Näin vaihdat talvirenkaat

Meneekö sormi suuhun, kun pitäisi vaihtaa autoon talvirenkaat?

Hanki hallitunkki, ne eivät ole kovin kalliita. Autojen mukana tulevat tunkit ovat yleensä aika heppoisia. Hallitunkki on huomattavasti vakaampi ja turvallisempi käyttää. 

Älä työskentele pelkän tunkin varassa, vaan aseta pukki auton alle lisävarmistukseksi. Aseta sekä tunkki että pukki turvalliseen paikkaan auton alla. Paikka, josta autoa voi kannatella, on yleensä merkitty auton helmapeltiin esimerkiksi kolmio-merkillä. Nostopaikat on kerrottu myös käyttöohjekirjassa.

Irrota pölykapselit. Pyörän pultteja voi höllätä hieman, kun auto on vielä pyörillä. Jos pultit eivät hievahdakaan, liitä vipuvartta rengasavaimeen.

Jotta laitat oikeat renkaat oikeisiin paikkoihin, varmista niiden pyörimissuunta. Pyörimissuunta on merkitty renkaan kylkeen, sana rotation ja nuolet kertovat suunnan.

Merkitse vaikkapa tussilla kesärenkaisiin paikat, joista otit ne pois. Jos renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, paikkoja kannattaa keväällä vaihtaa. 

Irrota pultit, nosta kesärengas pois ja ripusta talvirengas tilalle. Kiristä pultit, mutta älä kiristä liikaa. Muista myös jälkikiristys 50–100 km:n ajon jälkeen. 

Tarkasta rengaspaine huoltoasemalla, oikea paine lukee yleensä kuljettajan oven karmissa tai bensatankin luukun sisäpuolelle. Tieto löytyy myös auton ohjekirjasta.

Ennen varastoon laittoa, pese kesärenkaat vanne- ja rengaspesuaineella.