Katutaiteessa on imua: vapaiden seinien kutsu houkuttaa aktiivisia katutaiteen tekijöitä

Katutaide värittää kaupunkia sähköjakokaapeissa, työmaa-aidoissa ja sille varta vasten varatuissa maalausseinissä. Isompia seinämaalauksia eli muraaleja on Helsingissä jo yli sata, osa niistä Hekan taloissa. 

Kirjoittanut Kati Jalagin

Helsinkiläisen lähiön alikulkutunnelista kuuluu spraymaalipurkkien suihketta. Tunnelin harmaa betoniseinä peittyy väreillä ja elävillä muodoilla. Joukko ohi kulkevia ihmisiä pysähtyy ihmettelemään taideteoksen syntyä ja juttelee niitä näitä taiteilijan kanssa. Tunnelissa tehdään parasta aikaa katutaidetta, yhdessä kaupungin asukkaiden kanssa. 

Katutaiteen tekijöitä voi löytää Helsingistä myös siltojen, rakennusten, työmaa-aitojen, melumuurien ja sähköjakokaappien luota. Heitä näkee lisäksi avoimilla maalauspaikoilla, katutaideaitojen ja skeittipuistojen läheisyydessä sekä erilaisissa tapahtumissa katutaidekonttien ja -vaunujen liepeillä. 

– Kun Suvilahden maalausseinät avattiin vuonna 2009, huomasimme, että katutaiteessa on imua. Kaupunkilaisten kiinnostus katutaidetta kohtaan on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti ja yli odotusten, sanoo Katutaidetoimisto Supaflyn mediatuottaja Antti Salminen

Suurin osa maalauksista vaatii luvan 

Kaikille kaupunkilaisille avoimille maalausseinille tehdään vuosittain noin 1 000 maalausta. Helsingissä on tällä hetkellä 30 maalausseinää, jotka sijaitsevat 14 eri paikassa. Niihin voi maalata kuka tahansa, milloin haluaa, ilman erillistä lupaa. 

Sähköjakokaapit ovat olleet viime vuosina katutaiteilijoiden suosiossa. Niihin on toteutettu noin 350 teosta. Sähköjakokaappien maalaamiseen tarvitaan omistajan tai hallinnoijan lupa, joka tulee pyytää kirjallisesti.

– Esimerkiksi Helen Oy myöntää lupia heidän sähköjakokaappeihin tehtäville maalauksille. Helenillä on Helsingissä noin 7 500 jakokaappia, Salminen kertoo.

Alikulkutunneleihin ja siltoihin on tehty satoja katutaideteoksia. Myös nämä kohteet ovat luvanvaraisia. Rakennusten kohdalla lupaprosessi on vaativin ja pitkäkestoisin.

Helsingissä muraalien läpimurto alkoi Arabianrannasta

Helsingin katumaisemissa muraaleja eli isompia seinämaalauksia on tällä hetkellä yli sata. Taloihin tehtäviä muraaleja valmistuu vuosittain noin 5–10.

– Muraalien läpimurto koettiin Arabian katufestivaaleilla vuonna 2015, jolloin Arabianrannassa Hämeentie 128:ssa sijaitsevan Hekan kerrostalon päätyseinään maalattiin kahdeksankerroksinen muraali, Salminen sanoo.

Muraaleja on muutamassa muussakin Hekan kohteessa: Kannelmäen palvelutalon muraali valmistui vuonna 2017 ja Kontulaan Kontulankaari 11:een valmistui syksyllä 2017 Suomen suurin muraali. 

Argentiinalaisen Milu Correchin palvelutalon asukkaita kuvaava muraali värittää Kannelmäen palvelutalon seinää. Kuva Ville Rinne
Argentiinalaisen Milu Correchin palvelutalon asukkaita kuvaava muraali värittää Kannelmäen palvelutalon seinää. Kuva Ville Rinne

Syyskuussa 2018 Kallioon osoitteeseen Toinen Linja 10 valmistuu puolalaisen taitelija Sainerin teos ja Kannelmäkeen Soittajantie 6:een suomalaisen Jussi TwoSevenin eläinaiheinen muraalisarja. Lue uutinen syyskuussa valmistuvista muraaleista.

Katutaide on tekijänsä näköistä

Helsingissä on satoja aktiivisia katutaiteen tekijöitä, joita yhdistävät innostus katutaidetta kohtaan ja vapaiden seinien kutsumus, joka vie mennessään.

Kun katutaidetta tehdään asuinalueilla, kaiken lähtökohtana tulee olla asukkaiden kanssa tehtävä yhteistyö. Katutaiteessa sovitetaan yhteen erilaisia intressejä, jotka ovat lähtöisin niin taiteilijoista kuin asukkaista ja kaupungin työntekijöistä.

– Katutaide on tekijänsä näköistä. Kaupungin ei pidä lähteä määrittelemään teosten sisältöä liian tarkkaan. Tietty vapaus on olennainen osa katutaidetta, Salminen tähdentää.

Katutaiteen tekemiseen ohjeita verkosta ja muilta maalareilta

Katutaiteesta kiinnostuneen kannattaa suunnata katseensa ensimmäiseksi katutaidehelsinki.fi-sivustolle, josta löytää esimerkiksi kaikki Helsingin avoimet maalauspaikat sekä tietoa tarvittavista luvista ja niiden hakemisesta. Sivustolla voi lisäksi ihailla katutaideteoksia ja aiemmin toteutettuja katutaideprojekteja.

Katutaidetoimisto Supafly tarjoaa kaupunkilaisille neuvontaa ja tietoa sekä järjestää työpajoja. Lue lisää Supaflyn toiminnasta: supafly.munstadi.fi.

Maalikaupasta voi hankkia maalaustarvikkeet ja sen jälkeen suunnata rohkeasti kaikille avoimille maalausseinille harjoittamaan taitojaan. Vinkkejä kannattaa kysyä paikan päällä muilta maalareilta. Neuvoa saa myös maalikaupoista, joiden parhaimmistoon kuuluvat Decoväri, Geezers ja Make Your Mark.

Fintan Mageen muraali Hekan kohteessa Kontulassa. Kuva Tomi Salakari
Apolo Torresin ja Pat Perryn muraalit Hekan kohteessa Kontulassa. Kuvat Tomi Salakari
Hekan kohde Kontulankaari 11 sai talojensa kylkiin kolmen muraalin sarjan syksyllä 2017. Teoskokonaisuuden toteuttivat  Fintan Magee (ylin kuva), Apolo Torres ja Pat Perry. Kuvat Tomi Salakari

Lähde: Helsingin henki -henkilöstölehti 1/2018

Hima 3/2018.