Asukkaamme ovat nyt kotona tavallista enemmän, ja se aiheuttaa enemmän sekä elämisen ääniä että tarvetta rauhalle ja hiljaisuudelle töitä ja opiskelua varten. Tilanne saattaa tavallista herkemmin johtaa eripuraan naapureiden kesken. Moni voi myös olla huolissaan yksinäisestä tai iäkkäästä naapurista. Poikkeustila on otollista aikaa myös erilaisille huijausyrityksille.

Hekan aluetoimistolta saa apua monessa tilanteessa mutta toisinaan on syytä kääntyä suoraan esimerkiksi poliisin tai sosiaalipalvelujen puoleen. 

Hekan henkilökunnan tunnistat henkilökortista

Koronavirusepidemian ehkäisemiseksi Hekan asunnoissa tehdään tällä hetkellä vain kiireellistä reagointia vaativien vikojen välttämättömät korjaukset. Hekan työntekijät tai Hekan tilauksesta toimivat urakoitsijat eivät toistaiseksi tee asunnoissa katselmuksia, määräaikaistarkastuksia tai muita kiireettömiä töitä.  Jos asunnossa kuitenkin on tarpeen käydä kiireellisen korjauksen tai muun akuutin asian takia, käynnistä on joko sovittu asukkaan kanssa tai ilmoitettu hyvissä ajoin etukäteen.

Hekan työntekijöillä on aina mukanaan henkilökortti, joka esitetään asuntoon pyrkimisen yhteydessä. 
Liikkeellä on huijareita, jotka yrittävät hyötyä poikkeustilanteesta. Jos sinulla on syytä epäillä, että asuntoosi pyritään sisälle asiattomasti, toimi näin:

  • Älä päästä asuntoosi henkilöitä, joiden motiiveista et voi olla varma. Hekan työntekijät tunnistat Hekan henkilökortista ja työvaatteista.
  • Jos epäilet, että epämääräisissä asioissa liikkuvat henkilöt pyrkivät sisälle myös talosi muihin asuntoihin tai yhteisiin tiloihin, soita välittömästi hätänumeroon 112. 
  • Ilmoita havainnoistasi myös aluetoimistollesi, esimerkiksi kohteesi isännöitsijälle.

Asumisen ongelmatilaisiin neuvoja verkkosivuiltamme ja asiakaspalvelusta 

Jos jokin asia talossasi tai naapurustossasi mietityttää, kannattaa ensin katsoa löytyisikö siihen ohjeita verkkosivuiltamme. 

Asunnossasi tai talossasi olevasta viasta ilmoitat meille kätevimmin vikailmoituslomakkeella.

Asiakaspalvelumme neuvoo ja auttaa mielellään. Tavoitat asiakaspalvelumme chatin kautta, sähköpostitse ja puhelimitse. Lue lisää asiakaspalvelustamme kororona-aikana

Jos asiasi ei ratkea verkkosivujen ja asiakaspalvelun avulla, voit olla yhteydessä kohteesi isännöitsijään.

Miten toimia, kun naapurista kantautuu häiritsevää melua tai tupakansavua? 

Poikkeusaikanakin on pyrittävä elämään ja asumaan Hekan järjestyssääntöjä noudattaen. Asunnoissa ja talon alueella on annettava asumisrauha muille asukkaille. Erityisesti öisin on vältettävä melua ja muuta häiritsevää toimintaa. 

Lasten leikkien, suihkussa käynnin ja muun normaalin asumisen äänet kuuluvat kaupunkiasumiseen, eikä niiltä voi korona-aikanakaan välttyä. Jos oman sietokyvyn rajoja on mahdollista venyttää, niin kannattaa nyt poikkeuksellisena aikana tehdä.  

Kohtuutonta metelöintiä tai muuten häiritsevää asumista ei kuitenkaan tarvitse sietää. Jos naapurin asuminen häiritsee, on ensin parasta huomauttaa siitä asiallisesti häiriön aiheuttajalle. Jos häiriö silti jatkuu, ilmoita siitä aluetoimistoosi.

Jos häiriö on erittäin törkeää tai tilanne on uhkaava, ilmoita asiasta poliisille.

Jos asuntoosi kulkeutuu häiritsevää tupakansavua, voit ilmoittaa siitä Hekalle. Savuttomissa taloissa on merkityt tupakointipaikat. Jos savuttomassa kohteessa tupakoidaan huoneistossa tai parvekkeella, yleisissä tiloissa tai leikkipaikalla, voi tupakoinnista tehdä asumishäiriöilmoituksen.

Jos talosi ei ole kokonaan savuton, voit tehdä ilmoituksen häiritsevästä tupakoinnista. 

 

Jos naapurin hyvinvointi huolestuttaa, on apua saatavilla

Helsingin kaupungin sosiaalineuvonta palvelee ensisijaisesti puhelimitse ja chatissa. Sosiaalineuvontaan voi ottaa yhteyttä toisen henkilön puolesta ja jättää huoli-ilmoituksen. Ilmoitus kannattaa tehdä matalalla kynnyksellä, jos olet huolissasi naapuristasi ja koet, ettei hän kykene itse hankkimaan apua tai ymmärrä avun tarvettaan.

Yli 65-vuotiaasta helsinkiläisestä huoli-ilmoituksen voi tehdä Seniori-infon verkkosivuilla.

 Yli 70-vuotiaille naapureille voi kertoa Helsinki-apu -palvelusta, joka tarjoaa puhelin- ja asiointiapupalvelu ikääntyneille helsinkiläisille.

Voit tarjota apuasi talosi muille asukkaille kirjoittamalla yhteystietosi Hekan naapuriapuilmoitukseen. Lue lisää naapuriapuilmoituksesta

Noudata määräyksiä, kun liikut yhteisissä tiloissa

Koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi Hekan talosaunat, kerhotilat, kuntoiluhuoneet ja muut niihin rinnastettavat yhteiset harrastetilat ovat toistaiseksi suljettuja. Talopesulat, hissit ja leikkipaikat ovat yhä käytössä. Kun käytät talosi yhteisiä tiloja, hissiä ja pihaa, ota huomioon yleiset suositukset turvaväleistä, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä kokoontumisrajoituksista.
 

Asiasanat