastoiminta lujittaa naapuruston yhteisöllisyyttä

Aktiivinen asukastoiminta lisää oman talon viihtyisyyttä. Parhaimmillaan taloon syntyy hyvinvoiva ilmapiiri, jossa kaikki asukkaat otetaan huomioon.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Sirpa Levonperä

Pohjois-Haagassa sijaitsevan Näyttelijäntie 2:n sisäpihalla käy vilinä. Puiden väliin ripustetut ilmapallot heiluvat kesätuulessa, haitarinsoittaja virittelee soittopaikkaansa juhlateltassa ja mustavalkoisiin essuihin sonnustautuneet talotoimikuntalaiset somistavat pöytiä kukkasilla. Pihalla on alkamassa Heka Lännen, Haagan alueen vanhimman kohteen 1301:n 65-vuotisjuhlat. Järjestelyistä on vastannut talon yhteinen talotoimikunta, mutta myös kaikki halukkaat asukkaat ovat päässeet osallistumaan juhlan suunnitteluun ja toteutukseen.

– Päätimme juhlien järjestämisestä jo viime syksynä, ja keräsimme koko talven ja kevään erilaisia ideoita ja lopulta myös materiaaleja juhlia varten. Kokoustamme talotoimikunnan kanssa muutenkin porukalla säännöllisen epäsäännöllisesti, eli virallisten kokoustemme lisäksi olemme pitäneet monia epävirallisia palavereita juhlien aikaansaamiseksi, huikkaa talotoimikunnan puheenjohtaja Sari Satokangas juhlajärjestelyjen lomassa.

Lisää yhteisöllisyyttä

Vartin kuluttua pihalla on jo karnevaalin tuntua. Istumapaikat ovat lähes viimeistä penkkiä myöten täynnä ja laseihin on kaadettu kuohuvaa, kun talotoimikunnan jäsenet sekä Heka Lännen isännöitsijä Jarmo Helvilä ja asiakaspalvelun tiimiesimies Tiina Engblom pitävät lyhyet puheet ja nostavat maljan 65-vuotiaalle talolle. Puheen pitää myös Huopalahden seurakunnan pappi Marjut Mulari, joka siunaa asukkaiden pyynnöstä kohteen.

Talotoimikuntalaiset: Heidi Seppänen, Liisa Lievonen, Sari Satokangas, Kirsi Kapanen, Anne Parviainen ja Anne Teittinen.
Talotoimikunnalla piti kiirettä, jotta juhlissa riitti ruokaa ja ohjelmaa. Kuvassa vasemmalta Heidi Seppänen, Liisa Lievonen, Sari Satokangas, Kirsi Kapanen, Anne Parviainen ja Anne Teittinen.

Kun lautaset ovat täynnä ja jälkiruokakakutkin pöydässä, talossa alusta saakka asuneet asukkaat saavat kukkia ja diplomin.

– Täällä on ollut hyvä asua. 50-luvulla talossa ja koko alueella oli tosin yhteisöllisempi tunnelma. Tänä päivänä kaikkia naapureitaan ei tunne lainkaan, joten esimerkiksi naapuriavun pyytämiseen on isompi kynnys, sanoo talon toinen alkuperäinen asukas Camilla.

Talon yhteiset juhlat ovat yksi tapa lujittaa naapuruston yhteisöllisyyttä. Talotoimikunnan puheenjohtaja Sari Satokangas kertoo, että seitsemästä talosta koostuvassa taloryhmässä on järjestetty niin bingoiltoja, kevättapahtumia, joulujuhlia kuin ex tempore-juhannusjuhliakin.

Isompia talkoita taloryhmässä ei järjestetä, mutta kesäkukat hankitaan ja istutetaan aina yhdessä, ja syksyisinkin saatetaan kokoontua haravoimaan ja paistamaan makkaraa.

Asukkaat päättävät

Talotoimikunta on asukkaiden valitsema toimielin. Sen tehtävänä on paitsi lujittaa asukkaiden välistä yhteisöllisyyttä myös pitää yhteyttä alueyhtiön suuntaan. Kullakin kohteella on asukkaiden kokouksen valitsema talotoimikunta. Alueen talotoimikuntien puheenjohtajat muodostavat vuokralaistoimikunnan, joka edustaa kunkin alueen, esimerkiksi Pohjois-Haagan, asukkaita.

