Kodinkoneet pysyvät iskussa, kun ne on asennettu asianmukaisesti, noudatat niiden käytössä valmistajan ohjeita ja puhdistat ne säännöllisesti. 

Jääkaappi ja pakastin

Kaikkien Hekan asuntojen varustukseen kuuluu kylmäkaluste. Sen koko ja varustelutaso vaihtelee asuntokohtaisesti.

Näin pidät kylmälaitteet kunnossa

 • Pidä jääkaappi ja pakastin tarpeeksi kylmänä, mutta älä liian kylmänä. Sopiva lämpötila jääkaapille on +2 – +6-astetta, pakastimelle -18 astetta.
 • Pidä kylmälaite myös sopivan täynnä – tupaten täysi laite kuluttaa paljon sähköä. Sijoita usein tarvittavat tuotteet kaapin etuosaan, jotta ovea ei tarvitse avaamisen jälkeen pitää pitkään auki.
 • Älä päästä huurretta kertymään jääkaapin, pakastelokeron tai pakastimen sisäpinnoille. Se nimittäin lisää sähkönkulutusta huomattavasti.
 • Jos huurretta tai jäätä kuitenkin kertyy, näin sulatat sen: Tyhjennä kylmälaite, katkaise siitä virta ja jätä sen ovi auki. Huurre sulaa itsekseen. Älä irrota jäätä veitsellä tai muulla terävällä esineellä, sillä ne rikkovat helposti laitteet korjauskelvottomiksi.
 • Jos jääkaapissasi on automaattinen sulatus, tarkista aika ajoin, ettei sulamisveden poistoputki ole tukkeutunut. Tukkeutunut putki valuttaa vedet lattialle ja voi aiheuttaa vesivaurioita, joten tukkeutumien tarkistamisesta ei kannata lintsata.
 • Automaattisulatus ei pure jääkaapin pakastelokeroon, vaan se on sulatettava erikseen.
 • Puhdista jääkaapin ja pakastimen takana oleva lauhdutin pölystä ainakin kahdesti vuodessa. Voit siirtää kylmälaitteet paikoiltaan puhdistuksen ajaksi. Varo kuitenkin, ettet naarmuta lattiaa laitetta siirtäessäsi.

Liesi 

Puhdista liesi välillä ulkopuolelta varovaisesti niin, ettet naarmuta pintoja. Myös lieden tausta ja alusta on hyvä puhdistaa ainakin kahdesti vuodessa. Säästät sähköä ja keittolevyjä kulumiselta, kun valitset keittolevyn niin, että se on mahdollisimman samankokoinen kuin käyttämäsi kattila tai paistinpannu.

Kaasuliesi

Hekan asunnoista noin 5 000 on kaasutalouksia. Näissä on siis kaasuhella ja -uuni. Suurin osa näistä on 50–60-luvun perua, jolloin asuntoihin oli yleistä vetää kaasuputket.

Näin puhdistat kaasulieden

 • Kaikki kaasulieden osat, jotka lähtevät irti ilman työkaluja, voidaan irrottaa ja puhdistaa.
 • Osat voi pestä tiskialtaassa. Kuivaa ne ennen takaisin kiinnittämistä.
 • Varo puhdistaessasi lieden levyjen vieressä olevia liekkivahteja (metalliset tapit suutinlevyjen vieressä). Jos ne vahingoittuvat, kaasun syöttö katkeaa, eikä levy enää toimi.
 • Muista puhdistaa myös pinnat irrotettujen osien alta ja tarkistaa, onko kaasuputken päähän tai liekinjakajaan päässyt likaa.
 • Säännöllinen kaasulieden puhdistus takaa lieden toimivuuden ja pitkäikäisyyden. Puhdistamattomat suuttimet, joihin on päässyt väliin yli kiehunutta ruokaa, ovat yleisin syy kaasuliesien toimintahäiriöille.

Jos kaasuliesi ei toimi

 • Jos poltin ei syty, tarkasta, onko suojasulkimen hana auki ja että suojasulkimen letku ei ole mutkalla.
 • Jos liekki palaa epätasaisesti, tarkasta, että poltinkansi on kunnolla paikallaan.
 • Jos sähkösytytys ei toimi ja uuninlamppu ei pala, tarkasta sulake.
 • Jos uuninvalo ei pala, mutta sähkösytytys toimii, tarkasta, onko lamppu ehjä.
 • Jos väännin on jäykkä, tarkasta vääntimen puhtaus.

