Voit ottaa asuntoosi alivuokralaisen lakiin perustuvien ehtojen mukaisesti.

Alivuokrasuhteella tarkoitetaan vuokrasuhdetta, joka syntyy, kun vuokralainen luovuttaa osan vuokraamastaan huoneistosta toisen käytettäväksi vastiketta vastaan. Voit alivuokrata Hekalta vuokraamaasi asunnon tietyin lakiin perustuvin ehdoin. 

Alivuokraamisen edellytykset 

  • Voit alivuokrata enintään puolet asuntosi huoneiden lukumäärästä.
  • Tee alivuokralaisesi kanssa oma vuokrasopimus. Alivuokrasopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Olet yhä asunnon päävuokralainen.
  • Voit periä alivuokralaiselta korkeintaan samaa vuokraa (€/m2) kuin mitä itse maksat Hekalle. Alivuokralaisen vuokra määräytyy sen mukaan, kuinka suuren osan asunnostasi olet alivuokrannut. Alivuokralaisen vuokra on siis enintään puolet kuukausivuokrastasi.
  • Alivuokralainen tulee ilmoittaa talon asukkaaksi. Tee siis ilmoitus talonkirjaan Hekan asukassivujen kautta (Palvelupyynnöt - Ilmoita sisäänmuutosta), kun alivuokralaisesi muuttaa sisään. Huoltohenkilökuntamme avaa ovet vain asukasluetteloon merkitylle henkilölle, jos esimerkiksi avaimet katoavat tai ovat unohtuneet kotiin. 
  • Olet aina vastuussa Hekalle alivuokralaisesi asumisesta, kuten vuokranmaksusta.
  • Alivuokralaisesi sopimus on sidottu päävuokrasopimukseesi. Jos vuokrasopimuksesi Hekan kanssa päättyy, myös alivuokralaisesi vuokrasopimus päättyy samanaikaisesti.
  • Kumpi tahansa alivuokrasuhteen osapuolista voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan alivuokrasuhteen irtisanomisaikoja noudattaen. Huomioithan, että alivuokrasopimuksen irtisanomisajat ovat tavallisen vuokrasopimuksen irtisanomisaikoja lyhyemmät.
  • Määräaikainen alivuokrasuhde päättyy määräajan umpeuduttua.

Esimerkki: Matti on päävuokralainen Hekan kolmiossa. Matti voi alivuokrata asuntonsa huoneista enintään puolet eli yhden huoneen. Matti tekee alivuokrasopimuksen Anssin kanssa. Matti on yhä asunnon päävuokralainen. Matti on vastuussa Hekalle myös Anssin asumisesta. Jos Anssin asuminen aiheuttaa häiriöitä, kohdistuu mahdollinen varoitus Matille. Jos Anssi ei maksa Matille osuuttaan vuokrasta, se ei ole Matille peruste jättää maksamatta koko asunnon vuokraa Hekalle. Jos Matin vuokrasopimus päättyy, myös Anssin alivuokrasopimus päättyy.