Osaatko käyttäytyä puistossa?

Lämmin sää ja vihertävät nurmet kutsuvat viettämään aikaa puistoissa. 

Kirjoittanut Heidi Kähkönen

Kasvit

Istutettuja kasveja ei saa kerätä, mutta poimintaluvan kanssa voi käydä esimerkiksi Haltialassa keräämässä kimpun auringonkukkia ja Mellunkylässä niittykukkia kaupungin pelloilta. Kaupungin omenapuista ei kannata kerätä omenia, sillä ne ovat pääasiassa koristeomenapuita. Malminkartanosta tosin löytyy puita, joista voi loppukesästä käydä keräämässä vaikka omenahilloainekset.

Musiikki

Omaa musiikkia saa tuoda puistoihin ja rannoille, kunhan noudattaa melurajoja ja ottaa yörauhan huomioon. Tarvittaessa poliisi voi hiljentää liian äänekkään poppoon.

Teltat ja katokset

Telttailu kuuluu leirintäalueille, mutta pieniä telttoja voi pystyttää tilapäisesti puistoihin ja rannalle, kunhan ei vahingoita kasvillisuutta. Isompiakin grillauskatoksia voi tuoda, mutta niitä ei saa lyödä piikeillä maahan, sillä puistoissa maan alla saattaa sijaita kastelujärjestelmä, jota piikit voivat vahingoittaa.

Tulenteko

Puistoissa voi grillata, kunhan ei vahingoita tai roskaa ympäristöä ja grilli pidetään palamattomalla alustalla kuten soratiellä, sillä grillin lämpösäteily kuivattaa nurmikon. Metsäpalovaroituksen aikaan ei saa tehdä tulta. Tulentekopaikkoja Helsingistä löytyy Seurasaaresta ja Uutelasta.

Lemmikit

Lemmikin saa tuoda puistoon ja rannalle, mutta sitä ei saa pitää vapaana. Asumattomalla alueella koiran voi kuitenkin pitää vapaana, mutta esimerkiksi Keskuspuistossa koirat täytyy pitää lieassa. 

 

Säännöistä kertoi Helsingin rakennusviraston Pekka Engblom.