Avovesiuinti koukuttaa - asiantuntija muistuttaa tärkeästä turvallisuusseikasta

Syksyn ei tarvitse tarkoittaa hyvästejä luonnonvesissä uimiselle. Hyiseen veteen pulahtaminen on tuttu juttu meille suomalaisille, mutta myös kuntouintia avovesissä voi harrastaa pitkälle syksyyn. 

Kirjoittanut Anne Ventelä

Puhtaat vesistömme ovat monipuolisia kuntoilukohteita. Luonnonvedet ovat hyvä vaihtoehto myös silloin, jos uimahallin ilma tai allasvesi aiheuttavat oireita. Lähijärvessä voi käydä vesijuoksemassa, edestakaisin rannan myötäisesti voi uida matkaa ja kokenut avovesiuimari voi myös uida pidemmän reitin pisteestä toiseen. 

– Suomi on pullollaan upeita uintikohteita, jotka tarjoavat hienoja kokemuksia. Kun ensimmäisen askeleen ottaa, avovesiuintiin jää nopeasti koukkuun, sanoo Uimaliiton aikuisliikunnan kehittäjä Krista Terämaa, kokenut avovesiuimari itsekin. 

Luonnonvesissä uiminen tekee meille monella tapaa hyvää. Viileä vesi vilkastuttaa verenkiertoa ja hormonitoimintaa. Säännöllisesti avovesissä uivilla myös kylmänsietokyky paranee. Lisäksi itseluottamus ja henkiset voimavarat kasvavat, kun altistaa itsensä kylmyydelle ja selviytyy haasteista, joita luonnon muuttuvat olosuhteet tarjoavat. 

Jos avovesissä kuntoilu kiinnostaa, kehottaa Terämaa ensimmäiseksi hiomaan uintitekniikan kohdilleen. Lisäksi hän suosittelee avovesiuintikurssia, jollaisia järjestävät esimerkiksi uima- ja triathlonseurat. 

”Avovesiuintiin jää nopeasti koukkuun.” 

Kursseilla opetellaan luonnon olosuhteissa tarvittavia taitoja: suorassa oikeaan suuntaan uimista eli suuntaamista ja itsensä rauhoittamisen taitoa. Näitä tarvitaan, sillä veden lämpötila, vaihtelevat sääolosuhteet ja veden virtaukset haastavat tottunuttakin halliuimaria. Myös henkistä kanttia vaaditaan, sillä veden kirkkaus tai tummuus voivat laittaa mielikuvituksen laukalle: mikä juuri hipaisi jalkaani? 

Kunnolliset varusteet auttavat avovesiuijaa

Terämää suosittelee jokaiselle avovesiuimarille uimalaseja, -lakkia ja vyötärölle kiinnitettävää uimarinpoijua.  

Poijun ja värikkään uimalakin ansiosta uimari näkyy paremmin vedessä. Lisäksi poiju toimii tarvittaessa kellukkeena, uimalakki vähentää lämmön haihtumista pään alueelta ja uimalasit lisäävät näkyvyyttä vedessä. 

– Moni tykkää myös käyttää märkäpukua, joka estää lämmönhukkaa ja kelluttaa hieman. Lisäksi neopreenihanskat ja -sukat auttavat kylmäherkkää. 

Luonnonvesille ei koskaan kannata suunnata yksin, Terämaa muistuttaa. Seuraa voi löytää esimerkiksi avovesiuintitapahtumista. Jos veteen ei saa kaveria, voi turvahenkilö odottaa rannalla tai soutaa rinnalla. 

– Jos kuitenkin menee yksin, niin kannattaa uida rannan läheisyydessä ja sen suuntaisesti. Aina pitää myös kertoa jollekulle, että menee uimaan, ja ilmoittaa myös, kun on valmis. 

Avovesikohteet Helsingissä 

  • Yleisiltä uimarannoilta on helppo pulahtaa veteen. 
  • Mustikkamaan ja Seurasaaren ympäri voi uida. Varo veneitä ja rantakiviä. 
  • Lähimmät merkatut uimareitit löytyvät Vantaan Kuusijärveltä (750 metriä) ja Espoon Kaitalammelta (1 000 metriä).