10 hyvää syytä osallistua asukkaiden kokoukseen

Syksyisin järjestettävissä asukkaiden kokouksissa Heka-talojen talotoimikuntien jäsenet ja mahdolliset aluetoimiston edustajat käyvät läpi omaan kotitaloon liittyviä asioita. Samalla myös muilla asukkailla on mahdollisuus kertoa ajatuksiaan ja ideoitaan yhteisistä asioista. 

Kaikille asukkaille ja liiketilojen edustajille avoimet asukkaiden kokoukset on pidettävä 15.11. mennessä. Kaikki täysi-ikäiset talokirjaan merkityt talojen asukkaat ovat tervetulleita kokoukseen ja heillä on kokouksissa myös äänioikeus. Kokouskutsu jaetaan kaikkiin asuntoihin ja lisätään talon ilmoitustauluille. 

Tässä 10 hyvää syytä osallistua asukkaiden kokoukseen: 

1. Kuulet tärkeää tietoa oman talon kuluneesta vuodesta sekä lähiaikojen asioista 

Asukkaiden kokouksissa saat paljon tietoa oman kotitalon ja pihapiirin asioista. Asioita ovat esittelemässä talotoimikuntien jäsenet ja kutsutut Heka aluetoimiston edustajat. Aiheina voivat olla muun muassa vuokranmääritys, mahdolliset remontit, pihatyöt ja muut ajankohtaiset asiat. 

2. Kuulet kuulumisia Hekasta 

Hekalla on käynnissä monta isoa projektia. Vuokralaisdemokratiasääntöä aletaan päivittää, Heka on mukana Astetta alemmas -kampanjassa, Hekan ympäristötyö jatkuu ja Hekassa valmistellaan siirtymistä yhden toimiston malliinAsukkaiden kokouksissa on mahdollista keskustella muiden asukkaiden kanssa näistä ja monista muista aiheista. 

3. Lähde mukaan asukastoimintaan

Asukkaiden kokouksissa tapaat muita aktiivisia asukkaita. Paikalla on ainakin talotoimikunta ja muita oman talon asioista kiinnostuneita asukkaita. Kokouksessa voit kysyä erilaisista osallistumismahdollisuuksista, osallistua päätöksentekoon ja löytää vaikka naapurin, jonka kanssa järjestää toimintaa oman talon asukkaille.

4. Pääset käyttämään äänioikeuttasi 

Kaikki täysi-ikäiset talonkirjaan merkityt talojen asukkaat ovat äänioikeutettuja asukkaiden kokouksissa. Jos siis kokouksissa päädytään tekemään äänestystä vaativia päätöksiä, pääset äänestämään niistä. Asukkaiden kokous on asukasdemokratiatoiminnan perusta. 

5. Kerro omat ideasi talon tai pihapiirin kehittämiseksi 

Haluaisitko vetää joogaa, lautapelikerhoa tai läksypiiriä talosi kerhohuoneessa? Tai toivoisitko, että pihalle tulisi viljelylaatikko? Kerro siitä asukkaiden kokouksessa. Asukkaiden kokouksessa kaikki talon asukkaat voivat ehdottaa omia ideoitaan talon tai pihapiirin kehittämiseksi.  

6. Tutustu naapureihin 

Onko naapurisi sinulle vain hauska ei mainoksia -tarra tai kivanvärinen pyörä pyörävarastossa? Asukkaiden kokouksissa tutustut naapureihisi! Kaikille on mukavampi asua ja yhteisöllisyys lisääntyy, kun asukkaat tuntevat toisiinsa. Asukkaiden kokous on erinomainen tapa tutustua kotitalon muihin asukkaisiin. 

7. Ratkaisuja ongelmiin 

Mietityttääkö sinua jokin asumiseen tai omaan kotitaloon liittyvä asia? Eikö saunavuorot toimi tai häiritseekö roskapussit jätekatoksen lattialla? Ota asia esiin asukkaiden kokouksissa ja kenties ratkaisu löytyy keskustelussa muiden asukkaiden ja Hekan aluetoimiston edustajien kanssa. 

8. Vaikuta määrärahojen käyttöön 

Heka antaa asukastoimintaan määrärahaa, joka on tarkoitettu asukkaiden viihtymistä ja yhteisöllisyyttä lisäävään toimintaan. Tämän rahan käytöstä päättävät asukastoimijat noudattaen Hekan määrärahaohjetta. 

Määrärahoilla talotoimikunta tekee esimerkiksi pieniä hankintoja pihaan tai kerhohuoneelle ja järjestää talon asukkaiden yhteisiä juhlia sekä talkoita. Asukkaiden kokouksissa voit päästä vaikuttamaan siihen, mihin oman talosi asukastoiminnan määrärahat käytetään. 

9. Tutustu kerhohuoneeseen 

Tiesitkö, että melkein kaikissa Heka-kohteissa on kerhohuone, joka on tarkoitettu kaikkien asukkaiden käyttöön. Asukkaiden kokous on hyvä tapa tutustua oman talon kerhohuoneeseen ja sen käyttömahdollisuuksiin. 

10. Saat kahvia 

Mikäpä sen parempaa kuin kunnon kahvikupponen hyvässä seurassa! Asukkaiden kokouksissa on tarjolla kahvia ja joskus myös jotain pientä purtavaa. 

Artikkelia on päivitetty ajankohtaisilla tiedoilla 19.10.2022.