Liesituuletin

Liesikuvun ja -tuulettimen huoltaminen on asukkaan vastuulla. Tarkista liesikuvun rasvasuodatin kerran tai pari kertaa kuukaudessa ja puhdista se tarvittaessa. Rasvoittunut suodatin estää keittiön ilman vaihtumisen normaalilla tavalla ja aiheuttaa myös palovaaran.

 

Uuni

Uuni kannattaa pyyhkiä kostealla liinalla säännöllisesti, koska ruuista tarttuu rasvaa ja roiskeita uunin seinämiin. Mieto käsiastianpesuliuos voi tulla tarpeeseen. Jos jotakin valuu uuniin vaikkapa irtopohjavuoan raoista, puhdista uuni mahdollisimman pian. Mitä pidempään lika palaa ja pinttyy uunissa, sitä mahdottomampi se on saada pois. Pahimpiin pinttymiin tarvitset uuninpuhdistusaineitta.

Uuninpellit voit pestä astianpesuaineella ja liottamalla. Karhunkielellä harjaaminen parantaa puhdistustulosta. Jos pellit eivät mahdu tiskialtaaseen, voit pestä ne esimerkiksi kylpyhuoneen lattialla. Uuni pysyy paremmin puhtaana, kun käytät leivinpaperia tai paistopusseja.

Pesukoneiden asennus ja käyttö

Jos asunnossasi ei ole liitäntähanoja pesukoneille, voit isännöitsijältä kirjallisen luvan saatuasi asennuttaa ne omalla kustannuksellasi. Jätä etenkin astianpesukoneen asennus ja poistaminen ammattitaitoiselle lvi-asentajalle. Vaikka työ saattaa vaikuttaa helpolta, voi se väärin tehtynä aiheuttaa vesivahingon, jota edes kotivakuutus ei korvaa. Pesukoneiden, liitäntöjen ja letkujen rikkoutumiset aiheuttavat usein vesivahinkoja. Astianpesukoneen liitäntään käytetyt vesijohtoputket ja viemärit on asianmukaisesti tulpattava, kun kone viedään pois. Tarkista letkujen kunto säännöllisesti.

Vinkkejä pyykinpesuun

 • Pesuaineen käytössä maltti on valttia. Liika pesujauhe nimittäin kertyy koneen sisuksiin ja aiheuttaa kuivuttuaan tuhoja. Lokeroon annosteltu liika jauhe voi myös tukkia pesuaineletkun.
 • Pyykkää välillä 60 tai 90 asteen ohjelmilla. Kuuma vesi huuhtoo konetta liasta ja pesuainejäämistä, ja auttaa pitämään koneen kunnossa.
 • Nestemäiset, zeoliitittomat pesuaineet liukenevat paremmin veteen ja huuhtoutuvat pois pyykistä ja koneesta.
 • Helsingin vesi on pehmeää, joten annostele pesuainetta pienimmän annosteluohjeen mukaan.

Turvallisuusohjeita pesukoneiden käyttöön

 • Älä jätä pesukonetta päälle ilman valvontaa.
 • Käytä konetta ohjeiden mukaisesti ja seuraa koneen ja liitäntöjen kuntoa.
 • Avaa vesihana ennen kuin käynnistät pesuohjelman.
 • Sulje vesihana ja katkaise virta jokaisen pesun jälkeen.
 • Pyykki on paras kuivattaa talon pesutuvan kuivaushuoneessa. Jos kuivatat pyykkiä asunnossasi, huolehdi riittävästä tuuletuksesta. Vältä pyykin kuivattamista kalusteiden, ovien, ikkunoiden eikä patterien päällä, sillä märkä pyykki aiheuttaa kosteusvaurioita.

Jos kodinkone hajoaa

Yksittäiset pienet sähkölaitteet (alle 25 cm) ja energiansäästölamput voit palauttaa niitä myyviin suurimpiin liikkeisiin (erikoiskaupat, tavaratalot) ilman uuden laitteen ostovelvoitetta. Suuria laitteita myymälät ottavat vastaan, kun ostat tilalle vastaavan uuden kodinkoneen. Rikkoutuneet kodinkoneet tulee toimittaa Sortti-asemalle, jossa ne otetaan maksutta vastaan. Niitä ei saa jättää jätehuoneeseen. Voit myös tilata maksullisen noutopalvelun hakemaan rikkinäisen kodinkoneesi pois.

Heka vaihtaa rikkoutuneiden tilalle asunnon perusvarustukseen kuuluvat kodinkoneet eli kylmäkalusteet ja lieden.