Tutustu vuokranmaksua koskeviin ohjeisiimme. Tältä sivulta saat ohjeita myös vesimaksuennakon palautusta varten. 

Eräpäivät

Maksa asunnon vuokra kuukausittain joka kuukauden neljänteen päivään mennessä. Jos neljäs päivä on viikonloppuna tai pyhäpäivänä, on eräpäivä siitä seuraava arkipäivä. Myös muiden mahdollisten maksujen, kuten autopaikan vuokran sekä sauna- ja pesulamaksun, eräpäivä on tavallisesti sama kuin asunnon vuokralla.

Maksutiedot

Vuokran ja muiden mahdollisten toistuvien maksujen maksua varten lähetämme vuosittain joulukuussa ohjeet seuraavan vuoden vuokrien maksamiselle. Ohjeista näet tilin, jolle vuokra tai muut maksut maksetaan, sekä viitenumerot. Jos sinulla on kysyttävää asumisen maksuista, ota yhteyttä Hekan aluetoimistoon.

Ota käyttöösi e-lasku

E-lasku on helppo ja ekofiksu tapa huolehtia vuokranmaksusta. Lasku tulee suoraan verkkopankkiisi, jolloin kaikki maksutiedot ovat laskussa aina automaattisesti oikein eikä näppäilyvirheen mahdollisuutta ole. Laskun maksaminen vaatii vain muutaman napin painalluksen.

E-laskun käyttöönotto pienentää myös ympäristökuormitusta, sillä se vähentää turhaa paperinkulutusta ja luonnonvarojen käyttöä. Paperilaskun ilmastovaikutukset ovat keskimäärin nelinkertaiset e-laskuun verrattuna.

Ota e-lasku käyttöön omassa verkkopankissasi etsimällä kohta ”e-lasku”. Hae laskuttaja nimellä ”Heka", valitse listalta oma alueesi ja täytä lomakkeen tiedot. Kun hyväksyt sopimuksen, saat jatkossa laskut suoraan verkkopankkiisi. 

Tarkat tiedot e-laskun käyttöönottoon löydät oman pankkisi verkkosivuilta. 

Maksamatta tai osin maksamatta jäänyt vuokra

Jos sinulla tilapäisiä vaikeuksia maksaa vuokraa, ota yhteyttä aluetoimistosi vuokrasihteeriin maksusopimuksen tekemiseksi.

Jos vuokraa ei ole maksettu kokonaan tai osittain, vuokrasihteeri lähettää sinulle perintäkirjeen. Jos jätät vuokran toistuvasti maksamatta perintäkirjeistä huolimatta, Heka ryhtyy perimään vuokraa oikeudessa ja hakee häätöä.

Myös jatkuva vuokravelka tai toistuva myöhästely vuokran maksamisessa voivat johtaa vuokrasopimuksen päättymiseen. Jos osa vuokrastasi on jatkuvasti maksamatta tai maksat vuokran jatkuvasti räikeästi myöhässä, vuokrasihteeri lähettää sinulle tässäkin tilanteessa perintäkirjeen, jossa sinua kehotetaan korjaamaan asia. Jos et korjaa vuokranmaksukäyttäytymistäsi, asia etenee lopulta oikeuteen.

Perinnän vaiheet

  1. Asukas ei reagoi perintäkirjeisiin tai muihin yhteydenottoihin.
  2. Heka vie asian käräjäoikeuteen.
  3. Asukas saa haasteen käräjäoikeudesta.
  4. Häätötuomio käräjäoikeudesta. Merkintä asukkaan luottotietoihin.
  5. Heka siirtää häätötuomion ulosottoon.
  6. Häätö, asuminen Hekan asunnossa päättyy. Velkojen perintä ulosotossa. 
     
Perintäprosessin vaiheet
Perinnän vaiheet. Klikkaa suuremmaksi.

Asumistuki

Asumistukea voit hakea Kelasta, myös Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta. Kelan verkkosivuilla on laskuri, jolla voit arvioida, oletko oikeutettu asumistukeen. Jos saat asumistukea, se tulee ohjata maksettavaksi suoraan vuokranantajan eli Hekan tilille. Aluetoimisto saa tarvittaessa antaa Kelalle ja sosiaaliviranomaisille tietoja vuokralaisen vuokranmaksusta.

Vesiennakkomaksujen palautus

Jos olet saanut vesimaksuennakon hyvityslaskun ja sinulla ei ole vuokravelkaa, voit vähentää hyvityksen seuraavan kuukauden vuokrastasi. Jos sinulla on vuokravelkaa, siirrämme hyvityksen kattamaan maksamatonta vuokraasi.

Pyynnöstäsi voimme palauttaa yli 10 euron suuruisen hyvityksen tilillesi. Ilmoita tilinumerosi verkkosivuillamme olevalla lomakkeella.

Hyvityksen vähentäminen vuokrasta

Hyvitettävän summan voit vähentää seuraavan kuukauden vuokrasta, jos sinulla ei ole vuokravelkaa. 

Hyvityslaskun summa ei automaattisesti pienennä seuraavan kuukauden e-laskulla maksettavan vuokran määrää. Jos käytössäsi on e-lasku, vähennä verkkopankissa hyvityksen osuus tavallisesti maksamastasi vuokrasummasta.

Jos maksat vuokran itse verkkopankissa kuukausittain, vähennä hyvitys tavallisesti maksamastasi kokonaissummasta.

Lisäohjeita saat tarvittaessa alueesi vuokravalvonnasta.

Muut maksut

Tarkistathan asumiseesi liittyvien maksujen tili- ja viitenumerot tarkkaan. 

Emme vaadi asukkailtamme vuokravakuutta.