Ravintola, joka antoi nimen koko kaupunginosalle

Ravintola Kaisaniemen värikäs historia alkaa jo vuodesta 1839. 

Kirjoittanut Anne Ventelä Kuvat Helsingin kaupunginmuseo

Liki 200 vuotta sitten ravintoloitsija Catharina ”Kaisa” Wahllund päätti perustaa neljännen ravintolansa Helsinkiin. Hän vuokrasi tuolloin hiljattain avatun Kasvitieteellisen puutarhan vieressä olevan yleisen puistoalueen kaupungilta kunnossapitovastuulla, ja sai samalla oikeuden ulkoilmaravintolaan.

Aluksi Wahllund myi kahvilatuotteita pienestä kojusta, kunnes hänen rakennuttamansa ravintola valmistui vuonna 1839. Puistoaluetta alettiin kutsua Kaisaniemeksi, ja ravintola oli yhtäjaksoisesti toiminnassa tammikuuhun 2019 saakka. 

Erikoinen laajennus toi luonnon sisälle ravintolaan

Alun perin ravintolasalin kummassakin päässä oli kabinetit ja tiloja kiersi katettu avoveranta. Terassia laajennettiin vuonna 1886, ja vuonna 1929 ravintolasali suurennettiin puoliympyrän muotoon. 

Vuonna 1946 ravintolaan tehtiin erikoinen laajennus: uusi katettu avoterassi rakennettiin talon vieressä kasvavan tammen ympärille. Vuonna 1970 terassi elävine puineen muutettiin osaksi lämpimiä sisätiloja. Puun runko paksuuntuu jatkuvasti, mikä tuottaa haasteita vesikaton rakenteille. 

Rakennus on suojeltu, ja se on rakennushistoriallisesti ja arkkitehtonisesti arvokas.  Rakennuksessa on säilynyt kattomaalauksia, vanhoja puisia peiliovia sekä eri ikäisiä kaakeliuuneja. 

Vuonna 2019 rakennus jäi tyhjilleen. Keväällä 2021 Helsingin kaupunki myi huonokuntoisen kiinteistön yksityiselle ravintoloitsijalle. Viimeisimpien julkisuudessa jaettujen tietojen mukaan ravintolan on määrä aueta mittavan remontin jälkeen vuonna 2023. 

Asiantuntijana rakennuskonservaattori Jaana Perttilä, Helsingin kaupunginmuseo