Muuttuvat elämäntilanteet voivat heikentää talouden tasapainoa. Vuokranmaksuvaikeuksiin on kuitenkin saavilla tukea. Jos vuokranmaksusi vaikeutuu, ole ajoissa yhteydessä Hekaan tilanteen ratkaisemiseksi.  

Hekan asuntojen vuokrat erääntyvät maksettavaksi aina kuukauden 4. päivänä. Asukassivujen kohdasta Oma talous voit päävuokralaisena katsoa vuokran ja muiden maksujesi tiedot ja mahdolliset vuokra- tai muut velkasi Hekalle. Näet myös edelliset Hekalle suorittamasi maksut ja mahdolliset maksettavaksi tulleet erillislaskut. Asukassivujen kohdassa Viestit voit olla yhteydessä Hekaan vuokranmaksuun liittyvissä asioissa. 

 

Toimi näin, jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokrasi ajallaan 

Sovi maksusuunnitelmasta Hekan kanssa 

Jos sinulla on tilapäisiä vaikeuksia maksaa vuokraasi tai muita maksujasi Hekalle ajallaan, ota yhteyttä alueesi vuokravalvontaan. Sinun on mahdollista sopia vuokran maksamisesta osissa.  

Ole yhteydessä maksusuunnitelman tekemiseksi jo ennen kuin vuokranmaksusi on myöhässä. Kun otat ajoissa yhteyttä vuokravalvontaan, voit välttyä käräjäoikeuskäsittelyltä ja oikeudenkäyntikuluilta. Voit olla yhteydessä Hekan vuokravalvontaan asukassivujen kautta, jättämällä viestin kohdassa Viestit.

Vuokravalvontaan saat yhteyden myös puhelimitse ja sähköpostitse. Vuokravalvonnan yhteystiedot: 

 • Hekan etelän alue: vuokravalvonta.etela(at)hekaoy.fi, puh. 09 5767 3200   
 • Hekan idän alue: vuokravalvonta.ita(at)hekaoy.fi, puh. 09 5767 3800    
 • Hekan kaakon alue: vuokravalvonta.kaakko(at)hekaoy.fi, puh. 09 5767 3600    
 • Hekan koillisen alue: vuokravalvonta.koillinen(at)hekaoy.fi, puh. 09 5767 3400    
 • Hekan lännen alue: vuokravalvonta.lansi(at)hekaoy.fi, puh. 09 5767 3000.   

Vuokranmaksuasioissa valitse soittaessasi numerovalikosta numero 2, niin puhelu yhdistyy vuokrasihteereille.  

Tarkista oikeutesi Kelan tukiin 

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokraasi, selvitä Kansaneläkelaitokselta (KELA) mahdollisuutesi saada asumis- tai toimeentulotukea. Kelan sivuilla on laskuri, jonka avulla voit arvioida, oletko oikeutettu asumistukeen. Kelan sivuilla voi myös täyttää asumistukihakemuksen. 

Varaa aika asumisneuvojalle 

Sinulla on mahdollisuus kartoittaa tarkemmin omaa taloudellista tilannettasi asumisneuvojan kanssa. Asumisneuvoja voi auttaa esimerkiksi selvittämään, oletko oikeutettu Kelan maksamiin etuuksiin tai tukiin sekä ratkomaan muita mahdollisia asumiseen ja vuokranmaksuun liittyviä haasteita. 

Lue lisää asumisneuvonnasta 

Vuokravelka voi johtaa vuokrasopimuksen päättymiseen 

Jos et maksa vuokria ajallaan tai noudata Hekan kanssa tekemääsi maksusopimusta, käynnistämme oikeudellisen perinnän eli haemme käräjäoikeudelta tuomiota vuokrasopimuksen purkamiseksi ja häädön toteuttamiseksi. Saat Hekalta maksukehotuksen ja kirjeen, jossa kerrotaan Hekan aikomuksesta käynnistää oikeudellinen perintä. 

Myös jatkuva vuokravelka tai toistuva myöhästely vuokran maksamisessa voivat johtaa vuokrasopimuksen päättymiseen. Jos osa vuokrastasi on jatkuvasti maksamatta tai maksat vuokran jatkuvasti räikeästi myöhässä, lähetämme tässäkin tilanteessa perintäkirjeen, jossa sinua kehotetaan korjaamaan asia. Jos et korjaa vuokranmaksukäyttäytymistäsi, asia etenee lopulta oikeuteen. 

Perinnän vaiheet 

 • Asukas ei reagoi perintäkirjeisiin tai muihin yhteydenottoihin. 
 • Heka vie asian käräjäoikeuteen. 
 • Asukas saa haasteen käräjäoikeudesta. 
 • Häätötuomio käräjäoikeudesta. Merkintä asukkaan luottotietoihin. 
 • Heka siirtää häätötuomion ulosottoon. 
 • Häätö, asuminen Hekan asunnossa päättyy. Velkojen perintä ulosotossa. 

Oikeudellisen perinnän asiakaspalvelu 

Jos velkasi etenee käräjäoikeuden käsittelyyn saakka, saat tarvittaessa Hekalta neuvontaa perinnän etenemisestä. Oikeudellisen perinnän asiakaspalvelun tavoitat 

 • sähköpostitse: asiakaspalvelu.perinta@hekaoy.fi  
 • puhelimitse: 09 5767 4900 tiistaisin kello 9–11 ja torstaisin kello 9–11.