Lattiat putipuhtaiksi arkena ja pyhänä

Joulu on taas, joulu on taas… ja on suursiivouksen aika. Joulusiivous herättää tunteita. Siivoanko muun kiireen keskellä koko huushollin lattiasta kattoon vai riittääkö sittenkin kevyempi käsittely?

Kirjoittanut Marina Ahlberg

Puhtausalan opettaja Margit Myllykoski Suomen Diakoniaopistosta rauhoittelee stressin puraisemia – pienillä nikseillä siivous hoituu sujuvasti sekä arkena että ennen juhlapyhiä.

– Jos haluat tehdä perusteellisen joulusiivouksen, aloita hyvissä ajoin. Tee työsuunnitelma ja aikatauluta työt usealle viikolle tai viikonpäivälle, Myllykoski neuvoo. 

Joulusiivouksessa kannattaa muistaa kohtuus, eikä vaatia itseltä liikaa. Näin joulumieli säilyy yhdessäoloon. 

– Stressiä joulusiivouksesta ei saa tulla. Joulu tulee ilmankin, Myllykoski toteaa.

Siivoa ylhäältä alaspäin, katosta lattiaan.

Joulusiivoukseksi riittää normaali viikkosiivous, jos ei ole himosiivooja. Suurimmat tahrat ja pölyt voi poistaa näkyviltä pinnoilta ja lattiat kannattaa imuroida. Perinteisesti suositellaan, että siivous tehdään ylhäältä alaspäin, katosta lattiaan ja puhtaimmasta likaiseen päin eli makuuhuone ja muut kuivat tilat ensin ja lopuksi pestään WC- ja peseytymistilat.

Kotisiivoukseen tarvitaan yleensä pölynimuri, harja- ja rikkalapio sekä lattiakuivain. Lisäksi hyvästä pesuharjasta tai hankauspesimestä on paljon apua. Siivoustyössä tulee myös muistaa aina käyttää suojakäsineitä.

– Lattiakuivainta voi käyttää monipuolisesti lattian lakaisemiseen, kuivaamiseen ja lattian nihkeä- ja kosteapyyhkimiseen yhdessä siivouspyyhkeen kanssa. Se soveltuu myös seinäpintojen ja katon puhdistamiseen. Mikrokuitupyyhkeet soveltuvat hyvin lattia- ja kalustepyyhkeiksi, Myllykoski vinkkaa. 

Noudata pesuaineen annosteluohjetta.

Kotisiivoukseen riittää yleensä heikosti emäksinen yleispuhdistusaine. Aineen annostelussa tulisi välttää yli- ja aliannostelua.

– Annostelemalla puhdistusaineet oikein otat huomioon myös ympäristön. Kotiin ei kannata hankkia turhia puhdistusaineita. Yleensä heikosti emäksinen puhdistusaine ja astianpesuaine riittävät, Myllykoski neuvoo.

Lattia pysyy siistinä pitkään, jos kevyen siivouksen tekee säännöllisesti. Hiekka ja kivet naarmuttavat lattiaa, ja sen takia onkin hyvä jättää kengät eteiseen ja pitää eteisessä pitkää kynnysmattoa. Huonekalujen jalkoihin kannattaa liimata huopapalat ettei lattia naarmuunnu. Konttorituolin alle on hyvä sujauttaa matto, etteivät pyörät tee jälkiä lattiaan. 

Valitse pesutekniikka lattiamateriaalin mukaan.

Jos muovimaton saumat ja pinnat ovat ehjät, puhdistusaineliuosta, pesuharjaa ja vettä voi siivouksessa käyttää runsaammin, mutta pintojen kuivaamisesta on silti huolehdittava. 

– On varottava, että vesi ei kulkeudu lattialistojen alle. Pääsääntöisesti muovimattoja ei tarvitse vahata, mutta jos pinta on kovin kulunut, pinnan voi vahata tai käsitellä hoitoaineella.

Huolehdi, että vaha ei pääse kerrostumaan lian kanssa – vanha kulunut vaha pitää poistaa ajoittain, Myllykoski kertoo.

Laminaattilattia ei siedä vettä, siksi pinta pyyhitään nihkeällä siivouspyyhkeellä tai mopilla. 

– Jos puhdistusta varten tarvitaan enemmän kosteutta, lattia pitää kuivata todella nopeasti, jotta saumat eivät aukea. Puhdistusaineena käytetään neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta. Saippuapitoisia puhdistusaineita ei kannata käyttää, koska ne voivat kerrostua ja lika tarttuu pintaan entistä helpommin. Laminaatissa pyyhintäjäljet jäävät helposti näkyviin, Myllykoski sanoo.

Vinyylilankut puhdistetaan samalla tavalla kuin laminaattilattia. Lattian pinta puhdistetaan imuroinnin jälkeen kosteapyyhkimällä. Lattiaa ei tarvitse käsitellä hoitoaineella eikä vahalla.

Tahroille kyytiä

  • Lattiatahroihin pätevät samat ohjeet kuin muiden materiaalien puhdistukseen – poista tahrat tuoreeltaan. 
  • Steariini: Pane jääpala hieman jähmettyneen steariinitahran päälle. Kun tahra on kuivunut, voit varovasti rapsuttaa sen pois. Varo naarmuttamasta pintaa. Pyyhi vielä pinnalle sopivalla puhdistusaineella ja siivouspyyhkeellä. 
  • Viini ja olut: Laminaatista nestemäiset tahrat tulee poistaa viipymättä, ettei saumoihin pääse nestettä. Käytä laminaatille ja muovimatolle neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta. Kuivaa pinta.
  • Huulipuna tai tussi: Väritahrat imeytyvät etenkin muovimattoon nopeasti. Voit käyttää puhdistukseen hammastahnaa ja mikrokuituliinaa tai denaturoitua spriitä. Muista aina kokeilla puhdistusainetta huomaamattomaan kohtaan, ettei lattiaan jää jälkiä puhdistusaineesta.
  • Veri: Pyyhi kylmällä vedellä ja sen jälkeen kuivalla liinalla.
  • Suklaa: Käytä puhdistamiseen neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta ja vettä. Kuivaa pinta.