Hyväntekijä Aurora Karamzinin muisto säilyy Hakasalmen huvilassa
Töölönlahdella sijaitseva Hakasalmen huvila on yksi Helsingin harvoista rakennuksista, joka edustaa empire-ajan huvila-arkkitehtuuria.
Huvilan rakensi Carl Johan Walleen, joka oli huvilan tunnetuimman asukkaan Aurora Karamzinin (1808-1902) isäpuoli. Vuonna 1846 valmistunutta rakennusta kutsutaan myös Karamzinin huvilaksi.
Aurora, omaa sukua Stjernvall, muutti Pietariin keisarilliseksi hovineidiksi. Hän avioitui upporikkaan Paul Demidovin kanssa vuonna 1836. Pariskunta matkusti paljon ulkomailla ja tutustui hyväntekeväisyyteen, johon he käyttivät paljon varoja. He saivat pojan vuonna 1839, jonka jälkeen Paul Demidov menehtyi. Vaikka Aurora asui Pietarissa, hän kävi usein Helsingissä ja Espoossa, jossa hän omisti Träskändan kartanon. Vuonna 1846 hän avioitui eversti Andrei Karamzinin kanssa. Andrei Karamzin kaatui vuonna 1854 Krimin sodassa.
Yksin jäätyään Aurora vietti aikaa hyväntekeväisyyden parissa ja hänestä tuli Helsingissä merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Helsingin sosiaaliset ongelmat kasvoivat 1800-luvun lopulla, jolloin köyhäinhoidosta vastasivat lähinnä varakkaat yksityishenkilöt. Helsinkiin perustettiin Auroran aloitteesta muun muassa kansankeittiö, lastentarha työläisten lapsille, lastenkoti ja palvelijatarkoti maaseudulta tulleille tytöille sekä vuonna 1867 Aurora perusti Diakonissalaitoksen.
Aurora asettui pysyvästi Helsinkiin vuonna 1875. Kaupunki osti huvilan ja sen sivurakennukset vuonna 1896, mutta Aurora asui huvilassa kuolemaansa asti. Vuodesta 1912 lähtien Hakasalmen huvilassa on ollut Helsingin kaupunginmuseon toimintaa.
Lähde: www.hakasalmenhuvila.fi