Lattiat, seinät ja katot on hyvä pitää puhtaina. Liialla vedellä lotraaminen voi kuitenkin aiheuttaa kosteusvahingon. 

Lattioiden, seinien ja muiden kodin pintojen puhdistamisessa on hyvä kiinnittää huomiota veden määrään, ettei tule siivotessaan aiheuttaneeksi vesvahinkoa tai vahinkoa pinnoitteisiin. Lue myös ohjeemme siitä, mitä seiniin saa kiinnittää ja miten. 

Lattiat

Säännöllinen imurointi harjassuulakkeella ja moppaus ehkäisevät lattioiden kulumista. Puhdista puupintaiset lattiat nihkeällä liinalle niin, ettei lattia kastu tai vaurioidu. Muovipintaisen lattian pesuun voit käyttää reilummin vettä, kunhan sitä ei pääse mattojen tai lattialistojen alle. 

Kengissä sisälle kulkeutuva hiekka kuluttaa hiljalleen lattioita. Pyyhi kengät hiekasta ja kurasta ennen kuin astut sisään ja jätä kengät eteiseen. Matot suojaavat lattioita kulumiselta. Lattioiden naarmuuntumista vältät kiinnittämällä huonekalujen jalkoihin huopalaput. Älä vedä huonekaluja lattiaa pitkin.

Kylpyhuoneen pinnat

Kylpyhuoneen pinnat altistuvat kosteudelle päivittäin. Jatkuva kosteus, joka ei pääse kuivumaan, muodostaa otolliset olosuhteet esimerkiksi homesienten ja bakteerien kasvulle. Kuivaa pinnat huolellisesti ja puhdista ne säännöllisesti. 

  • Kuivaa lattia ja seinät suihkun ympäristössä esimerkiksi kuivauslastalla. 
  • Jätä suihkuverho kuivumaan niin, että se riippuu vapaasti ja ilmavasti.
  • Tehosta ilmanvaihtoa jättämällä kylpyhuoneen ovi raolleen. 
  • Puhdista kylpyhuoneen lattia ja seinät suihkun ympäristössä pesuaineella ja harjalla tai sienellä tarpeen mukaan, yleensä vähintään kahden viikon välein. Pese myös suihkuverho tarpeen mukaan.

Älä tee kylpyhuoneiden pintoihin reikiä, joista vesi pääsee vesieristyksen läpi talon rakenteisiin.

Seinät ja katto

Voit kiinnittää tauluja, peilejä ja lamppuja seiniin taulukoukuilla tai vastaavilla kiinnikkeillä maltillisen määrän. Voit myös kiinnittää kattoon omia valaisimiasi. Taulujen, peilien ja lamppujen asentamisesta ja poistamisesta aiheutuneet pienet reiät ovat asunnon normaalia kulumista eikä asukkaan tarvitse paikata niitä. Jos seinissä tai katossa on omista asennuksista tai muusta asukkaan toiminnasta aiheutuneita suuria reikiä tai muita vaurioita, on asukkaan korvattava niiden korjauskustannukset. 

Omatoimiremontit

Tekeekö mielesi uusia kodin pintoja tarttumalla siveltimeen, telaan tai vasaraan? Tarvitset siihen luvan aluetoimistoltasi. Tutustu omatoimiremontteja koskeviin ohjeisiimme.

/**/