Vietä onnistunut etätyöpäivä
Ah, etäpäivä! Ei tarvitse matkustaa toimistolle ruuhkassa, ja töihin saa keskittyä koko päivän kaikessa rauhassa. Aikaa, rahaa ja hiilidioksidipäästöjä säästyy, työt hoituvat tehokkaammin ja tauolla voi nostella pyykit kuivumaan.
Etätyö on entistä yleisempää, ja sillä on kiistattomia etuja. Työntekijän näkökulmasta kotona työskentelyn hyviä puolia ovat muun muassa mahdollisuus vaikuttaa oman työn järjestelyihin, työn ja perhe-elämän joustavampi yhteensovittaminen ja järkevämpi ajankäyttö, asiantuntija Päivi Rauramo Työturvallisuuskeskuksesta listaa.
Jotta etätyö kotona sujuisi hyvin, työpäivä kannattaa suunnitella etukäteen: päätä, mitä työtehtäviä teet ja rytmitä päiväsi työtehtävien ja taukojen mukaan.
– Parin tunnin tietointensiivisen vaiheen jälkeen kannattaa tehdä rutiininomaisempia tai vuorovaikutusta sisältäviä tehtäviä, Rauramo vinkkaa.
Jos mahdollista, valitse etätyöskentelyyn päivä, joka ei vaadi läsnäoloa työpaikalla ja jolloin kotona ei ole häiriötekijöitä. Varmista, että mukanasi ovat kaikki tarvitsemasi työvälineet ja dokumentit. Toimiihan netti ja pelaavathan pikaviestimet, jotta voit osallistua palavereihin ja olla yhteydessä työkavereihin?
Kotona on usein helpompi keskittyä kuin toimistolla, mutta töihin uppoutumisella voi olla myös kääntöpuolensa, jos taukojen pitäminen unohtuu. Aivot ja keho kaipaavat palautumista myös kotona – etenkin, jos työergonomia ei ole samaa luokkaa kuin toimistolla.
– Keskelle päivää esimerkiksi lounastauon yhteyteen olisi hyvä sijoittaa liikuntatuokio, jos työtehtävä ja säännöt sen sallivat. Kannattaa miettiä, voiko hyödyntää valoisan ajan ulkoilemalla ja pidentää työpäivää toisesta päästä.
Yksi etätyön riskeistä on työn ja vapaa-ajan rajojen hämärtyminen, ja moni tekeekin kotoa käsin ylipitkää päivää. Päätä etukäteen, monelta lopetat työt ja mieti, millaisen siirtymän kautta vaihdat vapaalle.
Etätyöntekijä, muista huolehtia ergonomiasta
Harvalla on kotona säädettävä sähköpöytä, työtuoli tai työskentelyyn suunniteltu valaistus. Ergonomian puutteita voi paikata vaihtelemalla työasentoa ja istuinta sekä hyötyliikkumalla tai tekemällä työn ohessa lyhyitä, palauttavia jumppaliikkeitä. Kekseliäs rakentaa kotiin seisomapisteen esimerkiksi nostamalla jakkaran pöydän päälle tai hoitaa tietyt tehtävät, kuten puhelut, seisten.
Jos kotona tekee paljon etätyötä, ergonomiasta on syytä huolehtia tarkemmin.
– Työnantajan kanssa voi neuvotella kalusteiden tai apuvälineiden hankinnasta tai lainaamisesta sekä työfysioterapeutin ohjauksesta tai kotikäynnistä, Rauramo sanoo.
Entäpä jos kotona sattuisi työpäivän aikana vaikka taittamaan nilkkansa? Työtapaturmat ovat lakisääteisen työtapaturmavakuutuksen piirissä, mutta etätyössä työn ja vapaa-ajan rajaa on joskus vaikea erottaa. Rauramo suositteleekin työntekijälle vapaa-ajan tapaturmavakuutusta, joko työnantajan tai työntekijän itsensä kustantamana.
Vältä etätyön sudenkuopat
- Erota työ ja vapaa-aika. Pidä kiinni työajoista. Jos käytössäsi ei ole erillistä työhuonetta, siivoa työvälineet pois silmistä ja sulje työhön liittyvät viestimet päivän päätteeksi.
- Pidä yhteyttä ja osallistu. Etätyö voi pidemmän päälle käydä yksinäiseksi. Ole sovitusti tavoitettavissa ja viesti aktiivisesti työyhteisönne foorumeilla.
- Huolehdi ergonomiasta. Rakenna työpisteestä mahdollisimman toimiva ja vaihtele työasentoja.
- Älä pakene kotiin. Jos etätyö on tapa paeta avotoimiston melua, työpaikan ristiriitoja tai muita työn stressitekijöitä, ota ongelmat puheeksi työpaikalla.
- Sairaana, sairasta! Sairauslomalla ei tehdä töitä myöskään kotoa käsin, paitsi jos olet varma, ettei työnteko hidasta toipumista tai pahenna sairautta.