Hae vapautuvaa Heka-asuntoa tai etsi asunnonvaihtokumppania.

Joskus voi tulla tarve vaihtaa nykyisestä asunnosta sellaiseen, joka vastaa kooltaan, varusteluiltaan tai sijainniltaan muuttuneen elämäntilanteen tarpeisiin. Voit hakea vaihtoa vapautuviin Heka-asuntoihin tai etsiä asunnonvaihtokumppania, jonka kanssa vaihtaa asuntoja päikseen. 

Kolmasosa Hekalle valmistuvien uudiskohteiden asunnoista varataan vaihtoasunnoiksi Hekalla jo asuville, vaihtoasunnon tarpeessa oleville asukkaille. 

Helsingin kaupunki tekee asukasvalinnan 

Helsingin kaupunki vastaa Hekan asuntojen asukasvalinnoista. Myös vaihtoa Hekan asunnosta toiseen hakevat jättävät asunnonvaihtohakemukset sinne.

Hekan asuntoihin ei ole tulorajoja, mutta hakijoiden tulot vaikuttavat edelleen asukaspäätöksiä ohjaavaan tarveharkintaan.

Hekan aluetoimistot eivät käsittele asunnonvaihtohakemuksia tai tee päätöksiä asunnonvaihdoista.

Asunnonvaihdon edellytykset

Jos asumistarpeesi on muuttunut ja olet asunut vähintään vuoden Hekan asunnossa, voit hakea vaihtoa toiseen asuntoon.

 • Sinulla on perusteltu tarve vaihtoasunnolle. Voit hakea vaihtoa esimerkiksi perhekoon muuttuessa, taloudellisissa vaikeuksissa tai terveydellisistä syistä.
 • Olet päävuokralainen ja olet ennen vaihdon hakemista asunut nykyisessä Heka-asunnossasi vähintään vuoden. Asumisaika lasketaan vuokrasopimuksen alkamispäivästä. Jos olet saanut asunnon vuokraoikeuden siirron kautta, asumisaika lasketaan siitä päivästä, jolloin vuokraoikeus on siirretty sinulle. 
 • Sinulla on toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus Hekan asuntoon.
 • Sinua ei ole hakemuksen jättämistä edeltävän vuoden aikana kirjallisesti varoitettu järjestysmääräysten rikkomisesta tai häiritsevästä asumisesta.
 • Sinulla ei ole maksamattomia vuokria.
 • Vuokranantajalla ei ole sinua kohtaan muita taloudellisia vaatimuksia.
 • Nykyisen asuntosi kunnossa ei ole huomauttamista.
 • Asunnonhakijoita koskevat varallisuusrajat eivät koske asunnonvaihtajia.

Kun haluat vaihtaa asuntoa Hekan sisällä, toimi näin

Voit myös hakea vaihtoa vapautuvaan Heka-asuntoon suoraan Vuokra-asunnon haun kautta ja samanaikaisesti etsiä omatoimisesti vaihtokumppania Asunnonvaihtopörssistä. Hakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan ja voit uusia sen, jos asunnonvaihtotarpeesi jatkuu. Jos sähköinen asiointi ei onnistu, voit hakea vaihtoasuntoa myös asioimalla Vuokra-asunnon haun neuvonnassa.

Tilaa asunnontarkastus, kun olet saanut alustavan vaihtoasuntotarjouksen

Asunnontarkastusta asunnonvaihtoa varten ei hankita vielä hakuvaiheessa. Tilaa asunnontarkastus asunnonvaihtoa varten vasta sen jälkeen, kun asunnonvaihto näyttää toteutuvan. Ohjeet tarkastuksen tilaamiseen saat alustavan asuntotarjouksen mukana. Näin toimitaan riippumatta siitä, onko kyseessä keskinäinen vaihto, vaihto uudiskohteeseen vai vaihto vapautuvaan asuntoon. Lausunto asunnontarkastuksesta on maksullinen ja voimassa vuoden ajan.

