IoT lisää asumisen laatua
Esineiden internet eli IoT (Internet of Things) on vallannut asunnot ja yleistyy nopeasti kiinteistönhuollossa. Sen käyttöalueita ja ratkaisukohteita on lukemattomia. Älykkäät vesivuotomittarit, palovaroittimet ja muut kiinteistönhallinnan seurantalaitteet ovat arkipäivää.
Esineiden internet eli IoT (Internet of Things) on vallannut asunnot ja yleistyy nopeasti kiinteistönhuollossa. Sen käyttöalueita ja ratkaisukohteita on lukemattomia. Älykkäät vesivuotomittarit, palovaroittimet ja muut kiinteistönhallinnan seurantalaitteet ovat arkipäivää.
– Tulevaisuudessa asumme entistä älykkäämmässä ympäristössä. Esineiden internet mullistaa asumisesta kertyvän tietomäärän, Hekan kiinteistöjohtaja Vesa Jurmu sanoo.
– IoT:n avulla voimme seurata kustannustehokkaasti asioita, joita ei voitu ennen mitata. Energiayhtiöt tuottavat merkittävän osan ilmaston lämpenemiseen vaikuttavista päästöistä, joten myös meidän tulee toimia päästöjen vähentämiseksi. IoT:n avulla voimme oikeasti vaikuttaa niiden syntyyn, energiayhtiö Helenin asiantuntija Joose Väinölä sanoo.
Tulevaisuudessa IoT-antureita voi hyödyntää muun muassa kodin turvallisuuden varmistamisessa. Ne voivat lähettää hälytyksen esimerkiksi alkavasta tulipalosta, tiskikoneen vuotamisesta tai ilman korkeasta hiilidioksidipitoisuudesta asukkaan omaan älylaitteeseen.
Hekan kaikissa kerrostaloissa seurataan IoT-teknologian avulla asuntojen lämpötila- ja kosteustasoja. Seurannan tavoitteena on parantaa asumismukavuutta ja samalla säästää asuntojen energiankustannuksissa. Hekalla käytössä oleva sisälämpötilan ja kosteuden mittaus- ja raportointipalvelu on kehitetty yhteistyössä energiayhtiö Helenin kanssa.
IoT-teknologian ansiosta Hekan vuokra-asuntojen lämpötilojen seuranta on entistä tarkempaa, jolloin vältetään ylilämmitys. Sisätiloista kerättävän lämpötilatiedon avulla asuntojen lämmitys voidaan säätää paremmin kuin vain ulkoilmaa ja lämpöpattereissa kiertävän veden lämpötilaa mittaamalla. Lisäksi lämpöverkoston huoltokustannukset laskevat, kun lämpötilaongelmat havaitaan ja toimenpiteisiin voidaan ryhtyä entistä aikaisemmin.
– Asukkailta IoT ei vaadi mitään. Asuntoihin asennetuista antureista ei pidä myöskään huolestua. Ne eivät mittaa tai lähetä mitään muuta kuin lämpötila- ja kosteustietoja. Asukkaiden tietoturva ja yksityisyyden suoja on edelleen taattu, Jurmu vakuuttaa.
Täsmätietoa antureista
- Hekan ja Helenin mittauspalvelu hyödyntää esineiden internetissä paljon käytettyä Sigfoxverkkoyhteyttä, joka on suunniteltu lähettämään kustannustehokkaasti pieniäkin tietomääriä.
- Asuntoihin asennetut anturit toimivat paristoilla ja paristonkesto on 5–8 vuotta.
- Mittaustiedot välittyvät Helenin palveluun, joka välittää tiedot edelleen Hekalle. Tietojen perusteella voidaan optimoida kiinteistön lämmitysjärjestelmää, lisätä asuntojen sisälämpötilamukavuutta sekä samalla vähentää lämmityksestä aiheutuvia ympäristövaikutuksia.
- Lämpötilaoptimoinnin avulla energiakustannuksissa voi säästää keskimäärin viisi prosenttia.