Hae vapautuvaa Heka-asuntoa tai etsi asunnonvaihtokumppania.

Joskus voi tulla tarve vaihtaa nykyisestä asunnosta sellaiseen, joka vastaa kooltaan, varusteluiltaan tai sijainniltaan muuttuneen elämäntilanteen tarpeisiin. Voit hakea vaihtoa vapautuviin Heka-asuntoihin tai etsiä asunnonvaihtokumppania, jonka kanssa vaihtaa asuntoja päikseen.

Stadin asunnot tekee asukasvalinnan 

Helsingin kaupungin asuntopalvelujen asunnonvälityspalvelu Stadin asunnot valitsee asukkaat Hekan asuntoihin. Myös vaihtoa Hekan asunnosta toiseen hakevat jättävät asunnonvaihtohakemukset Stadin asunnoille.

Heka-alueyhtiöt eivät enää käsittele asunnonvaihtohakemuksia tai tee päätöksiä asunnonvaihdoista. Hekan asuntoihin ei ole 1. maaliskuuta 2018 alkaen tulorajoja, mutta hakijoiden tulot vaikuttavat edelleen asukaspäätöksiä ohjaavaan tarveharkintaan.

Asunnonvaihdon edellytykset

Jos asumistarpeesi on muuttunut ja olet asunut vähintään vuoden Hekan asunnossa, voit hakea vaihtoa toiseen asuntoon.

 • Sinulla on perusteltu tarve vaihtoasunnolle. Voit hakea vaihtoa esimerkiksi perhekoon muuttuessa, taloudellisissa vaikeuksissa tai terveydellisistä syistä.
 • Olet ennen vaihdon hakemista asunut nykyisessä Heka-asunnossaan vähintään vuoden. Asumisaika lasketaan vuokrasopimuksen alkamispäivästä.
 • Sinulla on toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus Hekan asuntoon.
 • Sinua ei ole hakemuksen jättämistä edeltävän vuoden aikana huomautettu eikä kirjallisesti varoitettu järjestysmääräysten rikkomisesta tai häiritsevästä asumisesta.
 • Sinulla ei ole maksamattomia vuokria.
 • Vuokranantajalla ei ole sinua kohtaan muita taloudellisia vaatimuksia.
 • Nykyisen asuntosi kunnossa ei ole huomauttamista.
 • Asunnonvaihtajille tehdään tulotarkistus. Asunnonvaihdolle ei ole tulorajoja, mutta tulot vaikuttavat vaihtopäätöksiä ohjaavaan tarveharkintaan. Tuloilla ei ole vaikutusta keskinäisiin vaihtoihin.
 • Asunnonhakijoita koskevat varallisuusrajat eivät koske asunnonvaihtajia.

Kun haluat vaihtaa asuntoa Hekan sisällä, toimi näin

 • Voit hakea asunnonvaihtoa suoraan Stadin asunnoilta vapautuvaan Heka-asuntoon.
 • Voit etsiä vaihtoasuntoa tai -kumppania itse Asunnonvaihtopörssistä. Jos löydät kumppanin keskinäiseen asunnonvaihtoon, laittakaa hakemus vaihdon hyväksymisestä Stadin asunnoille.

Voit myös hakea vaihtoa vapautuvaan Heka-asuntoon suoraan Stadin asunnoilta ja samanaikaisesti etsiä omatoimisesti vaihtokumppania asunnonvaihtopörssistä. Hakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan ja voit uusia sen, jos asunnonvaihtotarpeesi jatkuu. Jos sähköinen asiointi ei onnistu, voit hakea vaihtoasuntoa myös asioimalla Stadin asuntojen asiakaspalvelussa Kalasatamassa osoitteessa Sörnäistenkatu 1.

Hae isännöitsijälausunto Heka-alueyhtiöstäsi

Huomioithan, että Heka kokeilee 1.12.2018–30.4.2019 uutta käytäntöä liittyen asunnonvaihtoon vaadittaviin isännöitsijälausuntoihin. Kokeilun aikana isännöitsijälausuntoa ei tarvitse hankkia vielä hakuvaiheessa, vaan vasta silloin, kun asunnonvaihto näyttää toteutuvan. Lue lisää kokeilusta.

Kätevimmin tilaat lausunnon verkkosivujemme lomakkeella. Puoltavan isännöitsijänlausunnon saadaksesi sinulla ei saa olla maksamattomia vuokria tai muuta velkaa Hekalle eikä viimeisen vuoden aikana annettua kirjallista varoitusta. Ennen isännöitsijänlausunnon kirjoittamista tehdään myös asuntotarkastus nykyiseen asuntoosi, jonka kunnossa ei saa olla huomautettavaa.

Isännöitsijänlausunto on maksullinen ja voimassa vuoden ajan.

Vaihdosta sopiminen

Jos vaihto onnistuu, saat siitä tiedon ensisijaisesti sähköpostitse. Sinulle ilmoitetaan, milloin sinun on viimeistään tehtävä vuokrasopimus vaihtoasuntoosi. Sopimukset on tehtävä kuluvan kalenterikuukauden viimeiseen päivään mennessä.

Keskinäisessä vaihdossa suositellaan, että vaihtokumppanit tulevat yhtä aikaa paikalle alueyhtiöiden toimistoon, kun irtisanotaan nykyisiä vuokrasopimuksia ja allekirjoitetaan uusia. Tätä varten kannattaa varata aika alueyhtiön asiakaspalvelusta. Vuokrasopimusten allekirjoittaminen voi olla mahdollista myös sähköisesti. Tarvittaessa sopimuksen osapuolta voi  paikan päällä edustaa myös valtakirjalla. Irtisanomiset ja uudet sopimukset on tehtävä alueyhtiön/yhtiöiden toimistossa saman kalenterikuukauden aikana. Keskinäisissä vaihdoissa asuntoja ei remontoida vaihdon yhteydessä, vaan vaihtokumppanit vastaanottavat toistensa asunnot siinä kunnossa, jossa ne vaihtohetkellä ovat.

Kun vuokrasopimus vaihtoasuntoon on tehty, vaihtoa ei voi perua.