Kesärenkaat alle ja menoksi

Talvirenkaiden tilalle on aika vaihtaa kesärenkaat, kun yölämpötilat ovat asettuneet pysyvästi plussan puolelle ja tiet alkavat olla puhtaat. 

Kirjoittanut Kati Jalagin

Kitkarenkaita saa käyttää kesälläkin, mutta on tärkeää muistaa, että niiden ajo-ominaisuudet eivät ole samat kuin kesärenkaissa.

– Nastarenkaita saa käyttää maaliskuun viimeiseen päivään asti tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin. Nastarenkaita voi käyttää myöhemminkin, jos sää tai keli sitä edellyttää, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Renkaiden vaihdon voi toteuttaa itse tai ostaa palveluna. Mikäli vaihdon haluaa toteuttaa itse, renkaiden vaihtopaikaksi soveltuu hyvin esimerkiksi parkkipaikka tai muu tasainen alusta. Auton ympärille tulee varata riittävästi tilaa, jotta vaihto-operaatio sujuu mutkattomasti. 

– Mukaan tarvitaan vähintään tunkki, millä autoa nostetaan, sopiva avain renkaiden pulteille sekä tietysti vaihdettavat renkaat. Alustan pitää olla tasainen ja kovapohjainen, jotta auton nosto ilmaan onnistuu eikä auto romahda kesken puuhan alas, Pohjonen neuvoo.

Ripeältä tee-se-itse -toimijalta kuluu renkaiden vaihtoon muutamia kymmeniä minuutteja. Kun renkaat haluaa vaihtaa rauhassa ja ajan kanssa, toimenpiteeseen saattaa hurahtaa enemmän aikaa.

Renkaiden vaihtopaikaksi soveltuu hyvin esimerkiksi parkkipaikka tai muu tasainen alusta.

Hekan asukkaat voivat varastoida auton talvirenkaat huoneiston omaan verkkokellariin. Verkkokellarissa voi säilyttää yhden sarjan auton renkaita.

– Nykyään erilaiset rengashotelli-palvelut ovat suosittuja. Maksulliseen palveluun kuuluvat renkaiden säilytys, vaihto ja tarvittava huolto, Pohjonen kertoo.

Lisätietoa renkaiden vaihdosta löytyy runsaasti esimerkiksi rengasmerkkien, rengasliikkeiden, autorengasliiton ja eri viranomaisten verkkosivuilta. Vinkkejä renkaiden valintaan, vaihtoon ja huoltoon voi poimia Trafin sivuilta.

Tiesitkö?

Valmisteilla oleva uusi tieliikennelaki muuttanee rengasmääräyksiä. Jatkossa talvirenkaiden käyttö tullaan mitä luultavimmin sitomaan vallitseviin olosuhteisiin pelkkien kalenteripäivien sijaan.
 

Hima 1/2018.