Grilliherkkuja pihalla ja luonnossa

Nuuh. Vieno savuvana karkeloi ilmassa ja päätyy nenän imaisemaksi. Grillin tuoksu, toisille ehkä haju, on varma kesän merkki. Mutta missä grillata, jos oma piha tai kunnon grilli uupuu? 

Kirjoittanut Anita Rönkkö

Ahkeran retkeilijän ja Lähiömutsi-blogin kirjoittaja Hanne Valtarin parvekkeella ei ole grilliä, eikä sen puoleen ole talon pihallakaan, ainakaan vielä. Valtari perheineen asuu Herttoniemessä kerrostalossa, jonka pihalla seisova grilli olisi todennäköisesti yleisön suosikki. Yhteisöllisessä kerrostalossa pidetään pihakirppiksiä, juhlia ja mietitään tulevaksi kesäksi viljelylaatikoita.

– Olen asunut monenlaisissa taloissa. Vallillassa meillä oli pihalla grilli, joka kokosi ihmiset yhteen. Pidin grillillä rennot valmistujaisjuhlatkin, Valtari kertoo. 

Hekan taloissa saa parvekkeella grillata sähkögrillillä.

Hekan taloissa terassilla ja asuntopihalla voi grillata kaasu- ja sähkögrillillä. Päivitetyt järjestyssäännöt sallivat sähkögrillillä grillauksen myös omalla parvekkeella, mutta avotulta kuten hiili- tai kaasugrilliä sinne luonnollisestikaan ei saa viritellä ja paloturvallisuus on pidettävä mielessä. Jos ei ole parveketta, Helsingissä voi grillata puistossa siihen tarkoitetulla laitteella. Klapeista tehtyä nuotiota puistoon ei saa sytyttää. 

Maaseudulta kotoisin oleva Valtari puhuu blogissaan kaupunkiretkeilyn puolesta, koska Helsingistä löytyy monipuolista luontoa, jota hän arvostaa. 

– Maalla en nähnyt metsää puilta. Täällä luonto on enemmän läsnä. Lasten kanssa voi mennä takapihan metsään ja ottaa mukaan termospulloon juomaa. Ei sen tarvitse olla sen ihmeellisempää. 

Helsingissä luonto on läsnä.

Valtarin perhe käy lumoutumassa puun ritinästä ja tulen loimusta etenkin Uutelan ulkoilualueella. Niemenapajassa ja Nuottaniemessä on kaksi keittokatosta, joissa voi haukata retkievästä. Metrolla pääsee helposti Vuosaareen ja polulla voi liikkua rattaiden kanssa. 

– Meillä grillataan soijanakkeja ja niiden kylkeen milloin mitäkin. Leivätkin voi grillata ritilässä. 

Retkeilyn ja grillaamisen yhdistäminen käy Uutelan lisäksi esimerkiksi Seurasaaressa, jossa on puugrilli juhlakentän vieressä. Pihlajasaaressa on kolme keittokatosta ja Espoossa Luukin ulkoilualueella peräti seitsemän, lisäksi siellä on yksi tulentekopaikka. Pirttimäen ulkoilualueella Espoossa on neljä keittokatosta. 

Sijoita grilli suojaan tuulelta.

Mutta jännittääkö hiiligrillin kanssa toimiminen? Välillä näkee grillimestareita, jotka roiskuttavat suurpiirteisesti sytytysnestettä ja sen jälkeen ihmettelevät, kun lieskat hipovat taivaita. Riskejä vähentää, kun sijoittaa grillin suojaan tuulelta. Sytytysnesteen kannattaa antaa imeytyä hiiliin ja sytyttää sitten tuulen yläpuolelta. 

Erityisen tarkkana pitää olla hehkuvan hiilloksen kanssa. Tuhkan päälle voi kaataa vettä tai sen voi lapioida kannelliseen metalliastiaan. Hiilloksen jäähtyminen voi viedä vuorokausia, joten älä kaada aamulla edellisillan tuhkaa luontoon. 

Kertakäyttögrillin käyttäjien tulisi miettiä, mikä olisi sopiva palamaton alusta. Kuumaa kertakäyttögrilliä ei saa laittaa roskikseen.

 

Juttu on julkaistu Himan numerossa 2/2017.