Heka on mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa, joka käynnistyy lokakuun aikana ja kestää lämmityskauden loppuun. Kampanjan tavoitteena on, että kaikki suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeavaikutteisia energiansäästötoimia, jotta energiaa riittää kaikille. Lisäksi pyritään hillitsemään asumiskustannusten nousua. Myös Heka on sitoutunut omilla toimillaan vähentämään energiankulutusta.
Tälle kampanjan seurantasivulle kerätään kampanjan aikana ajankohtaisia, hyödyllisiä vinkkejä sekä seurataan Hekan energiansäästötoimia ja kampanjan tuloksia. Kerromme tällä sivulla myös mahdollisista viranomaisten energiankulutukseen liittyvistä ohjeista ja määräyksistä.

Hekan Astetta alemmas -kampanjan tuloksia ja oppeja
Lokakuussa alkanut valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja on tältä erää päättynyt. Heka oli mukana kampanjassa, jonka toimet näkyivät monin tavoin asukkaiden arjessa. Toimet tuottivat myös tulosta: sähkön, lämmitysenergian ja veden kulutus laski. Energiansäästö on tärkeää toki kampanjan ja pahimman energiakriisin jälkeenkin, ja saimmekin kampanjan aikana hyödyllisiä oppeja ja ideoita energiatehokkaampaan asumiseen.
Loka-huhtikuussa Hekan sähkökulutus laski 2 prosenttia, lämmitysenergian määrä noin 4,5 prosenttia ja veden kulutus liki 3 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Sähkönkulutuksessa on mukana vain Hekan kohteiden ylläpidossa käytetty sähkö. Lämmitysenergian ja vedenkulutuksen laskuun ovat vaikuttaneet myös asukkaiden säästötoimet.
Kampanja näkyi Hekan taloissa
Kampanja näkyi Hekan taloissa monin tavoin. Ilmoitustauluille jaettiin viisikieliset energiansäästövinkkijulisteet ja kannustimme asukkaita energiansäästöön muun muassa sosiaalisessa mediassa, Hima-lehdessä ja uutiskirjeessä. Asuntojen tavoitelämpötilaa laskettiin 21 asteesta 20 asteeseen kaikissa kohteissa, joissa se oli mahdollista. Saunavuoroja tiivistettiin, saunomislämpötilaa laskettiin ja monissa kohteissa joulusaunaa ei lämmitetty talotoimikunnan päätöksellä. Lisäksi aloitimme tarkistuskierrokset, joissa varmistettiin talojen teknisten järjestelmien oikea toiminta. Tarkastimme myös talojen ilmanvaihtoa ja säädimme käyntiaikojen tarkoituksenmukaisuutta ja käyntiaikoja. Teknisten järjestelmien tarkistus jatkuu myös kampanjan loputtua.
Kampanjan päätyttyä asuntojen tavoitelämpötila palautetaan 21 asteeseen. Saunavuorojen tiivistys jatkuu edelleen. Saunomislämpötila on jatkossa 70–80 astetta.
Data ohjaa energiatehokkuuteen
Kampanjan aikana datan merkitys korostui: mitä tarkempaa tietoa meillä on talojemme teknisten järjestelmien toiminnasta, sitä paremmin voimme varmistaa niiden mahdollisimman tehokkaan toiminnan. Aiomme jatkaa teknisten järjestelmien tarkastuksia.
Datan keruussa ja hyödyntämisessä on paljon energiansäästöpotentiaalia. Seuraavaksi on tärkeää kasvattaa mittausdatan määrää ja laatua. Otimme syksyllä 2022 käyttöön uuden energiajohtamisenjärjestelmän Enerkeyn, jossa pystymme muun muassa seuraamaan kulutuksia talokohtaisesti tuntitasolla. Datan analysoimisessa hyödynnämme tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia.
Kampanjan aikana saimme paljon hyviä energiansäästöideoita ja -vinkkejä. Kiitos niistä! Datan ohella asukkaidemme ja työntekijöiden aktiivisuus sekä kehitysideat ja huomiot ovat tärkeitä, kun kehitämme toimintaamme yhä energiatehokkaampaan suuntaan.
