Koko perhe kotona

Poikkeuksellisessa tilanteessa, kun kaikki perheenjäsenet ovat etätyönsä ja -koulunsa suorittaneet, saattaa illan yhteinen aika jo aiheuttaa kapasiteetin ylikuormitusta. Listasimme ideoita perheen yhteisestä tekemisestä kotioloissa. Ideat ovat sovellettavissa lasten määrän, iän ja kiinnostuksen mukaan.

Kuvat Aleksi Poutanen

Valmistakaa Mitä kaapista löytyy -ruoka

Tutkikaa mitä ruoka-aineita kaapeista ja pakkasesta löytyy, valitkaa muutama pääraaka-aine ja googlailkaa niitä hakusanoina käyttäen reseptejä. Valitkaa sopiva, johon suunnilleen kaikki tarvikkeet löytyvät kotoa ja valmistakaa ruoka yhdessä, sopivasti soveltaen. Esimerkiksi monet pastakastikkeet valmistuvat muutamasta tarveaineesta, kunhan sitä pastaa löytyy.

Rakentakaa perheen yhteinen soittolista

Hyödyntäkää musiikin suoratoistopalveluja tai videokanavia ja tutkailkaa perheenjäsenien mieltymyksiä. Äänestäkää tai antakaa kaikille vapaus valita omia suosikkejaan ja rakentakaa listaus palveluun tai kirjatkaa suosikkeja paperille. Ehkä kaikki pääsevät tutustumaan uusiin artisteihin ja yllättymään perheenjäsenten suosikeista.

Pelatkaa musavisaa tai levyraatia

Musavisassa valitaan vaikkapa kymmenen kappaletta, joita kutakin soitetaan toisille minuutin verran. Muut osallistujat kirjaavat paperille arvauksensa tai tietonsa kappaleen esittäjästä ja sen nimestä. Lopussa tarkistetaan vastaukset ja parhaiten tiennyt pääsee soittamaan omat kymmenen kipalettaan.  Levyraadissa voidaan toimia suunnilleen samoin, soittoaikaa ehkä pidentäen. Ja nyt ei tarvitse tietää, vaan kokea. Muistetaan kuitenkin arvioida muiden valintoja arvostaen ja kohteliaasti, ettei leikki lopu pikaisesti riitaan.

Katsokaa yhdessä elokuvia

Suoratoistopalvelujen ja vuokraamojen tarjonta lienee kovassa käytössä kotoillessa. Mutta valintoihin voidaan poimia uusia kriteereitä. Vanhemmat voivat kaivella palveluista tai kaapien kätköistä omia suosikkileffojaan. Aina eivät elokuvat ole ihan ajan hammasta kestäneet, toisinaan arkistojen aarteet ilahduttavat edelleen. Leffojen katsomisen oheen päästään muistelemaan vanhempien nuoruutta ja teinit pääsevät harjoittelemaan silmien pyörittelyä.

Suoratoistopalveluista voidaan hakea eksoottisempaa tarjontaa, vaikkapa intialaisia elokuvia. Tai sopia kirjainyhdistelmät, joilla tarjontaa selataan ja valitaan vaihtoehdoista katsottavaksi jotain kaikille uutta.

Lukekaa kirjoja ääneen

Kun lapset oppivat lukemaan, voidaan rooleja vaihdella. Enää ei vanhempien tarvitse ääni käheänä tavata iltasatuja vaan voidaan valita kaikkia kiinnostava Peppi Pitkätossu, Harry Potter tai Soturikissa ja lukea kappaleita kirjoista ääneen vuorotellen.

Kehittäkää perheen oma peli

Jos perheen kätköistä löytyy lautapelejä, noppia, pelikortteja, palapelejä, karaokelaitteet, Wii, Play Station, X-box tai vaikka marmorikuulat, niin tarkistakaa peliohjeet netistä tai manuaalista ja viritelkää pelitaitoja vuosienkin tauon jälkeen. Jos pelivälineitä ei arkistoista löydy tai ne eivät oikein innosta, kehitelkää perheen oma peli. Esimerkiksi oma sanaselityspeli voidaan kehittää vähällä vaivalla ja välineillä. Jokainen kirjoittaa sovitun määrän sanoja paperilapuille, laput laitetaan sopivaan astiaan, josta jokainen vuorollaan poimii sanalapun. Sanoja voidaan arvuutella käsin huitoen, esittäen ääneti, piirtäen tai alias-tyylisesti selittäen. Pelkkien sanojen sijaan lapuille voidaan kirjoitella sananlaskuja, biisien nimiä tai kertosäkeistöjä, elokuvia, kirjoja ja niin edelleen, mikä peliporukkaa milloinkin inspiroi.

Laittakaa uusia kasveja alulle

Monien kotoa löytyvien hedelmien tai vihannesten siemeniä voi laittaa helposti kasvamaan. Myös kuivatut herneet tai popcornin jyvät käyvät kotipuutarhaan hyvin. Jos kotoa löytyy multaa, voi sitä hyödyntää, mutta kasvualustaksi käy myös kasteltu talous- tai suodatinpaperi. Osaa siemenistä kannattaa kuivattaa muutaman päivän ajan ennen istutusta. Kuivien herneiden ja maissinjyvien lisäksi istutukseen käyvät siemenet esimerkiksi sitrushedelmistä, kiivistä, karambolasta, viinirypäleistä, paprikasta, chilistä ja tomaatista. Muistakaa pitää alusta jatkuvasti kosteana, päälle voi alussa asetella muovin, varustettuna muutamalla ilmareiällä, pidättämään kosteutta.

Opetelkaa uusi taito toisiltanne tai netistä

Jos tarvikkeita, osaamista ja kärsivällisyyttä löytyy, ottakaa sukupolvelta toiselle -opetustuokio virkkaamisen, kutomisen, kirjomisen tai ompelun maailmaan. Kätevä taito olisi myös opetella napin ompelu tai villasukan parsiminen. Lähes kaikkeen uuden opetteluun löytyy useampikin opetusvideo netistä. Niiden seuraaminen ehkä antaa uutta tietoa kokeneemmallekin ja varmemmin säilyttää puheyhteyden perheen kesken. Mikäli taloudesta löytyy erikoisempiakin tarvikkeita ja kiinnostuksen kohteita, niin nyt voisi aloittaa vaikkapa pitkään suunnitellun akvarellimaalauksen tai kynttilöiden valamisen.

Lisää vinkkejä ihan koko päivän sujumiseen voit kurkata Marttojen Pikkukokki-sivulta tai Lastensuojelun Keskusliiton huoltajan selviytymisoppaasta. Mannerheimin Lastensuojeluliitto tarjoaa keskustelukanavia nuorille sekä vanhemmille. Lisää auttavia puhelin- ja chatpalveluita löydät verkosta.