Satokangas uskoo, että talotoimikuntien toiminta parantaa myös kohteen yleistä turvallisuutta.

– Meillä on hyvä ja tiivis yhteistyö alueyhtiön kanssa. Uskon, että se vähentää osaltaan myös erilaisia asumishäiriöitä sekä tuo myös pieniä kustannussäästöjäkin, kun neuvomme jo ihan ”pihatasolla” asukkaita erilaisissa kysymyksissä – oli sitten kysymys mattotuvan varauksesta tai roskien lajittelusta, hän sanoo.

Hekan asukastoiminnan koordinaattori Kirsi Ikonen on samaa mieltä.

– Asukastoiminta on valtavan tärkeää, sillä se on tavallaan talon koko henki ja sydän. Jos se toimii hyvin, se lisää paitsi yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta, myös parantaa asumismukavuutta. Tällöin samassa talossa voidaan viihtyä vuosia tai jopa vuosikymmeniä, Ikonen sanoo.

Hän toivoo, että eri vuokranmääritysyksiköt lisäisivät asukastoimintaa entisestään.

– Talotoimikunnalle voi ehdottaa reippaasti erilaisia asioita. Asukkaiden kokouksiin kannattaa mennä rohkeasti kertomaan omista ideoista, Ikonen jatkaa.

Asukastoimintaan pääsee mukaan kuka vain: talotoimikunta valitaan kaikille asukkaille avoimissa asukkaiden kokouksissa, jotka järjestetään vuosittain jokaisessa vuokranmääritysyksiköissä.

– Koska olen puheenjohtaja, olen mukana myös vuokralaistoiminnassa päättämässä tämän alueen pitkän tähtäimen suunnitelmista ja tulevista isommista korjaushankkeista. Meidän taloryhmässä kaikki asukkaat ovat myös aina tervetulleita talotoimikunnan kokouksiin ja toivon, että yhteydenottokynnys minuun pysyy jatkossakin matalana, Sari Satokangas sanoo.

Tehtävä on joskus raskas, sillä Satokankaan puhelin voi soida mitä erilaisemmista asioista. Joskus joku tuntuu kaipaava vain juttuseuraa. Toistaiseksi kaikki on sujunut kuitenkin hyvin.

– Tämä tehtävä antaa silti enemmän kuin ottaa. Minulla on hyvä tiimi, jonka kanssa voimme ratkoa tilanteita yhdessä, hän sanoo.

Naapurit tutuiksi

Kun kukat on jaettu ja puheet pidetty, haitarin soitto jatkuu. Lapset tekevät nurmikolla kärrynpyöriä, kun vanhempi väki vaihtaa kuulumisiaan kahvikupit kädessään. Talotoimikunnan jäsenetkin ehtivät istahtaa kahvinkeiton lomassa alas – ainakin hetkeksi.

– Liityin itse talotoimikuntaan nelisen vuotta sitten, kun kaipasin arkeen vähän erilaista tekemistä. Olin ollut pitkään kotiäitinä ja talotoimikunta tarjosi väylän tehdä kivoja ja hyödyllisiä asioita kodin ulkopuolella, kertoo Anne Teittinen.

Teittinen on asunut samassa taloryhmässä miehensä ja 14 lapsensa kanssa vuosien ajan. Talotoimikunnassa toimiminen tarjosi uudenlaisen mahdollisuuden tutustua naapureihin.

– En usko, että tuntisin täältä läheskään yhtä paljon ihmisiä kuin nyt, jos en olisi tullut mukaan talotoimikuntaan.

Samaa mieltä on juhlajärjestelyissä mukana ollut, talotoimikuntaan muutaman vuoden kuulunut Heidi Seppänen.

– Päädyin alun perin toimintaan mukaan, kun satuin tutustumaan naapuriin, joka kuului talotoimikuntaan, hän kertoo.

Yhteispiha kuuluu kaikille

Näyttelijäntie 2:ssa sijaitsevassa seitsemässä talossa on 137 asuntoa. Suurimmassa osassa asuu Sari Satokankaan mukaan ikääntyneempää väkeä ja tekemistä onkin keskitytty tarjoamaan nykyisen asukaskunnan ikäiselle väelle.

Tapahtumat järjestetään usein pihalla, jos sää vain sallii. Iso, aurinkoinen ja tasainen yhteispiha sopii siihen mainiosti.