Astetta alemmas -kampanja on puolivälissä
Loka-, marras- ja joulukuun aikana Hekan sähkökulutus laski 2 prosenttia, lämmitysenergian määrä noin 5 prosenttia ja veden kulutus liki 4 prosenttia verrattuna vuoteen 2021. Sähkönkulutuksessa on mukana vain Hekan kohteiden ylläpidossa käytetty sähkö. Lämmitysenergian ja vedenkulutuksen laskuun ovat vaikuttaneet myös asukkaiden säästötoimet.
Tärkeimpiä Hekan energiansäästötekoja:
- Laskimme asuntojen tavoitelämpötilaa 21 asteesta 20 asteeseen kaikissa niissä kohteissa, joissa se on mahdollista.
- Tarkastimme kellari- ja varastotilojen lämpötiloja. Näiden tilojen tavoitelämpötilaksi asetettiin 17 astetta.
- Saunavuoroja on alettu tiivistää niin, ettei saunavuorojen väliin jäisi käyttämättömiä vuoroja. Tässä on vielä parantamisen varaa ja tiivistäminen jatkuu myös tänä vuonna.
- Talosaunojen lämpötilojen tarkistaminen aloitettiin: saunojen lämpötilaksi asetetaan 70 astetta.
- Järjestimme tarkistuskierroksia, joissa varmistetaan teknisten järjestelmien oikea toiminta. Tarkistuskierrokset jatkuvat myös tänä vuonna.
- Tarkastimme talojen ilmanvaihtoa ja säädimme käyntiaikojen tarkoituksenmukaisuutta ja käyntiaikoja. Tämäkin työ jatkuu myös tänä vuonna.
- Olemme kannustaneet työntekijöitä etsimään energiansäästökohteita omasta työstä ja työnympäristöstä. Yhteensä työntekijöiden energiahuomioita ja -vinkkejä olemme saaneet noin 30 kappaletta.
Monissa kohteissa joulusaunaa ei lämmitetty talotoimikunnan päätöksellä.
Olemme kannustaneet asukkaitamme energiansäästöön monin tavoin:
- Kaikkiin rappuihin jaettiin lokakuussa viisikielinen juliste, jossa annettiin helppoja vinkkejä energiansäästöön.
- Keräsimme asukkailtamme energiansäästövinkkejä, joita oli vuoden vaihteeseen mennessä lähetetty 42 kappaletta. Kiitos niistä! Vinkkejä on julkaistu Hekan Astetta alemmas -kampanjasivulla.
- Energiansäästö oli aiheena vuoden viimeisessä Hima-lehdessä.
- Olemme ohjeistaneet asukkaitamme sähkökatkojen varalta verkkosivuillamme ja Hima-lehdessä.
- Kampanja on tavoittanut kymmeniä tuhansia asukkaitamme sosiaalisen median ja uutiskirjeemme kautta.
Energiansäästö on kaikkien suomalaisten asia
Suomalaisten tekemät energiansäästöteot tuottivat tulosta: sähkönkulutus laski myös valtakunnallisesti loppuvuoden aikana. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkönkulutus laski Suomessa lokakuussa 7 prosenttia, marraskuussa 9 prosenttia ja joulukuussa 10 prosenttia verrattuna vuoteen 2021. Tästä on hyvä jatkaa, sillä Astetta alemmas -kampanja ja koko Suomen energiansäästötalkoot jatkuvat lämmityskauden loppuun eli maalis-huhtikuulle saakka.
**
Pese täysiä koneellisia ja vain tarpeen mukaan

Moni asukkaamme on lähettänyt meille toimivan arjen energiansäästövinkin: tehosta pyykinpesua.
”En käytä enää omaa pesukonetta vaan pesen täysiä koneita pesutuvassa.”
”Pesen pyykit ja tiskit lyhyemmillä ohjelmilla.”
”Lyhennän pyykinpesukoneen ohjelmien pesuaikoja, lyhyemmällä pesulla tulee melestäni puhdasta pyykkiä.”
Alla on lisää hyviä ohjeita, joilla pyykinpesu onnistuu energiatehokkaammin.
