Harmajan saarelta on opastettu merimatkaajia jo vuosisatoja

Harmajan majakan historia on värikäs. Historioitsijoiden mukaan Harmajan kallioluodolla on ollut todennäköisesti puinen merimerkki jo 1500-luvulla, ja merimerkki mainitaan ainakin 1600- ja 1700-lukujen väyläkartoissa. Nykyinen majakka rakennettiin vuonna 1883.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Helsingin kaupunginmuseo / Karl Mitterhusen

Helsinkiä vartioi mereltä käsin kolme valolla varustettua majakkaa: Harmajan majakka, Suomenlinnan majakka, ja Porvoon edustalla sijaitsevalla Söderskärin majakka, joilla on ollut pitkään tärkeä tehtävä merenkulkijoiden matkan turvaajina.  

Harmajan majakan historia on värikäs. Historioitsijoiden mukaan Harmajan kallioluodolla on ollut todennäköisesti puinen merimerkki jo 1500-luvulla, ja merimerkki mainitaan ainakin 1600- ja 1700-lukujen väyläkartoissa.  

Parisataa vuotta sitten Harmajalla oli tärkeä rooli, joskin ikävissä merkeissä. Viaporia piirittävät venäläiset sotajoukot purkivat Harmajan tunnusmajakan kevättalvella 1808 ja pystyttivät sen väärään paikkaan. Sotajoukkojen tarkoituksena oli harhauttaa ruotsalaiset sotalaivat, jotka olisivat voineet saapua linnoituksen avuksi.  

Nykyinen majakka rakennettiin vuonna 1883, joskin se nousi tämänhetkiseen muotoonsa ja noin 14 metrin korkeuteensa vasta 17 vuotta myöhemmin. Syy pikaiselle remontille johtui käytännön syistä: 1800-luvun lopulla valmistunut majakka oli aluksi liian matala.  

Harmajan majakka ja Suomenlinna kirkontornissa sijaitseva Suomenlinnan majakka on rakennettu linjaan, ja niitä seuraamalla laivat sivuuttavat väylän reunoilla olevat karikot. Harmajan majakan kannalta se on ollut onni. Majakka haluttiin purkaa ja siirtää 1960-luvulla modernimman aseman myötä, mutta idea jäi toteuttamatta. Jos majakka oltaisiin siirretty, Suomenlinnan kirkontorniakin olisi pitänyt siirtää vastaavasti. Muuten laivat olisivat eksyneet väylältä.  

Tänä päivänä Harmajaa voi ihailla vain mereltä käsin. Suljetulla saarella toimii luotsiasema ja rannikkosääasema, ja maihin saa nousta vain hätätapauksessa.  

 

Lähteet:  

Suomen Majakkaseura

Harmaja-dokumentti Yle Areenassa