Ruiskumestarin talo tarjoaa kurkistuksen pienporvariston elämään

Kruununhaan kivitalojen kätkössä sijaitsee Helsingin kantakaupungin vanhin paikallaan säilynyt puurakennus. Kristianinkatu 12:ssa sijaitseva, nykyisin Ruiskumestarin talona tunnettu museo on saanut nimensä sen pitkäaikaisimman omistajan, ruiskumestari Alexander Wickholmin mukaan.

Kirjoittanut Ida Ijäs Kuvat Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo

Talon rakennutti merimiehen leski Christina Wörtin 1800-luvun alussa. Tuolloin pienporvarit, käsityöläiset ja pikkuvirkamiehet rakensivat kodeikseen vaatimattomia puutaloja Helsingin silloin syrjäiselle pohjoislaidalle.

Talo vaihtoi omistajaa vuosittain, kunnes kaupungin ruiskumestarina työskennellyt Wickholm osti rakennuksen tontteineen vuonna 1859. Talo pysyi suvun omistuksessa aina vuoteen 1974 asti, jolloin Wickholmin tyttärentytär, tanssitaiteilija Martta Bröyer myi sen Helsingin kaupungille. Museo avattiin restaurointityön jälkeen yleisölle vuonna 1980.

Talon sisätilat kertovat pitkäaikaisten omistajien kotielämästä 1800-luvulla

Koska talon omistajista eniten tiedettiin Wickholmista ja hänen perheensä elämästä, haluttiin sisätilat rakentaa Wickholmien kodiksi, 1860-luvun asuun. Nykyiset kalusteet ja irtaimisto ovat museon kokoelmista, sillä talon alkuperäinen irtaimisto myytiin huutokaupassa ruiskumestarin kuoltua vuonna 1896.

– Ruiskumestarin talo kertoo, miten pienporvaristo asui ja eli 1860-luvun Helsingissä. Se on aito ja kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen vierailukohde. Monelle varttuneelle kävijälle talo on nostalginen matka mummolaan, ja se on myös päiväkotiryhmien ja lasten suosikki, kertoo Helsingin kaupunginmuseon museolehtori Marjukka Sihvola.

Ruiskumestarin talon ollessa koronatilanteen vuoksi toistaiseksi suljettuna voi tunnelmaan eläytyä verkossa, jossa koko museo on kuvattu 360 asteen kameralla. Tutustu Ruiskumestarin taloon ja pihapiiriin.

Lähteet: 
Marjukka Sihvola, Helsingin kaupunginmuseo
www.ruiskumestarintalo.fi