Vinkit energiatehokkaaseen pyykinpesuun ja pyykin kuivaukseen:
- Pese täysiä koneellisia.
- Valitse eko-ohjelma ja alhaisemmat lämpötilat, jos mahdollista.
- Tarkista ohjekirjasta vähän energiaa kuluttavat ohjelmat ja käytä niitä pesutarpeen mukaan.
- Pese tekstiilit vain, kun ne ovat oikeasti likaisia. Tuuleta vaatteita ja pidennä pesuvälejä. Noudata tekstiiliin merkittyjä suosituksia pesulämpötilasta.
- Harkitse, milloin käytät kuivausrumpua. Uudemmat kuivausrummuista on lämpöpumpputoimisia ja energiatehokkaita. Vanhat, kondensoivat kuivausrummut voivat kuluttaa runsaastikin sähköä, etenkin jos niiden käyttölämpötila on korkea.
- Kun hankit uutta pyykinpesukonetta tai kuivausrumpua, valitse sähköä ja vettä säästävä laite. Vertaile laitteiden energiamerkintöjä.
- Hyödynnä laitteiden aikaohjauksia. Paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttämistä on tarpeen välttää huippukulutuksen aikana, eli arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunteina (kello 8–10 ja kello 16–18).
Lue lisää energiansäästövinkkejä Astetta alemmas -kampanjan sivuilta.
Onko sinulla energiansäästövinkki, jonka haluat jakaa Hekan asukkaille? Lähetä vinkki ja osallistu leffalippupakettien arvontaan.
Siirrä sähkön käyttöä kulutushuipputuntien ulkopuolelle

Valtakunnallisesti sähkön käytössä on arkipäivisin kaksi kulutushuippua: aamulla kello 8–10 ja uudelleen alkuillasta tavallisimmin kello 16-17 ja uudelleen 19-20 välillä. Siirrä omaa sähkönkäyttöäsi näiden tuntien ulkopuolelle. Se pienentää sähkökatkojen riskiä.
Sähkönkäytön ajallinen siirtäminen eli kulutusjousto on juuri nyt tärkeää jokaisessa kodissa, jotta sähkön riittävyys turvataan kaikille, kaikissa tilanteissa. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä on tarjolla runsaasti ja se on edullista.
Yleisohjeena on sähkönkäytön pienentäminen arkisin aamulla klo 8-10 ja iltaisin 16-20, jolloin suurimmat kulutukset osuvat yleensä 16-17 ja 19-20 tietämille. Pyri tasaamaan sähkönkäyttöäsi. Käynnistä ja käytä suuritehoisia laitteita vuorotellen myös huippukulutustuntien jälkeen.
Sähköpulan uhka voi ilmaantua muunakin aikana, joten seuraa uutisia ja jakeluverkkoyhtiösi tiedotteita. Huolehdi, että ajantasaiset yhteystietosi (matkapuhelinnumero, sähköposti) ovat Helenin tiedossa.
Kaikki hyötyvät kulutushuippujen tasaamisesta
Kulutuksen tasaaminen on nyt välttämätöntä ja järkevää riippumatta siitä, onko käytössäsi kiinteähintainen vai pörssisähkösopimus. Lataa puhelimeesi Fingridin Tuntihinta-appi ja seuraa sähkön hintaa, joka reagoi sähkön tarjonnan ja kysynnän tilanteeseen. Mitä kalliimpaa sähkö on, sitä suuremmaksi nousee riski sähköpulasta ja jakelukeskeytyksistä.
- Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta arkiaamun ja arki-illan huippukulutustuntien aikana.
- Omaksu arkeen uusia laitteiden käyttöaikoja ja hyödynnä ajastustoimintoa. Siirrä esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneiden käyttö aikaiseen aamuun, keskipäivään tai myöhempään iltaan.
- Lataa elektroniset laitteet kiivaimpien sähkönkäyttötuntien ulkopuolella.
- Sammuta aina kaikki sähkölaitteet ja irrota verkkovirrasta latausjohdot, joita et käytä.
Lue lisää energiansäästövinkkejä Astetta alemmas -kampanjan sivuilta.