Alustavan tarjouksen saamisen jälkeen sekä tarjouksen saaneen asukkaan että Hekan henkilökunnan pitää toimia ripeästi. Tilaa asunnontarkastus viipymättä tarjouksen tulemisen jälkeen. Hekan pitää tehdä asunnontarkastus ja siihen liittyvä lausunto pikaisesti, jotta valmis lausunto voidaan toimittaa asuntopalveluille kolmen arkipäivän sisällä tarjouksen saapumisesta. Tarkastuksen tekemiseen sekä lausunnon kirjoittamiseen ja eteenpäin toimittamiseen kuluu yleensä useampi työpäivä. Heka toimittaa lausunnon asunnontarkastuksesta Vuokra-asuntojen hakuun, minkä lisäksi asukas saa lausunnon itselleen.

Jos asunnontarkastuksissa huomataan, että asunnon kunnossa on merkittävästi huomautettavaa, asunnonvaihtoa ei voida puoltaa. Se johtaa siihen, että asunnonvaihto ei onnistu. Siksi on tärkeää, että asukas pyrkisi itse hoitamaan mahdolliset asumisen aikana aiheuttamansa viat tai puutteet asunnossa kuntoon ennen tarkastusta. Oman asunnon kunnon tarkastamisen apuna kannattaa käyttää asunnon tarkistuslistaa.

Asunnon tarkistuslista asukkaalle

Asunnon kunto tarkastetaan aina vuokrasopimuksen päättyessä. Vuokralainen ei ole vastuussa asunnon normaalista kulumisesta. Sen sijaan huolimattomuudella tai tahallisesti aiheuttamansa vauriot vuokralainen joutuu korvaamaan.

Jos asunnontarkastuksessa huomataan, että asunnossa on asukkaan itse aiheuttamia vikoja tai puutteita, se voi johtaa korvausvelvollisuuteen tai asunnonvaihtotilanteissa siihen, että asunnonvaihtoa ei voida toteuttaa.

Ennen asunnontarkastusta kannattaa käydä läpi asunnon kunto itse:

 • Et ole teettänyt asuntoosi muutoksia ilman Hekan aluetoimiston lupaa.
 • Asunnossasi ei ole paloturvallisuutta vaarantavaa määrää tavaraa.
 • WC:n pytty ja lavuaari ovat ehjät.
 • Kaappien ovet ovat ehjät ja tukevasti paikoillaan.
 • Asuntosi väliovet ja karmit ovat paikoillaan.
 • Lattiapinnat ovat ehjät.
 • Palovaroittimet ovat paikoillaan.
 • Ikkunat ja parvekelasit ovat kunnossa.
 • Jääkaappi, pakastin ja liesi ovat ehjät, ja niiden varusteet ovat tallessa.
 • Pistorasiat, kytkimet ja kiinteät valaisimet ovat ehjiä ja toimivia.
 • Asuntosi on siistissä kunnossa. 

Asunnon tarkistuslista Hekan asukkaille (pdf)

Vaihdosta sopiminen

Jos vaihto onnistuu, saat siitä tiedon ensisijaisesti sähköpostilla. Viestissä sinulle ilmoitetaan, mihin mennessä sinun on oltava Hekaan yhteydessä vaihdosta sopimiseksi. Sopimukset kannattaa tehdä heti, kun päätös asunnonvaihdosta on tullut. 

Vuokrasopimukset voi irtisanoa ja allekirjoittaa sähköisesti. Uudet sopimukset voi allekirjoittaa vasta, kun kaikki vaihdossa mukana olevien irtisanomiset on vastaanotettu. Jos sähköinen irtisanominen tai allekirjoittaminen ei ole mahdollista, suosittelemme, että vaihtokumppanit tulevat yhtä aikaa paikalle Hekan aluetoimistoon. Tätä varten on varattava aika Hekan asuntosihteereiltä. Tarvittaessa sopimuksen osapuolta voi paikan päällä edustaa myös valtakirjalla. 

Keskinäisissä vaihdoissa asuntoja ei remontoida vaihdon yhteydessä, vaan vaihtokumppanit vastaanottavat toistensa asunnot siinä kunnossa, jossa ne vaihtohetkellä ovat. 

Kun vuokrasopimus vaihtoasuntoon on tehty, vaihtoa ei voi perua.