Kaupungissa voi liikkua turvallisin mielin myös illan pimetessä
Ilta on pitkällä, ulkona on sysipimeää ja edessä on kävelymatka asemalta kotiin. Illan pimetessä moni alkaa pohtia, onko ulkona turvallista liikkua. Securitaksen Etelä-Suomen aluejohtajan Petri Mönkkösen mukaan pelko on kuitenkin usein turhaa.
– Helsingissä ja Suomessa ylipäätään on yleisesti ottaen varsin turvallista liikkua. Osa ihmisistä kokee pimeällä liikkumisen epämiellyttäväksi, mutta pelätä ei kuitenkaan tarvitsisi. On myös hyvä muistaa, että pelko on suhteellista, ja eri ihmiset kokevat eri asiat pelottaviksi. Joku pelkää pimeällä liikkumista, joku toinen hälyisiä katuja, hän sanoo.
Mönkkösen mukaan se, onko ulkona turvallista liikkua illalla tai yöllä, riippuu siitä, millaisella alueella ylipäätään liikkuu ja mitä kaikkea alueella sijaitsee. Järjestyshäiriöitä on aina enemmän sellaisilla alueilla, joissa on mahdollisesti päihtyneitä ihmisiä, ja baarien, nakkikioskien ja taksitolppien ympäristöissä sattuu ja tapahtuu helpommin kuin muualla.
– Mikään tietty alue ei ole yleensä sen vaarallisempi kuin toinen. Järjestyksenvalvontatehtävissä toki sellaiset paikat, missä on muutenkin paljon ihmisiä, korostuvat. Loukkaantumisia sattuu ja tapahtuu siellä, missä on liikettä.
Hyvä valaistus luo turvallisuutta
Monelle varsinkin lähimetsät ja puistot näyttäytyvät iltaisin mahdollisina vaaranpaikkoina. Mönkkönen huomauttaa, että niissä on kuitenkin hyvin turvallista liikkua.
– Kun metsässä on hyvä valaistus, kuten Helsingin metsäisillä lenkkipoluilla yleensä on, siellä on turvallista kävellä pimeälläkin.
Mönkkösen mukaan valaistus näyttelee muutenkin tärkeää roolia turvallisuudenluojana.
– Jos oma turvallisuus huolestuttaa ilta- ja yöaikaan, on hyvä valita reittinsä niin, että liikkuu siellä missä on asutusta ja hyvä katuvalaistus.
Jos turvallisuus on kuitenkin aidosti uhattuna, on syytä ottaa yhteyttä poliisiin.
– Kaupungissa on myös rikollisuutta ja ilkivaltaa. Joskus esimerkiksi naapurustoa ympäri kiertävä autoralli häiritsee niin paljon, että asiaan täytyy puuttua. Poliisin tehtävänä on huolehtia tällaisista tapauksista.
Vartijoiden läsnäolo ei aina kieli ongelmista. He ovat myös palvelemassa ja opastamassa ihmisiä.
Yleisimmät Helsingissä tapahtuvat järjestyshäiriöt johtuvat Mönkkösen mukaan alkoholin ja päihteiden käytöstä.
– On silti hyvä muistaa, että vaikka vartijoita partioisi paljonkin, heidän läsnäolonsa ei aina kieli ongelmista. Suurimmaksi osaksi vartijoiden tehtävänä on palvella ja opastaa ihmisiä, Mönkkönen muistuttaa.