**
Katso Asiaa energiasta -webinaarin tallenne
Webinaarissa oli asiaa Hekan energiateoista, Astetta alemmas -kampanjasta ja sähkökatkoihin varautumisesta. Webinaarin tallenteen voi katsoa vuokralaisneuvottelukunnan Youtube-kanavalta.
**
Hekan asukkaiden energiansäästövinkkejä lokakuulta

Osana kampanjaa olemme pyytäneet asukkaitamme jakamaan omia energiansäästövinkkejään. Vinkkejä onkin tullut kiitettävä määrä, kiitos niistä! Vinkeissä kannustetaan omien arjen rutiinien muuttamiseen ja pohditaan muun muassa saunomista sekä ruoan laittoa.
Käymme läpi kaikki Hekalle osoitetut vinkit ja selvitämme, mitkä niistä on mahdollista toteuttaa.
Vinkkejä lähettäneiden kesken arvottiin Finnkinon leffalippupaketteja. Lokakuussa leffalippupaketit menivät Päiville ja Merville. Onnittelut voittajille!
Onko sinulla energiansäästövinkki, jonka haluat jakaa Hekan asukkaille? Lähetä vinkki ja osallistu leffalippupakettien arvontaan.
Saunominen ja peseytyminen
Suuri osa asukkaiden vinkeistä liittyi saunomiseen, peseytymiseen, lenkkisaunoihin ja saunojen lämpötilaan.
”Voisiko suihkutilojen, joissa on lattialämmitys, lämmitystä pudottaa parilla asteella?”
”Saunavuorot voitaisiin lyhentää 45 minuuttiin ja niputtamaan mahdollisuuksien mukaan peräkkäin, ettei jää tyhjiä vuoroja väliin. Kiukaan päälläoloaika lyhenisi myös. Voitaisiin myös alkaa tarjoamaan 2krt/kk saunavuoroja. Myös yösaunavuoroja voisi harkita. Yhteiskunnan kannaltahan mahdollinen sähköpula koskee alkuiltaa. Yöllä sitä sähköä kyllä riittää. Myös talopesulaan yöpesumahdollisuus .”
”Saunavuorot voisi väliaikaisesti tiivistää kolmelle päivälle viikossa ja kiukaan lämpöä alentaa vaikka viisi astetta, koska saunat on usein liian kuumia. Vuorot voisi lyhentää 45min pituisiksi, että useampi vuoro mahtuisi päivälle. Alkuperäiset vuorolistat säästettäisi ja tilanteen helpottaessa niihin voisi palata.”
”Käsien pesu. Valutan vettä vain 1/4 voimakkuudella. Suosituspesuaikahan on 30 sekunttia, mutta mielestäni riittää 20 sekunttia. Jos hana on kokonaan avoinna, vettä kuluu yli 4 litraa! Kun vain lirutan, vettä kuluu kaksi juomalasillista 20 sekunnissa ja kädet puhdistuvat vähintään yhtä hyvin!”
”Joka päivä ei tarvitse käydä suihkussa, jollei työn puolesta ole pakollista. Jotkut ihmiset lutraa pari kertaa päivässä suihkun kanssa. Samoin pesukonetta ei tarvitse joka päivä käyttää, tiskikone samoin kuluttaa paljon.”
”Lopettakaa kaikki lenkkisaunat!”
”Lenkki/talkoosaunojen lopetus! Jokainen voi halutessaan varata saunavuoron!”
”Lenkkisaunojen järjestäminen niin, että taloissa, joissa on kaksi saunaa, niin molempia ei lämmitetä, vaan yhden saunan lämmitysaika jaetaan puoliksi sekä miehille että naisille. Ensiksi vaikka naistenvuoro 2 tuntia ja sitten miestenvuoro 2 tuntia. Säästyy huomattavasti energiaa.”
”Kartoittakaa lämpeneekö lenkkisaunat turhaan.”
