Löysitkö kodistasi kutsumattomia vieraita? Jos havaitset asunnossasi, talossa tai sen pihalla tuholaisia, ilmoita siitä Hekan aluetoimistoon.

Sokeritoukat, muurahaiset ja turkiskuoriaiset ovat varsin tavallisia mutta vaarattomia vieraita kaupunkikodeissa. Myös luteita havaitaan toisinaan. Rotat ja hiiret viihtyvät varsinkin roska-astioiden lähettyvillä. 

Jos havaitset asunnossasi, talossa tai sen pihalla luteita, rottia tai muita tuholaisia, tee havainnostasi vikailmoitus. Tapauksesta riippuen Heka joko antaa neuvoja tuholaisten omatoimiseen torjuntaan tai ryhtyy toimenpiteisiin tuholaisten hävittämiseksi. Aluetoimistomme vastaavat alueillaan ja rakennuksissaan rottien ja hiirien hävittämisestä.

Helsingin kaupungin yleisillä alueilla, kuten puistoissa ja katualueilla, rottientorjunnasta huolehtii kaupunkiympäristön toimiala. Helsingin puistoissa ja katualueilla havaituista rotista voi ilmoittaa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalveluun.

Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden Sisätilojen tuholaiset -sivuilta saat tietoa Suomessa yleisimmin tavattavista sisätilojen tuholaisista sekä ohjeita niiden ennaltaehkäisyyn ja hävittämiseen.

Älä ruoki rottaa

Viemäriin kaadetut ruoat ja roska-astioiden ulkopuolelle jätetyt biojätteet houkuttelevat takuuvarmasti luokseen rottia. Paras tapa estää siimahäntien levittäytyminen piha-alueellesi tai jopa viemäreitä pitkin kotiisi on olla tarjoamatta niille herkkupaloja. Älä siis laske viemäriin ruoantähteitä ja pidä roska-astioiden ympäristö siistinä irtoroskista.

Lintujen, oravien ja muiden luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen on kielletty Hekan järjestyssäännöissä, sillä niille tarkoitettu ruoka houkuttelee pihalle myös rottia ja muita tuholaisia.