Katujen nimet mietitään tarkkaan

Alueen tai katujen nimiä suunniteltaessa tutkitaan alueen historia ja nykytila: vanhat kartat, alueen sijainti tai käyttötarkoitus voivat toimia nimistön lähtökohtana. Nimet päätetään asemakaavan yhteydessä nimistötoimikunnassa yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Kirjoittanut Tarja Västilä Kuvat Roope Permanto

Oranssikujan pylväiden tarkistusluukut ovat kujan nimen väriset. Pieni yksityiskohta sekä muutoinkin värikkäät talot sitovat katujen nimet ympäristöön uudella Kuninkaantammen asuinalueella.

‒ Ennen kuin kaavoitus aloitettiin, siellä oli vain historiallinen tammi, josta tuli alueen nimi. Vedenpuhdistuslaitoksen tekolampi oli taiteilijan paletin muotoinen, josta kaavoittajalle tuli visio kultakauden naistaiteilijoista ja paletin väreistä, kertoo nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen.

Taiteilijattaret ovat päässeet Kuninkaantammessa puiston tai aukion nimiksi

Lehtonen työskentelee kaupunkiympäristön toimialalla ja on ammatissaan harvinaisuus. Suomen toinen nimistönsuunnittelija löytyy Espoosta. Nimistä päätetään asemakaavan yhteydessä, joten yhteistyötä tehdään aina kaavoittajan kanssa.

‒ Alueen tuntevalla kaavoittajalla on usein ajatusta nimistä. Kaupungin nimistötoimikunnassa on eri alojen asiantuntijoita ja se käsittelee ehdotuksia. Vuosittain saadaan satakunta uutta nimeä.

Katujen nimiä päätettäessä tutkitaan alueen historiaa ja ympäristöä

Nimi kimpoaa paikallishistoriasta tai ympäristöstä. Lehtosen mukaan nimistöä suunniteltaessa tutkitaan alueen historia ja nykytila: nimet voivat lähteä talojen tai peltojen nimistä vanhoissa kartoissa, alueen sijainnista tai käyttötarkoituksesta.

‒ Jätkäsaaressa oli aikoinaan ulkomaankaupan satama. Kadunnimistöön on valittu laivojen määränpäitä: on Rioa, Malagaa ja Kap Hornia. Kruunuvuorenrannasta kulki ohi höyrylaivoja, kuten Astrid ja Miranda, joista pari katua on saanut nimensä.

Sörnäisten satamasta on liikennöinyt rahtilaivoja, jotka ovat antaneet nimensä Kalasataman kulkureiteille: Antares, Ariel, Juno tai Leo. Suomen laivahistoriallinen yhdistys oli apuna laivojen nimien selvittelyssä.

Nimistösuunnittelussa kuunnellaan toiveitakin

Vanhemmista hekalaisista kaupunginosista esimerkiksi Kontula oli aikoinaan tilan nimi. Koska kontu merkitsee pihapiiriä, myös kadut mukailevat sitä: alueella ovat muun muassa Keinutie ja Leikkikuja.

‒ Pohjois-Haagassa on käytetty ryhmänimiä eli näyttelijöiden nimiä. Vesalasta löytyy Aarrekuja ja muitakin muinaismuistonimiä. Nimistössä on huomioitu arkeologisia löytöpaikkoja, kertoo Lehtonen.

Nimistösuunnittelussa on huomioitava myös naapurikunnat, joissa ei saisi olla samankaltaisia kadunnimiä.

‒ Jos historiatietoa ei ole tai nimiä tarvitaan paljon, käytetään ryhmänimiä, kuten lintujen, puiden tai veneenosien nimiä.

Toiveitakin kuunnellaan: Lehtosen mukaan naistaiteilijoita on usein pyydetty nimistöön. Koska Helene Schjerfbeck -tyyppiset nimet voivat olla vaikeita osoitteina, taiteilijattaret ovat päässeet Kuninkaantammessa puiston tai aukion nimiksi.

‒ Kustaa III on tuskin istuttanut sinne tammea 1700-luvulla. Todennäköisempää on, että tammia kasvatettiin kuninkaan laivaston rakennuspuiksi. Yksi on sitten säilynyt tähän päivään asti.

Helsingin karttapalvelusta voi selvittää oman kotikatunsa nimen taustat.

Nimi kertoo sijainnin

  • Hekan kohteiden nimet yhtenäistettiin noin kaksi vuotta sitten.
  • Kohteen nimi on yhtä kuin katuosoite, jolloin se kuvaa talon sijaintia entistä paremmin.