”Hekan taloissa tulisi tehdä selvitys saunavuorojen käytöstä. Jos vuoroja on varaamatta niin, että sauna on lämpimänä turhaan tulisi vuoroja tarkastella uudelleen. Omassa talossani ilmeisesti vuorot alkavat kello 14, mutta ainakin Tampuurin mukaan vuoroja ei aikaisin iltapäivällä ole juuri varattuina. Sauna kuulemma tarvitsee yhden päivän viikossa kuivuakseen. Olisi parempi, että sauna lämpiäisi vähemmän aikaa useampana päivänä, jolloin saunat ei lämpiäisi turhaan.”
”Saunojen lämpötilaa voisi laskea, ainakin meidän talon saunassa on n. 90 astetta. Kun meidän saunavuoro on kello 19, siinä ei kyllä pysty löylyistä nauttimaan.”
”Vaikka viikonloppuisin sähkön kulutus on alimmillaan, Hekalla ei kuitenkaan saunat lämpiä lainkaan sunnuntaisin ja pyykkitupa on joissakin Heka-kohteissa sunnuntaisin auki vain kello 12–18, vaikka se on muina viikonpäivinä auki kello 08–20.”
”Lenkkisaunavuoroihin lisätkää sekasaunavuoro, jotta perheelliset asukkaat eivät joudu varaamaan omia vuoroja. Sähköä säästyy! Kunhan ilmanvaihdon teho pidetään riittävänä, niin ei tartu ilmavälitteiset sairaudet kuten flunssat. Koska sähkö on halvinta sunnuntaisin, sekasaunavuoro ja muut lenkkisaunat voisivat olla sunnuntaisin.”
Ruokaa pöytään energiapihisti
Ruoan valmistukseen kuluu arjessa energiaa. Siksi kannattaakin tehdä paljon ruokaa kerralla, hyödyntää uunin jälkilämpö ja käyttää esimerkiksi vedenkeitintä apuna kokkailuissa.
”Ruokaa kannattaa tehdä kerralla useammaksi päiväksi liedellä tai uunissa. Kun uunin kerran lämmittää, voi samalla kertaa tehdä toisenkin ruuan tai vaikka paistaa joitain.”
”Liesi kuluttaa paljon energiaa, joten jos teen esimerkiksi keittoa, hyödynnän vedenkeitintä. Ruoka kiehuu nopeammin ja voin käyttää pienempää astetta. Lisäksi teen ruokaa isomman satsin kerralla, joten useamman päivän käytän ruuan lämmittämiseen vain mikroa.”
”Kun tekee ruokaa, voi esim. perunat jättää kypsymään jälkilämmölle kannen alle loppuvaiheessa, eli ei tarvitse koko aikaa pitää hellaa päällä.”
”Paistamisen tai kypsennyksen aikana sammutan uunin hieman aikaisemmin. Voit esimerkiksi lopettaa kananmunan kypsennyksen sammuttamalla lämmön. Kana tai kala kypsyy itsestään kuumassa uunissa 10 minuuttia ennen loppua. Kokin suositus!”
”Vedenkeittimellä kannattaa keittää vesi myös ruuanlaittoa varten, ruoka tulee nopeammin. Vesi pääsee kiehumispisteeseen energiatehokkaammin vedenkeittimellä kuin lieden päällä.”
”Kannattaa tehdä kerralla ruokaa useammaksi päiväksi. Jos teet ruuan uunissa, tee samalla uuninlämmityksellä vaikka sämpylät ruuan lisäksi.”
Arjen energiaviisaita tekoja
Moni vinkkasi myös, miten omaa arkea saa pienin teoin muutettua energiaviisaammaksi ja samalla ehkä rauhallisemmaksikin.
”Otsalamput käyttöön: kirjojenlukua, huimia seikkailuleikkejä, kynttiläiltoja, hierontaa perheenjäsenille, rentoutusharjoitteita tai joogaa. Älylaitteet ja tietokonepelit kiinni, kun niitä ei tarvita. Pihalle leikkimään vanhoja, hyviä seuraleikkejä. Aikuisille myös ulkoliikuntaa. Kootkaa kodinturhat sähkövempeleet olohuoneen pöydälle ja eläkää viikko ilman niitä ja miettikää, mitä oikeasti tarvitsette?”
