Helsinkiläiset jouluperinteet elävät ja voivat hyvin

Joulukadun valot, koristellut jouluikkunat ja erilaiset joulutorimyyjäiset kuuluvat monen helsinkiläisen joulun ajan perinteisiin. 

Kirjoittanut Tiina Parikka Kuvat Kari Hakli/Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin näyttävimmät jouluvalot

Aleksanterinkadun jouluvalot syttyivät tänä vuonna 19. marraskuuta. Jo yli 70-vuotias perinne on nyt lähempänä alkuperäistä ajatustaan kuin pitkään aikaan. Vuonna 1949, jolloin jouluvalot sytytettiin ensimmäisen kerran, taustalla oli  lähikatujen kauppiaiden halu ilahduttaa raskaista sotavuosista toipuvia kaupunkilaisia. Kuusiköynnöksiä oli yhteensä kolme kilometriä ja lamppuja peräti 4 000. Muidenkin katujen kauppiaat innostuivat rakentamaan joulukatuja, ja niitä ilmaantui parissa viikossa Helsinkiin vuonna 1949 kaikkiaan kuusi. 

Samana vuonna Suomeen rantautui myös jouluikkunaperinne. Etenkin lapsille suunnatuista jouluikkunoista tunnetuin on Stockmannin tavaratalon satuikkuna.  

Tänä vuonna satuikkuna avattiin 5. marraskuuta, ja se on esillä loppiaiseen saakka. Stockmannin tavaratalon 160-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ikkuna vie katsojat lumotun satumetsän juhlien tunnelmaan.  Ikkunan on suunnitellut Kati Parkkinen ja musiikin säveltänyt Tuomas Kantelinen. 

Seurasaaren joulupolku on perheiden perinne

Etenkin lapsiperheille suunnattu, ilmainen Seurasaaren joulupolku järjestetään tänä vuonna 11. joulukuuta. Parin vuoden tauon jälkeen helsinkiläisten joulun aloitukseen kuuluva tapahtuma on kerännyt aiempina vuosina noin 150 000 kävijää ja on yksi Helsingin suosituimmista talvitapahtumista.  

Joulutoreja löytyy muun muassa keskustasta Vanhalta ylioppilastalolta 15.–22.12. ja Kalasatamasta Teurastamolta, jossa tarjolla on ruokaa, juomaa, designia ja käsitöitä 17.–18.12. 

 

Lähteet: 

fi.wikipedia.org/wiki/Joulukatu 

www.stadissa.fi