Retkelle Tuomarinkylän kartanoidylliin

Tuomarinkylän kartano on erinomainen kauniin kesäpäivän retkikohde. Vantaanjoen varrella, vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta sijaitseva vanha upseerikartano tarjoaa vierailijoille monenlaisia palveluita ravintolasta taidekouluun. 

Kirjoittanut Ida Ijäs Kuvat Constantin Grünberg / Helsingin kaupunginmuseo

Kartanon pää- ja piharakennukset ovat valmistuneet 1790-luvun alussa. Päärakennuksessa toimii nykyisin taidekoulu Alfa, joka pitää muun muassa kuvataidekoulua ja kesäkursseja kaikenikäisille.  

Vanhana tanssisalonkina aiemmin toimineesta siipirakennuksesta löytyy ravintola Annan Kartano, joka on saanut nimensä kartanon historian ainoan naispuolisen omistajan, Anna Möllerin mukaan. Lämpiminä kesäpäivinä ravintolaan kannattaa piipahtaa vaikkapa lounaalle tai kahville. Myös koirakaverit ovat tervetulleita. 

Muissa pihapiirin rakennuksissa voi tehdä vaate- ja sisustuslöytöjä tai tutustua vanhoissa talli- ja navettarakennuksissa toimiviin ratsastuskouluihin. 

Kartanovierailulla kannattaa kiinnittää huomiota myös ympäristöön. Vieressä virtaavan Vantaanjoen vastarannalta löytyy Tapaninvainion uimaranta, mikäli tekee mieli pulahtaa veteen. Sotahistoriasta kiinnostuneiden kannattaa taas tähyillä kartanon alueelta löytyvää ensimmäisen maailmansodan aikaista tukikohdan asemaa. 

Helsingin kaupunki hoitaa ja viljelee kartanon maita. Vanha kartanoalue yhdessä Vantaanjokivarren kanssa muodostaa upean kulttuurimaiseman, jossa silmä lepää. 


Lähteet: 

Taidekoulu Alfa

Ravintola Annan Kartano

Vihreät sylit