”Polta paljon kynttilöitä, lämmittää hyvin ja on kaunista sekä tunnelmallista.”
”Ihmiset voisivat miettiä, tarvitseeko rappuun oikeasti valoja sytyttää. Meidän kuusikerroksisessa talossa asuu ihmisiä, jotka painavat valot ihan kun vaan ilmoittaakseen, että rapussa kuljetaan, vaikka ihan hyvin valoisana aikana rapussa näkee. Luulisi, että näin saataisiin säästöjä myös aikaan.
”Lakaise imuroinnin sijaan. Jos lattioille on kertynyt vain vähän roskia, ei imuria kannata kaivaa esille. Rikkaharja ja -lapio ovat kätevä tapa siivota ilman sähköä. Imuria ei myöskään kannata käyttää aina täydellä teholla, sillä usein vähempikin riittää.”
”Jos "astetta alemmas" tuntuu viileältä, laita villasukat jalkaan ja villapaita päälle.”
Vinkkejä Hekalle
Asukkaat toivoivat myös Hekalta toimia energiansäästöön liittyen. Näiden toteutumista selvitetään osana Hekan energiansäästötoimia, joissa etsitään tapoja säästää energiaa Hekan kohteissa.
”Rappukäytäviin, pyörävarastoihin ja vastaaviin tiloihin pitäisi saada liiketunnistimet ja hämäräkytkimet! Eli valo menee päälle vain, jos on sekä liikettä että hämärää. Jos ulkona on valoisaa ja pyörävarastossa on riittävän suuret ja puhtaat ikkunat, valoa ei tarvita? Säästää myös siivouskuluissa, jos siivooja ei joudu pyyhkimään valokatkaisimia! ”
”Kertokaa asukkaille, paljonko mikäkin maksaa. Paljonko maksaa, jos wc-pönttö vuotaa ja asukas ei tee siitä vikailmoitusta?”
”Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen tärkeää.”
”Posliinikatu 4 huoneistojen puuttuvat parvekelasit. On todistettu, että parvekelasit auttaisivat huoneistoja pitämään lämmön sisällä eikä jokaisella parvekekäynnillä asunto viilene. Meren läheisyys vaikuttaa myös parvekelasien tarpeeseen. Uskon ja tiedän että parvekelaseilla on suuri energiaa (lämpöä) säästävä merkitys!”
”Pihavalojen seuranta ajastimella tai vähentämällä lamppuja! tai liiketunnistimet käyttöön!”
”Rajoitus pesulankäyttöön esimerkiksi yhteen kertaan viikossa. Monet pesevät päivittäin.
”Vaihtakaa vanhat sähköliedet kiertoilmauuneihin ja liesiin, jotka lämpiävät nopeammin ja ovat turvallisempia.”
**
Säästä lämmintä vettä: Lyhennä suihkuaikaa!

Veden lämmittäminen vie paljon energiaa ja suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen. Kiinnitä siis huomiota suihkuaikoihin, ja pidä ne lyhyinä. Myös lauluesitykset kannattaa nyt säästää suihkun ulkopuolelle.
Vinkit lämpimän veden säästöön:
- Lyhennä suihkuaikaa.
- Vältä veden turhaa juoksutusta. Sulje suihku saippuoinnin ajaksi.
- Tarkista hanat ja suihkupäät. Jos huomaat niiden vuotavan, tee asiasta vikailmoitus.
- Vähennä hiustenpesukertoja, jos mahdollista. Hiuksia ei tarvitse pestä joka päivä.
- Sulje hana hampaiden pesun ajaksi.
- Katso, että lapset eivät jää suihkuun pitkäksi aikaa ja oppivat ripeän peseytymisen.
Huolehdi myös pesutilojen riittävästä ilmanvaihdosta. Muista, että pitkät suihkut kasvattavat kylpyhuoneiden kosteuskuormaa. Kosteuskuorman tasaaminen vaatii lämpöä ja tehostettua ilmanvaihtoa, mikä lisää energiankulutusta.
**
Astetta alemmas -kampanja
Astetta alemmas -energiansäästökampanja tulee olemaan esillä taloissamme, toimipisteissämme sekä Ekoekspertti-sovelluksessa ja muissa viestintäkanavissamme. Kampanjan järjestävät Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra.
