Huvilaelämää Kruunuvuorenrannassa

Helsinki kasvoi 1800-luvun lopulla teollisuuskeskukseksi, jonka tunkkainen ilma hääti varakkaat kaupunkilaiset asumaan kesäisin huviloihin puhtaan luonnon ja raikkaan meri-ilman äärelle kaupungin lähisaarille ja Kruunuvuorenrantaan.

Kirjoittanut Kati Jalagin Kuvat Helsingin kaupunginmuseo

Muutto huvilalle merkitsi käytännössä lähtöä maalle, sillä alue kuului tuolloin Helsingin pitäjään. Vuosisadan alun huvilaomistajat muuttivat suuren osan talouttaan loma-asunnolle. Huvilalle vietiin kattiloita, vuodevaatteita ja kukkia sekä ruokatarpeita kuten jauhosäkkejä, sokeria ja kahvia. Mukaan otettiin myös kalusteita – joskus jopa piano. Syksyllä paluukuormaan lastattiin hillopurkkeja, joihin oli säilötty marjapensaiden ja omenapuiden satoa.

Kruunuvuoren vanhimmat huvilat olivat Villa Kissinge ja Villa Hällebo, jotka saivat ensimmäiset vuokralaisensa vuonna 1893. Kruunuvuoren eteläpuolella sijaitsevan Stansvikin kartanon alueella vietettiin kesää ja pidettiin kesävuokralaisia jo 1800-luvun alkupuolella. Yksi kuuluisin Stansvikin kesäasukkaista oli Johan Ludvig Runeberg, joka vietti kartanossa kesän vuonna 1835.

Huviloiden suosio oli huipussaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa ja 1900-luvun alkupuolella Kruunuvuoreen ja sen eteläpuolelle Haakoninlahteen syntyi huvilayhdyskunta.

Huviloilla nautittiin lämpimistä kesäpäivistä, uitiin, ajeltiin moottoriveneillä, kunnostettiin rakennuksia, hoidettiin puutarhaa ja säilöttiin sen satoa.

Kruunuvuorenrannassa oli yhteensä 12 huvilaa sekä talousrakennuksia. Haakoninlahden huvilaelämä päättyi, kun huvilat purettiin öljysataman tieltä 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa. Kruunuvuoren huviloissa elettiin vielä 1990-luvulle, muutamassa 2000-luvulle asti.

Kruunuvuoren huvilat ovat tuhoutuneet, sillä suurin osa niistä jäi ilman käyttöä ja joutui ilkivallan kohteiksi. Ainoastaan kaupungin omistuksessa oleva Villa Hällebo on vielä pystyssä.

Asiantuntija: Helsingin kaupunginmuseon kulttuuriympäristöpäällikkö Sari Saresto.

**

Hekalla on Kruunuvuorenrannassa asuntoja Koirasaarentie 33:ssa (104 asuntoa), Koirasaarentie 36:ssa (63) ja Gunillantie 16:ssa (81 asuntoa). Vuonna 2020 Haakoninlahdenkatu 1:een ja 3:een valmistuu yhteensä 178 asuntoa.