Ovathan asuntosi ovet ja ikkunat sekä niiden lukitus hyvässä kunnossa? 

Ovien ja ikkunoiden kunnosta ja lukituksesta huolehtiminen lisää asumismukavuutta ja -turvallisuutta. 

Ovet

Kerrostaloissa asuntojen ovet ovat useimmiten kaksoisovia. On hyvä pitää molemmat ovet suljettuina, etteivät porraskäytävän äänet kantaudu häiritsevästi sisään eivätkä asunnon äänet ulos. 

Lukitus

Kun poistut kodistasi pidemmäksi aikaa esimerkiksi lomamatkalle, laita asuntosi ulko-ovi takalukkoon. Huomioi, että asunnosta pitää päästä ulos ilman avainta tulipalon tai muun hätätilanteen aikana.

Turvalukon ja ovisilmän asentaminen

Voit asennuttaa ulko-oveesi turvalukon, varmuusketjun ja ovisilmän omalla kustannuksellasi. Jätä turvalukot ja varmuusketjut auki, kun asuntoosi tullaan tekemään ennalta ilmoitettuja tarkastuksia tai korjauksia.

Jos muutat pois, jäävät turvalukko, varmuusketju ja ovisilmä korvauksetta paikoilleen ja sinun tulee luovuttaa turvalukon avaimet aluetoimistoon. Vaihtoehtoisesti turvalukon ja ovisilmän paikalle voi asentaa asianmukaiset peitekappaleet ja varmistaa, että varmuuslukon paikka jää siistiksi. 

Ikkunat ja sälekaihtimet

Ikkunoiden pesusta ei kannata lintsata, sillä pesu edes kerran vuodessa auttaa pitämään ikkunat hyvässä kunnossa. Puhdas ikkuna myös päästää valoa sisään paremmin kuin likainen. 

Vinkkejä ikkunanpesijälle

  • Pilvinen mutta tyyni kesäpäivä on paras ajankohta ikkunanpesulle. Tällöin suora auringon paiste ei pääse kuivattamaan vettä raidoiksi lasiin eivätkä lasit heilu tuulessa.
  • Imuroi sälekaihtimet, karmit ja puitteet harjasuuttimella ennen vesipesua. 
  • Väkiviinietikka on riittävä pesuaine, sen tujumpia aineita et tarvitse. Tukevammat tahrat lähtevät muutamalla pisaralla astianpesuainetta. 
  • Etene uloimmista laseista sisimpiin. Uloin lasi on likaisin ja se kannattaa pyyhkiä useampaan kertaan.
  • Vauvojen vaippa- tai pukluharso on oiva apuväline lastan ja karmien kuivaamiseen. 

Tuuletus

Voit aina tarvittaessa tuulettaa asuntoasi. Talvella tai kun asuntoa muuten lämmitetään pattereilla, tuuleta lyhyesti, ikkunat tai parvekkeen ovi 5-10 minuuttia kunnolla auki. Lyhyt ja tehokas tuuletus on taloudellisempaa kuin ikkunoiden ja ovien pitäminen auki pitkään. Älä tuuleta asuntoasi rappukäytävään.