Lisätietoja löytyy kampanjan verkkosivulta.
Miten asukas voi osallistua energiansäästökampanjaan?
Tee ainakin nämä:
- Lyhennä suihkuaikaa: säästä lämmintä vettä.
- Älä peitä pattereita ja termostaatteja, se estää niiden toimintaa.
- Tuuleta nopeasti ristivedolla, älä jätä ikkunoita auki.
- Tee vikailmoitus, jos huomaat energiaa kuluttavan vian.
- Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet. Vedä turhat pistokkeet irti seinästä.
Onko sinulla mielessä hyvä energiansäästövinkki? Lähetä oma energiansäästövinkkisi ja voit voittaa elokuvalippuja. Palkitsemme kuukausittain kaksi parasta vinkkiä elokuvalippupaketilla (2 lippua/per paketti).
Lähetä oma energiansäästövinkkisi tästä.
Julkaisemme parhaat vinkit tällä verkkosivulla sekä Hekan Facebook- ja Instagram-sivuilla.
Miten Heka osallistuu kampanjaan?
Kannustamme asukkaita energiansäästämiseen.
Kannustamme henkilökuntaamme arkityöhön kuuluvien toimenpiteiden lisäksi havainnoimaan mahdollisia energiansäästökohteita ja ideoimaan uusia tapoja säästää energiaa.
Laskemme asuntojen tavoitelämpötilaa 21 asteesta 20 asteeseen.
- Jos asunnossasi on huomattavan viileää, jätä asiasta vikailmoitus asukassivujen tai Hekan verkkosivujen kautta.
Tarkistamme rakennustemme teknisten järjestelmien toimintaa.
- Järjestämme tarkistuskierroksen teknisten järjestelmien oikean toiminnan varmistamiseksi: tarkastamme kaikkien poistoilmalämpöpumppujen, ilmanvaihdon lämmöntalteenottojen ja aurinkovoimaloiden toiminnan.
- Tarkistamme kaikkien kohteiden ilmanvaihdon, tehostettujen käyntiaikojen tarkoituksenmukaisuuden ja käyntiaikoja säädetään.
Kartoitamme ulko- ja yleisten tilojen valaisimet ja selvitämme, onko mahdollista aikaistaa tavoitetta kaikkien valaisimien vaihtamisesta LED-valoihin vuoden 2025 loppuun mennessä.
Tarkastamme kellari- ja varastotilojen lämpötilat.
- Tarvittaessa säädämme tilojen lämpötiloja ja niiden tavoitelämpötilaksi asetetaan 17 astetta.
Heka käy energiatehokkaasti ja uusiutuvalla energialla
Hekalla tehdään määrätietoisesti töitä kiinteistöjen energiankulutuksen pienentämiseksi. Kaikki valmistuvat uudiskohteemme ovat A-energialuokkaa. Peruskorjauksissa tavoittelemme kerrostaloissa vähintään 32 prosentin ja rivitaloissa vähintään 36 prosentin parannusta valmistumisvuoden aikaiseen energiatehokkuuteen. Asennamme lämmöntalteenottojärjestelmiä, joilla vähennämme merkittävästi energiahukkaa. Uusiin ja peruskorjattaviin kohteisiimme tulee aurinkovoimala aina, kun se on teknisesti mahdollista sekä maalämpö, jos se on mahdollista ja kannattavaa. Tavoitteenamme on hiilineutraali energiankulutus vuoteen 2030 mennessä.
Hekan kiinteistösähkö on uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua. Asuntojemme kaasuliesissä käytetään eloperäisistä raakaa-aineista, esimerkiksi biojätteestä, valmistettua biokaasua. Hekan hankkimaa kiinteistösähköä ja biokaasua ei tuoteta Venäjällä.
Kiinteistösähköä käytetään muun muassa piha- ja porrashuonevaloissa, autolämmityspistokkeissa sekä talosaunoissa ja -pesuloissa. Asukkaamme ostavat huoneistosähkön haluamaltaan toimittajalta omalla sähkösopimuksellaan.