– Meillä on kyllä kerhohuonekin, mutta se on hyvin pieni, joten se ei sovellu juhlien tai tapahtumien järjestämiseen. Silloin tällöin olemme voineet lainata myös vuokralaistoimikunnan tiloja, jotka sijaitsevat tässä samassa taloryhmässä, Satokangas kertoo.

Ja jos omat tilat tai resurssit loppuvat, apua kysytään muilta lähellä sijaitsevilta Hekan kohteilta. Nytkin lainassa oleva muurinpohjalettupannu sekä pienempi juhlateltta on lainattu Pakkalantien talotoimikunnalta.

– Olemme käyneet myös juhlimassa toistemme juhlissa, milloin Näyttelijäntie 15:n 40-vuotisjuhlissa kuin Pitäjänmäen kohteiden kesäjuhlissa, Satokangas sanoo.

Kaikkien juhla

Kun iltapäivä taittuu iltaan, suurin osa juhlaväestä siirtyy sisälle omiin koteihinsa. Talotoimikunnan väki ja muutamat muut asukkaat siivoavat rauhassa tapahtumapaikan entiselleen. Tarjoilusta kutsutaan nauttimaan myös taloryhmässä sijaitsevan ympäri vuorokauden auki olevan päiväkodin lapset. Kaikille halukkaille riittää niin herkkuja kuin ilmapallojakin.

Lapset nauttivat tarjoiluista.
Juhlien nuorimmat osallistujat nauttivat tarjoiluista ja aurinkoisesta säästä. Herkkuja riitti myös samassa kohteessa sijaitsevan päiväkodin lapsille.

– Tarjoiluja oli valtavasti. Tilasimme ison osan palvelutalosta, sillä meillä ei ollut tarpeeksi kylmäsäilytystiloja tällaiselle määrälle ruokaa, Sari Satokangas sanoo.

Loput ruoat talotoimikunta pakkaa rasioihin. Ne kuljetetaan niille talon asukkaille, jotka eivät syystä tai toisesta päässeet juhlimaan paikan päälle.

– Juhlat sujuivat paremmin kuin uskalsin edes unelmoida ja tuntui, että kyseessä oli oikeasti kaikkien juhla. Sää oli mahtava ja joku jo laskeskeli, että meitä juhlijoita oli ainakin 80 henkilöä. Erityisesti ilahduin siitä, että paikalla oli myös uusia asukkaita, joita en tuntenut ennalta.

Kerhohuone on asukkaiden yhteinen olohuone

Suuri osa Hekan vuokranmääritysyksiköissä järjestettävästä asukastoiminnasta tapahtuu kerhohuoneissa. Kerhohuoneet ovat talojen asukkaiden käyttöön tarkoitettuja tiloja, ja oma kerhohuone löytyy lähes jokaisesta taloryhmästä.

– Hekalla on yhteensä lähes 500 kerhohuonetta, ja niissä voi järjestää hyvin erilaisia tapahtumia. Tapahtumien määrä ja sisältö riippuu täysin asukkaiden ja talotoimikunnan aktiivisuudesta, kertoo Hekan asukastoiminnan koordinaattori Kirsi Ikonen.

Yleisimpiä kerhohuoneissa järjestettäviä tapahtumia ovat erilaiset pikkujoulut, laskiaisriehat sekä pääsiäis- ja juhannusjuhlat.

– Monesta kerhohuoneesta löytyy grilli, jota käytetään ulkona erilaisten talkoiden yhteydessä. Tällaiset tapahtumat ovat yleensä hyvin suosittuja, Ikonen sanoo.

Parhaillaan kerhotiloja kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa. Ikosen mukaan tavoitteena on, että tilat saataisiin aiempaa monipuolisempaan käyttöön.

– Aloitimme kokeilun viime vuonna Jätkäsaaressa sijaitsevassa kohteessa. Asukkaat saivat valita kerhotilan sisustuksen kolmesta eri vaihtoehdosta.

Jatkossa kerhotilojen on tarkoitus toimia eräänlaisina olohuoneen jatkeina.

– Uudistetut tilat ovat olleet hyvin suosittuja, joten toivomme, että pystymme jatkamaan tilojen uudistamista myös muissa kohteissa, Ikonen sanoo.