Nuoria lukemisen pariin innostavan Mikko Toiviaisen kauhukirjavinkit

Nuorille kauhukirjallisuutta julkaissut Mikko Toiviainen vinkkaa omat kauhukirjasuosikkinsa. 

Kirjoittanut Kati Jalagin Kuvat Roope Permanto

Kuolleet eivät kurkistele (Otava 1995)

Kuolleet eivät kurkistele -kauhukokoelma sopii nuoremmille lukijoille: alakoululaisille ja sitä vanhemmille. Pirkko-Liisa Perttulan toimittamassa kirjassa kerrotaan varoittavia tarinoita muun muassa siitä, miksi yksin ei kannata mennä ulos pimeään, hautausmaalle tai ullakolle. Aihepiireinä ovat myös kotimainen maataloperinne, jossa kuolema oli arkisemmin läsnä sekä amerikkalaiset liftaritarinat.

Kuolleiden kirja - Paluu Uhriniituntakaiseen (Karisto 2020)

Nuorille suunnattu Kuolleiden kirja on novellin mittaisia tarinoita sisältävä kauhukokoelma. Magdalena Hain kirjoittaman kirjan kauhutarinat nivoutuvat nuorten tunnemaailmaan ja käsittelevat omaan kehoon, luokkakavereihin ja elinympäristöön liittyviä pelottavia ajatuksia. Magdalena Hai on kirjoittanut myös toisen vastaavanlaisen teoksen nimeltä Haiseva käsi.


Noidan käsikirja (Tammi 2018)

Noidan käsikirja on kulttiklassikko, jota 80-luvun lapset ja nuoret lukivat saaden kauhun värinöitä. Vuonna 2018 kirjasta julkaistiin uusi painos. Kuvallinen kauhu on kirjassa käsin kosketeltavaa ja todentuntuista. Teoksessa kerrotaan noidista, aaveista, vampyyreistä ja oudoista voimista ja annetaan vinkkejä pimeään maailmaan kuuluvien hahmojen kohtaamiseen. 


Rakkaani, kyyhkyläiseni (Otava 1961)

Rakkaani, kyyhkyläiseni on 15 novellin kokoelma, jossa on viiltävän älykkäitä ja mustan huumorin sävyttämiä jännityskertomuksia. Tässä aikuisille suunnatussa kirjassa käsitellään mysteereitä sekä scifi-tyylisiä ajatuksia koneista, joilla saadaan aikaan kauhistuttavia asioita. Kirjan on kirjoittanut Roald Dahl, joka tunnetaan Suomessa paremmin lastenkirjailijana. 


Uzumaki (Viz Media 2013)

Aikuiseen makuun soveltuva sarjakuvaromaani Uzumaki on horror mangan mestariksi kutsutun Junji Iton luoma teos. Kirja kertoo pienestä Kurouzu-cho -kaupungista, johon pesiytyy hirveä spiraali, joka saa ihmiset pakokauhun valtaan. Englanninkielinen teos on visuaalisesti melko järkyttävä, mutta sisältää hienoa kauhua sarjakuvan saralla.