Yleinen sauna on in

Kotiharju, Arla, Sauna Hermanni, Allas, Löyly… Helsingin perinteiset yleiset saunat ja uudet tulokkaat ovat jo monelle saunakävijälle tuttuja. Mutta entäs hieman syrjemmällä sijaitsevat, jopa vähän salaiset sauna-aarteet?

Jos Kaurilan saunan pihapiiriin Helsingin Meilahdessa putoaisi avaruudesta, ei arvaisi olevansa alle viiden kilometrin päässä Rautatietorilta. Paikka on uskomaton helmi keskellä maalaismaisemaa.

Pitsihuvilan kupeessa sijaitsevan kauniin hirsirakennuksen terassilla ja saunatuvassa pääsee aikamatkalle viime vuosituhannen alkuun. Puulämmitteisessä saunassa ei ole sähköjä, joten hämärän laskeutuessa valo saadaan kynttilöistä. Suihkun sijaan pesuvedet sekoitetaan vesisoikkoon ja peseytyminen tapahtuu kuin mökillä ikään.

Viihtyisässä saunatuvassa on aina tarjolla myös vastaleivottua leipää. Maanantaisin on omat vuorot naisille ja miehille, tiistaisin saunotaan sekasaunassa. Laudepaikka maksetaan ja varataan netissä etukäteen.

Entisessä herrasväen saunassa pääsevät kylpemään nyt tavallisetkin tallaajat.

Aivan toisenlaisiin tunnelmiin siirrytään entisen Lapinlahden psykiatrisen sairaalan pihapiirissä Lapinlahden Lähteen saunassa. Kauniin puiston ja eri aikakausilta peräisin olevien rakennusten keskellä sijaitsee jykeväseinäinen kivirakennus. Entisessä herrasväen saunassa pääsevät kylpemään nyt tavallisetkin tallaajat.

Sauna lämpiää päivittäin. Naisille ja miehille on omat vuoronsa keskiviikkoisin, ja viikonvaihteessa saunotaan sekasaunassa uimapuvuissa.

Jalopuiden katveessa kelpaa vilvoitella löylyjen lomassa. Sähkölämmitteisestä saunasta voi myös pulahtaa mereen. Saunamaksu maksetaan päärakennuksen kahvilaan.

Melkein kuin mökillä olisi.

Keskuspuiston sylissä, ulkoilureittien varrella sijaitseva Maunulan Majan kahvila on monen lenkkeilijän suosiossa. Vähemmän tunnettu on komean päärakennuksen vieressä sijaitseva matala puurakennus. 

Siellä on pieni, puulämmitteinen sauna. Sauna lämpiää keskiviikkoisin, ensin miehille, sitten naisille. Pukuhuoneen ikkunasta avautuu näkymä suoraan luontoon. Melkein kuin mökillä olisi. Saunamaksu maksetaan kahvilaan.

Sompasaunasta kirjoittavat ulkomaiset laatulehdetkin. 

Yksi erikoisimmista helsinkiläissaunoista on Sompasauna Kalasatamassa, Sompasaaren eteläisimmässä kärjessä. Alun perin luvatta kaupungin maille rakennettu sauna on malliesimerkki kaupunkilaisten aktiivisuudesta ja yhteisöllisyydestä. Sompasaunasta on tullut kulttuurikohde, josta kirjoittavat ulkomaiset laatulehdetkin. 

Saunan saa lämmittää kuka tahansa milloin mielii ja sinne ovat kaikki tervetulleita. Vaatteet riisutaan taivasalla. Sekasaunassa saunotaan alasti, uimapuvussa tai kietoutuneena pyyhkeeseen. Löylyhiet voi käydä huutomassa meressä.

Kaikkien näiden saunojen lähelle pääsee julkisilla kulkuvälineillä. Ajantasaiset tiedot saunojen aukioloajoista ja muista käytännön asioista, kuten pääsymaksuista, kannattaa tarkistaa saunojen verkkosivuilta.  

Lisätietoa saunahelmistä

Kaurilan sauna, kaurilansauna.fi
Lapinlahden Lähde, lapinlahdenlahde.fi
Maunulan maja, helsinginlatu.fi
Sompasauna, sompasauna.fi