Arki kallistuu - vinkkejä arjen talouden hallintaan
Nouseviin energiakuluihin ja ruokakassin kallistumiseen on saatavilla erilaisia tukia ja apua. Molemmissa voi tehdä myös säästöjä omaa käytöstä muuttamalla.
Uutisissa varoitellaan jopa energian hetkittäisestä loppumisesta. Kaikkia kannustetaan nyt yhteisiin energiansäästötalkoisiin. Eniten energiaa kuluu asuntojen lämmitykseen, mutta kiinnittämällä huomiota myös muihin arjen energiankulutustottumuksiin, voi säästää energiaa – ja pienentää sähkölaskua.
Myös valtio tukee niitä talouksia, joissa sähkön hinnannousu heikentää taloustilannetta kohtuuttomasti. Keinoina ovat sähkölaskujen perusteella myönnettävä, väliaikainen kotitalousvähennys ja pienituloisille myönnettävä väliaikainen sähkötuki. Myös sähkön verotusta tullaan alentamaan ensi vuoden alusta.
Budjettilaskurilla kulut kuriin
Rahankäytön seurannasta on aina hyötyä. Takuusäätiöltä löytyy ilmainen budjettilaskuri, jolla voit laskea kuukauden tulot ja menot. Ensin kannattaa budjetoida ne tärkeimmät asiat, eli asumisen kulut, ruoka, lääkkeet, puhelin ja nettiyhteys sekä välttämättömät matkakulut. Asumiseen kuuluvat vuokran lisäksi juurikin sähkökulut ja vesimaksu, jos se maksetaan erikseen.
Rahankäyttöä voi myös seurata kuukauden mittaan kirjaamalla ostoksia ylös. Joskus pieniltä tuntuneiden menojen kokonaiskulu voi yllättää.
Ruokamenoissakin säästömahdollisuuksia
Myös muut kulut, etenkin ruuan hinta, ovat nousseet merkittävästi. Ruokamenoissakin pystyy säästämään sievoisia summia miettimällä ostoksia entistä tarkemmin ja vertailemalla tuotteiden hintoja. Erityisesti kannattaa seurata niiden elintarvikkeiden hintoja, joita omassa taloudessa kuluu paljon.
Säästeliäisyydestä tunnettujen Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen tiivisti ruuan säästökeinot viiteen vinkkiin: tee itse, suunnittele etukäteen, vältä heräteostoksia, syö kasvipainotteisesti ja suosi sesongin raaka-aineita. Hän rohkaisee myös kokeilemaan tavanomaisuudesta poikkeavia ruokia, jolloin ruuanjämät saadaan paremmin hyötykäyttöön.
Jos tartut ruokaostoksilla punalaputettuihin tuotteisiin, huolehdi että ne tulevat käytetyiksi ennen viimeistä käyttöpäivää. Myös verkosta löytyy hävikkiruokaa edullisesti myyviä verkkokauppoja kuten fiksuruoka.fi ja matsmart.fi.
Tärkeintä on, ettet jää rahahuolinesi yksin. Jos sinulla ei ole lähipiirissä ketään, jonka kanssa voisit huolesi jakaa, esimerkiksi Facebookista löytyy Takuusäätilön ylläpitämä Hallitse rahojasi -vertaistukiryhmä.
Apua talouden hallintaan löytyy verkosta.
Energiansäästövinkkejä löydät Astetta alemmas -kampanjan verkkosivulta.
Vinkkejä säästeliääseen ruuanvalmistukseen löydät Marttojen sivuilta.
Jos sinulla on vuokranmaksuvaikeuksia, ole viipymättä yhteydessä Hekan vuokravalvontaan. Voit sopia maksusuunnitelman tekemisestä.