Ettei kaatuisi kallis lasti: Vinkkejä talviautoiluun

Auton syyshuoltoon kannattaa herätä ennen kuin pakkaset tulevat. Tarkista vähintään talvirenkaiden kunto hyvissä ajoin – kun tiet ovat jäässä, on jo liian myöhäistä. 

Kirjoittanut Kati Särkelä

Katso, että renkaissa on nastat tallella ja riittävästi kulutuspintaa. Talvirenkaiden urasyvyyden pitää olla vähintään 3 mm, monen asiantuntijan mielestä hyvä minimi olisi 5 mm. Urasyvyys ja ilmanpaine vaikuttavat merkittävästi ajoturvallisuuteen. Kun tarkistat ajoissa, ehdit tarvittaessa rengaskaupoille.

Pimeänä vuodenaika tarvitaan näkyvyyttä. Käy läpi kaikki valot ja varmista niiden loiste. Toisiin autoihin uusi polttimo on helppo vaihtaa itse, toisissa malleissa vaihto pitää teettää autohuollossa. Ohjeet ja neuvot löytyvät auton käyttöohjeesta, usein myös netistä. 

Varmista ennen pakkasten tuloa, että lasinpesunestesäiliössä on talvilaatua eli pakkasen kestävää tuulilasinpesunestettä. Jos kesäkäyttöön tarkoitettu lasinpesuneste jäätyy säiliöön, sen sulattaminen vaatii aikaa ja vaivaa. 

Tuulilasi olisi hyvä pestä sisältä ja ulkoa vähintään pari kertaa vuodessa.

Tarkista myös, että pyyhkijänsulat ovat ehjät. Ne kannattaa puhdistaa laimentamattomalla lasinpesunesteellä ja rätillä. 

Pese tuulilasi ja ikkunat niille tarkoitetuilla tuotteilla. Tuulilasi olisi hyvä pestä sisältä ja ulkoa vähintään pari kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Puhtaat ikkunat huurtuvat talvella vähemmän ja ne myös kuivuvat nopeammin. 

Nykyautoissa käytetään vähän lukkoja, koska etäohjaus avaa keskuslukituksen. Jos avaimen patteri loppuu, lukon pitää olla käytettävissä perinteiseen tyyliin. Lukkoöljyn käyttö onkin hyvä ottaa säännölliseksi tavaksi, esimerkiksi juuri syksyisin. Hyvin öljytty lukko ei myöskään hevillä jäädy.

Uusimmissa autoissa varsinaisia huoltotoimenpiteitä ei voi, eikä oikein saakaan tehdä itse, vaan ammattilaiset hoitavat homman. Muutamia asioita konepellin alla kannattaa kuitenkin itse seurata. 

Jäähdytinnestesäiliön läheisyyteen on huollossa yleensä laitettu tarra, jossa kerrotaan, milloin jäähdytinneste on viimeksi tarkastettu ja mikä on pakkasen kestävyys. Jos tarkastuksesta on jo vierähtänyt aikaa, jäähdytinnestettä voi lisätä myös itse. Näin varmistat lämmitysjärjestelmän moitteettoman toiminnan. Noudata pakkauksen ohjeita oikeasta seossuhteesta. 

Auton vuosi- ja määräaikaishuoltoja ei saa laiminlyödä.

Öljynpinnan taso on hyvä tarkistaa säännöllisesti, syksyisin ja keväisin. Uudemmissa autoissa öljynpinnan laskusta ilmoittaa varoitusvalo, mutta öljytikusta asian voi myös itse tarkistaa. Autossa tulisi pitää pullo täyttö-öljyä mukana. Öljynvaihto tehdään huollossa säännöllisesti huolto-ohjelman mukaisesti. 

Auton huoltokirjasta pitäisi aina löytyä merkintä, milloin auto on huollettu. Vuosi- ja määräaikaishuoltoja ei voi laiminlyödä, muuten ajoturvallisuus vaarantuu. 

Pintojen vahaaminen helpottaa auton puhtaanapitoa koko talvikauden. Vaha suojaa maalipintaa talven lioilta, tiesuolalta ja loskalta.

Puhdista ja siivoa auton kolot ja karmit niihin kertyneestä roskasta ja kurasta. Imuroi sisätilat ja takakontti, harjaa pois syksyn lehdet ja muut maatuvat irtoroskat takaluukun kehyksistä. Muista puhdistaa myös tuulilasin raitisilmaritilät.

Käsittele tiivisteen hoitoaineella kaikki ovien ja luukkujen tiivisteet, tämä ehkäisee niiden jäätymistä ensimmäisillä pakkasilla. Jos vahaa vielä putsatut oviaukkojen kynnykset ja kehykset autovahalla, pysyvät pitkät talvitakitkin paremmin puhtaana. 

Autoilijan tarkistuslista: pidä autossa ainakin nämä tarvikkeet

  • hanskat 
  • huomioliivi
  • ensiapulaukku
  • varoituskolmio 
  • käynnistyskaapelit
  • moottoriöljyn täyttöpullo
  • taskulamppu
  • lukkosula (ja toinen pullo kotona)

Juttu on julkaistu Himan numerossa 3/2016.